Συνεδριάζουν για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες οι 4 από τις 5 επιτροπές της Μεσσηνίας

Συνεδριάζουν για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες οι 4 από τις 5 επιτροπές της Μεσσηνίας

Χιλιάδες φάκελοι εκκρεμούν ακόμα

Κανονικά συνεδριάζουν οι τέσσερις από τις πέντε επιτροπές του Νομού Μεσσηνίας οι οποίες εξετάζουν τις αντιρρήσεις που έχουν καταθέσει πολίτες για τους δασικούς χάρτες.

Την τελευταία περίοδο, μάλιστα, εκδίδονται και αρκετές αποφάσεις από τις τέσσερις επιτροπές, αν και ο όγκος του έργου είναι τόσο μεγάλος, που και πάλι δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο ακριβής χρόνος που θα χρειασθεί για να εξετασθούν όλες οι αντιρρήσεις.

Επιτροπές

Η μόνο επιτροπή που δε συνεδριάζει είναι η τρίτη, καθώς παραιτήθηκε ο μηχανικός που συμμετείχε και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του. Πρόκειται για την επιτροπή που έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Μελιγαλά και επιπλέον τη χωρική αρμοδιότητα των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Ιθώμης και Τρικόρφου του Δήμου Μεσσήνης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη επιτροπή εξετάζει ενστάσεις που εμπίπτουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δασαρχείου Κυπαρισσίας, εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Η δεύτερη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή των Δασονομείων Καλαμάτας και Αλαγονίας.

Η τέταρτη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Πύλου και την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Η δε πέμπτη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Μεσσήνης, πλην των περιοχών των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Ιθώμης και Τρικόρφου του Δήμου Μεσσήνης.

Απομένουν χιλιάδες

Βέβαια, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δεσμευτεί ότι μέχρι την άνοιξη του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών, αλλά προφανώς δεν έχει υπολογίσει σωστά τα πράγματα.

Στη Μεσσηνία ακόμα υπάρχουν προς εξέταση χιλιάδες φάκελοι με αντιρρήσεις και στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να ολοκληρωθεί η εξέτασή τους.

Φυσικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους, να εκδώσουν οικοδομική άδεια και γενικότερα να την αξιοποιήσουν.

Της Βίκυς Βετουλάκη