Μεσσηνία: Ξεκόλλησε η εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Μεσσηνία: Ξεκόλλησε η εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Θετικά βαδίζει πλέον η εξέταση αντιρρήσεων που έχουν καταθέσει πολίτες για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, καθώς τέσσερις από τις πέντε επιτροπές έχουν καταφέρει να εξετάσουν πάνω από το 50% των φακέλων που έχουν κατατεθεί.

Μέχρι και το τέλος του 2023 εκδίδονταν αρκετές αποφάσεις από τις τέσσερις επιτροπές, αν και ο όγκος του έργου είναι ακόμα μεγάλος. Από δε τη νέα χρονιά οι συνεδριάσεις των επιτροπών έχουν σταματήσει λόγω της αποχής των δικηγόρων που συμμετέχουν σε αυτές.

Να σημειωθεί ότι στη Μεσσηνία είχαν κατατεθεί συνολικά πάνω από 15.000 αντιρρήσεις.

Το έργο των επιτροπών
Η μόνη επιτροπή που δε συνεδριάζει τους τελευταίους μήνες είναι η τρίτη, καθώς παραιτήθηκε ο μηχανικός που συμμετείχε και έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του. Πρόκειται για την επιτροπή που έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Μελιγαλά και επιπλέον τη χωρική αρμοδιότητα των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Ιθώμης και Τρικόρφου του Δήμου Μεσσήνης.

Η πρώτη επιτροπή εξετάζει ενστάσεις που εμπίπτουν στη χωρική αρμοδιότητα του Δασαρχείου Κυπαρισσίας, εκτός της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος για το θέμα των δασικών χαρτών στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, η συγκεκριμένη επιτροπή κοντεύει να φτάσει στην εξέταση των φακέλων στην κοινότητα της Κυπαρισσίας.

Η δεύτερη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή των Δασονομείων Καλαμάτας και Αλαγονίας. Μέχρι τώρα έχουν εξετασθεί, σε ό,τι αφορά τη Μάνη, οι ενστάσεις από Άγιο Νίκωνα μέχρι Καρδαμύλη, ενώ έχουν γίνει κάποιες και από την περιοχή του Προσηλίου. Θα ακολουθήσουν οι περιοχές Κάμπου και Σταυροπηγίου και μένουν οι περιοχές της Βέργας, της Μικράς Μαντίνειας, των Σωτηριανίκων και τα προάστια της Καλαμάτας.

Μετά θα ξεκινήσει η εξέταση των φακέλων από τα χωριά του Ταϋγέτου και μέχρι την περιοχή των Αρφαρών.

Ο στόχος για το 2024
Η τέταρτη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Πύλου και την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Από αυτή την επιτροπή έχουν εξετασθεί αντιρρήσεις που είχαν κατατεθεί στην περιοχή της δυτικής Πυλίας και η διαδικασία προχωρά με τις υπόλοιπες περιοχές, αν και υπάρχουν και αρκετά δύσκολα σημεία, όπως σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

Η δε πέμπτη επιτροπή έχει χωρική αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Μεσσήνης, πλην των περιοχών των Δημοτικών Ενοτήτων Ανδρούσας, Ιθώμης και Τρικόρφου του Δήμου Μεσσήνης. Από εκεί έχουν εξετασθεί αντιρρήσεις από αρκετές περιοχές και τώρα εξετάζονται περιπτώσεις στην περιοχή της Μαθίας.

Η τρίτη επιτροπή που δε συνεδριάζει, με την παλιά της σύνθεση είχε εξετάσει αντιρρήσεις μέχρι την περιοχή του Διαβολιτσίου και της Καλλιρρόης.

«Μέχρι τέλος του 2023 πηγαίναμε καλά. Έχουν εξετασθεί αρκετές περιοχές. Θα μπορούσε να πάει και καλύτερα, αν είχαμε συνεδριάσεις και της τρίτης επιτροπής στο Μελιγαλά. Οι άλλες τέσσερις επιτροπές συνεδρίαζαν τακτικά πριν από την αποχή των δικηγόρων», σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος. Εκτίμησε, δε, ότι αν «τρέξει» η όλη διαδικασία φέτος και δεν υπάρχουν προβλήματα με αποχές και παραιτήσεις μελών, θα εξετασθεί το 70-80% των φακέλων.

Της Βίκυς Βετουλάκη