Μικρή η πρόοδος στην εξέταση αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας

Μικρή η πρόοδος στην εξέταση αντιρρήσεων  για τους δασικούς χάρτες της Μεσσηνίας

Τρεις από τις πέντε επιτροπές συνεδριάζουν, με εκκρεμότητες που ξεπερνούν τους 10.000 φακέλους

Τη δέσμευση ότι μέχρι την άνοιξη του 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των αντιρρήσεων των δασικών χαρτών έχει αναλάβει το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά, καθώς φαίνεται, «λογαριάζει χωρίς τους ξενοδόχους», που είναι οι αρμόδιες επιτροπές.

Στη Μεσσηνία ακόμα υπάρχουν προς εξέταση πάνω από 10.000 αντιρρήσεις, ενώ αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν οι τρεις από τις πέντε επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί.

Μάλιστα, άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαδικασίες, τονίζουν ότι με γρήγορους ρυθμούς η εξέτασή τους στη Μεσσηνία θα ολοκληρωθεί περίπου σε μια… 5ετία!

Τα ίδια βέβαια συμβαίνουν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με αρκετές διαμαρτυρίες να βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας.

Φυσικά, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους,  να εκδώσουν οικοδομική άδεια και γενικότερα να την  αξιοποιήσουν.

Συνεδριάζουν οι τρεις
Στη Μεσσηνία είχαν κατατεθεί περίπου 14.000 αντιρρήσεις και μένουν να ελεγχθούν πάνω από 10.000 φάκελοι.

Αυτή τη στιγμή από τις πέντε νέες επιτροπές που συγκροτήθηκαν στις αρχές του χρόνου, συνεδριάζουν και εξετάζουν φακέλους αντιρρήσεων οι τρεις. Συγκεκριμένα, συνεδριάζει τους τελευταίους 2-3 μήνες η επιτροπή που έχει αρμοδιότητα στην περιοχή του Δήμου Μεσσήνης, ενώ χθες άρχισε τις συνεδριάσεις η επιτροπή που έχει αρμοδιότητα την περιοχή του Δήμου Πύλου- Νέστορος.

Η επιτροπή για την Κυπαρισσία πραγματοποίησε συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, όμως παραιτήθηκε η πρόεδρός της, ανέλαβε καινούργιος και εξετάζονται αντιρρήσεις τους τελευταίους δύο μήνες.

Σε αντίθεση με την περσινή της δραστηριότητα που πήγαινε καλά, φέτος η επιτροπή που έχει αρμοδιότητα τις αντιρρήσεις σε Καλαμάτα και Μάνη έχει κολλήσει, ενώ η επιτροπή για τις αντιρρήσεις στην περιοχή Οιχαλίας – Μελιγαλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να συνεδριάζει.

Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα, εκτιμάται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων οι αντιρρήσεις στη Μεσσηνία θα εξετασθούν μέσα στα επόμενα 5 χρόνια τουλάχιστον.

Ωστόσο, συνεχώς προκύπτουν νομικά και τεχνικά ζητήματα που δημιουργούν προσκόμματα στη λειτουργία των επιτροπών, ενώ δεν έχουν διευκρινισθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν στις αμοιβές, κυρίως όσων είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Προβλήματα
Έργο των επιτροπών είναι η εξέταση των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί, συμπεριλαμβανομένων και των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων που έχουν απορριφθεί και έχουν μετατραπεί σε αντιρρήσεις. Συνολικά έχουν υποβληθεί 334.938 αντιρρήσεις, οι οποίες αφορούν πάνω από 2,6 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

Σύμφωνα με το ecopress, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναλάβει δεσμεύσεις  το έργο των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, μέχρι την άνοιξη του 2024, και για αυτό το σκοπό έχει ανακοινώσει ότι ο αριθμός των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες από 116 θα αυξηθεί σε 200. Μέχρι τώρα, όμως, σε όλη τη χώρα από τις 116 επιτροπές έχουν συσταθεί και λειτουργούν περίπου οι 70.

Από τη Γενική Γραμματεία Δασών του ΥΠΕΝ αναφέρεται ότι με βάση τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, οι οποίες προβλέπουν διπλασιασμό της αποζημίωσης των μελών των επιτροπών (νομικών, δασολόγων, μηχανικών), προκειμένου να έχουν κίνητρο συμμετοχής και εναλλακτικές λύσεις για τις συνθέσεις των επιτροπών σε περιπτώσεις παραιτήσεων προέδρου και μελών, ώστε να αντικαθίστανται από δασολόγους δημοσίους υπαλλήλους, το πρώτο και σημαντικό βήμα για να πάρει μπροστά το έργο των επιτροπών έγινε.

Στις 31/1/2023 εκδόθηκε ΚΥΑ, η οποία αναφερόταν, αφενός, στην αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης των μελών που αποτελούν την επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων δασικών χαρτών και, αφετέρου, στο ότι η κάθε επιτροπή οφείλει να συνεδριάζει τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα και να εξετάζει είκοσι πέντε υποθέσεις ανά συνεδρίαση, με στόχο την άμεση ενεργοποίηση των επιτροπών.

Η αποζημίωση των μελών των ΕΠΕΑ πλέον καταβάλλεται εφόσον τηρείται κάθε μήνα ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός συμμετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις ανά μέλος, συνδυαστικά με την ολοκλήρωση εξέτασης 25 υποθέσεων ανά συνεδρίαση, ήτοι 100 υποθέσεις ανά μήνα για την κάθε ΕπΕΑ. Δηλαδή, εάν συσταθούν 200 επιτροπές, θα εξετάζουν 20.000 υποθέσεις ανά μήνα.

Πάντως, η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων», αντιδρώντας στις οδηγίες και διευκρινίσεις  σχετικά με την αποζημίωση μελών των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), καλεί την πλειοψηφία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ)  «να προκηρύξει απεργία-αποχή από τις συνεδριάσεις των ΕΠΕΑ, μέχρι να λυθούν τα τεράστια θέματα που υπάρχουν από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους» επισημαίνοντας καθυστερήσεις και μειώσεις λόγω πλαφόν του 25% επί των μηναίων αποδοχών στις αποζημιώσεις των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων μελών των επιτροπών, όπως και άλλα προβλήματα στις μετακινήσεις και τα ωράρια.

Έως σήμερα έχει κυρωθεί το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών, που αντιστοιχούν στο 90% της γεωγραφικής επικράτειας της χώρας και εκκρεμούν οι εκτάσεις για τις οποίες θα πρέπει να εξεταστούν αντιρρήσεις πολιτών, να διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα, καθώς και οι περιοχές που καταλαμβάνουν οικισμοί.

Πρώτη προτεραιότητα είναι  η εξέταση των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί, συμπεριλαμβανομένων και των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων που έχουν απορριφθεί και έχουν μετατραπεί σε αντιρρήσεις.

Ακολουθεί η εξέταση από τις Διευθύνσεις Δασών των συνεχών αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, η εξέταση των αιτήσεων από τα Δασαρχεία των δασωμένων αγρών και η εξέταση των περιοχών που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, χωρίς όμως να έχει εξεταστεί ο χαρακτήρας τους ως δασικών ή μη, και αφορούν σε σχέδια πόλεων και οικισμών που έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη