Δασικοί χάρτες: Διπλή παρέμβαση για το ιδιοκτησιακό ζήτημα και την εξέταση αντιρρήσεων

Δασικοί χάρτες: Διπλή παρέμβαση για το ιδιοκτησιακό ζήτημα και την εξέταση αντιρρήσεων

Αυστηρές εντολές προς τις όλες τις δασικές υπηρεσίες της χώρας απέστειλε προ ημερών ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωνσταντίνος Αραβώσης, προκειμένου οι δασικοί υπάλληλοι να μην ερμηνεύουν τη νομοθεσία… κατά το δοκούν. Η κύρια στόχευση του υπουργείου αφορά στις ιδιοκτησιακές διαφορές μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών για τις οποίες είχε προωθηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση που έλυνε το πρόβλημα.

Επιστολή

Επειδή σε ορισμένα δασαρχεία οι σχετικές υποθέσεις είχαν «παγώσει», ο κ. Αραβώσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο», είχε αποστείλει τον περασμένο Φεβρουάριο διευκρινιστική εγκύκλιο, η οποία ωστόσο δεν έφερε αποτέλεσμα.

 Έτσι, με νέα επιστολή τούς επισημαίνει ότι η έκδοση των οδηγιών και εγκυκλίων εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, ήτοι την ασφάλεια δικαίου, την ενιαία εφαρμογή της σχεδιαζόμενης πολιτικής κάθετα και οριζόντια από τις αρμόδιες κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, καθώς και την αποτροπή φαινομένων άνισης μεταχείρισης διοικουμένων από διαφορετικές ερμηνείες της σχετικής νομοθεσίας από κάθε περιφερειακή υπηρεσία.

Ιδιοκτησιακό

Είναι αξιοσημείωτο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι για την επίσπευση της οριστικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου (δηλαδή τα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη, τη Λέσβος, τη Σάμος, τη Χίος, τις Κυκλάδες, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, τα Δωδεκάνησα και την Μάνη), η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ είχε προβλέψει ότι εκεί το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα ιδιοκτησίας σε δάση και δασικές εκτάσεις, εκτός αν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας (αρ. 152 του ν.4819/2021). Δηλαδή, αν μια αποδεδειγμένα ιδιωτική έκταση χαρακτηριστεί ως δασικού χαρακτήρα, δε διεκδικείται από το ελληνικό Δημόσιο και παραμένει ιδιωτική, γεγονός που δεν επηρεάζει τη χρήση της.

Επίσης, οι νέες οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Δασών αναφέρονται και σε άλλες εγκυκλίους του Μαρτίου, οι οποίες, μεταξύ άλλων, διευκρίνιζαν ότι χαρακτηρισμένα δασικά ακίνητα, με εν ισχύ οικοδομική άδεια που είχε εκδοθεί πριν από το 2011, εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας. Επίσης, αφορούσαν χιλιάδες αντιρρήσεις προδήλων σφαλμάτων που υποβλήθηκαν πριν από το 2021, οι οποίες θα έπρεπε να αρχειοθετηθούν.

Έτσι, ο κ. Αραβώσης στην πρόσφατη επιστολή του προς τις Δασικές Υπηρεσίες, όπως αναφέρει ο “Οικονομικός Ταχυδρόμος”, ζητά «την απαρέγκλιτη τήρηση και υλοποίηση των εκδιδόμενων οδηγιών και απαντήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και των εγκυκλίων της Γενικής Γραμματείας Δασών».

Όπως αναφέρει ο ίδιος στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», ο νόμος είναι σαφής και πρέπει να εφαρμόζεται. «Δεν πρέπει να υπάρχουν γκρίζες ζώνες», επισημαίνει.

Αυξάνονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων

Παράλληλα, σε «αγώνα δρόμου» για να ξεμπλοκάρουν περί τα 340.000 δασικά ακίνητα που είναι εδώ και χρόνια σε «ομηρία» βρίσκονται οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕπΕΑ), οι οποίες ενεργοποιήθηκαν έπειτα από μακρά περίοδο αδράνειας.

Οι αντιρρήσεις αφορούν πάνω από 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας. Ωστόσο, ποσοστό περίπου 30% των αντιρρήσεων εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν ως πρόδηλα σφάλματα (προφανής τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση, εσφαλμένη απόδοση οριογραμμών, εκ παραδρομής παραλείψεις κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν, να τις πουλήσουν, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες και γενικότερα να τις εκμεταλλευθούν έως ότου περατωθεί η εξέταση των αντιρρήσεων.