Σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Την Πρωτοχρονιά του 2021 ο Δήμος Καλαμάτας κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, με μια λιτή τελετή στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, κατά την οποία έγινε η αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας με τη φράση, από την επιστολή της Μεσσηνιακής Γερουσίας, «Άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας».

Ο σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας για τις επετειακές εκδηλώσεις έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, έχοντας ως στόχο να αποπνέει το οραματικό στοιχείο για το μέλλον της περιοχής και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την υλοποίησή του, δεδομένων των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης, με αβέβαιο το χρονικό ορίζοντα λήξης.

Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που σχεδιάζει να υλοποιήσει, στηρίζονται σε συνεργασίες που θα διασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με εξειδικευμένους επιστήμονες και βέβαια με τη συνδρομή των Σχολών της Κοινωφελούς Επιχείρησης “Φάρις” και του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Τις επόμενες μέρες θα δοθεί μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου η δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες και φορείς για την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους τους, σε ειδικό έντυπο που έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό.

Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων, ανακοινώνονται οι ακόλουθες οργανωτικές πρωτοβουλίες για την δρομολόγηση και παρακολούθησή τους:

-Σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής «Καλαμάτα 2021» με αντικείμενο: την επεξεργασία, ζύμωση και ολοκλήρωση των προτάσεων του επιχειρησιακού σχεδίου, την αξιολόγηση νέων προτάσεων, την παρακολούθηση υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, το συντονισμό των Ομάδων Εργασίας, τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο, Ιδρύματα, τοπικούς φορείς και συλλόγους.

Την Επιτροπή απαρτίζουν: Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής. Νικόλαος Μπασακίδης, αντιδήμαρχος Νέων Έργων, Πολεοδομίας, Προγραμματισμού και Τουρισμού Καλαμάτας, συντονιστής του εγχειρήματος Καλαμάτα 2021. Παναγιώτης Λύρας, πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας. Παναγιώτα Κουράκλη, διευθύντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων Καλαμάτας. Σωτήριος Μπόλης, εκπρόσωπος φορέα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ΑΜΚΕ για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου Καλαμάτα 2021.

-Σύσταση των ακόλουθων Ομάδων Εργασίας:

α) Ο.Ε. επετειακού στολισμού και εορταστικών εκδηλώσεων με αντικείμενο: ύφος και μηνύματα της εκστρατείας ενημέρωσης και προβολής. Τρόποι συμμετοχής των πολιτών /επιχειρήσεων. Επιλογή στοιχείων, μέσων, χώρων εορτασμού και εκδηλώσεων.

β) Ο.Ε. Επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης με αντικείμενο: Διπλωματία/ Αναζήτηση επιστολής Μεσσηνιακής Γερουσίας, διπλωματικών και ιστορικών εγγράφων και τεκμηρίων/ αξιοποίηση πηγών/ανάδειξη προσωπικοτήτων / αξιολόγηση, πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών που καθόρισαν την Καλαμάτα και την περιοχή μας στην πορεία των 200 χρόνων/ Αγροδιατροφή- γαστρονομία.

Τα βασικά μέλη των Ομάδων Εργασίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια θα συμπληρώνονται με κατάλληλες ειδικότητες για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών των ερευνητικών και επιστημονικών απαιτήσεων των σχεδιαζόμενων δράσεων.