Το ΣτΕ έλυσε το «γόρδιο δεσμό» για ασπάλαθους και φρύγανα στους δασικούς χάρτες

Το ΣτΕ έλυσε το «γόρδιο δεσμό» για ασπάλαθους και φρύγανα στους δασικούς χάρτες

Απελευθερώνονται εκατομμύρια στρέμματα σε όλη την Ελλάδα

«Η φρυγανώδης βλάστηση, όπως αυτή οριοθετείται εννοιολογικά από την επιστήμη, δεν αποτελεί δασική βλάστηση, αλλά χορτολιβαδική, και δε συγκροτεί δασικό οικοσύστημα, ακόμη και αν έχει ξυλώδη κορμό, αφού ο κορμός αυτός δεν έχει τα χαρακτηριστικά που θα προσέδιδαν στο φυτό το χαρακτήρα θάμνου ή δέντρου».

Αυτό αναφέρει απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, λύνοντας το μεγάλο θέμα που είχε προκύψει με τη συγκεκριμένη βλάστηση και τους δασικούς χάρτες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το ecopress, η εν λόγω απόφαση λύνει το «γόρδιο δεσμό» για 7 εκατομμύρια στρέμματα, καθώς μέχρι τώρα τα είδη και τα χαρακτηριστικά της βλάστησής τους, με επιστημονικά κριτήρια της δασικής επιστήμης, όπως έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία, τα κατέτασσαν στη συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων και στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου.

«Ξεπρασινίζουν»

Με την απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ αντιμετωπίζεται σε νέα βάση η αναμόρφωση των δασικών χαρτών και «ξεπρασινίζουν» 7 εκατ. στρέμματα.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση του  ΣτΕ, που έκρινε ως «μη δασικές τις φρυγανώδεις εκτάσεις»:

-Βγαίνουν οριστικά εκτός δασικών χαρτών χιλιάδες στρέμματα κυρίως στην Κρήτη, τη Μάνη, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας

-Αποχαρακτηρίζονται οι εκτάσεις οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί δασικές λόγω της κάλυψής τους με ασπάλαθους και φρύγανα

-Ισχυροποιείται η υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ, με την οποία ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Αμυράς αποδέχθηκε γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβούλιου Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους δε συγκεντρώνουν τα κριτήρια για να χαρακτηρίζονται δάση ή δασικού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από το ΣτΕ, ήταν ευάλωτη και δεν είχε ληφθεί υπόψη  από τις Δασικές Υπηρεσίες στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, που είναι πλέον προς αναμόρφωση, αλλά και εξέταση χιλιάδων αντιρρήσεων σε νέα βάση.