Παναγιώτης Κατσίβελας: «Τι τρέχει με τον Βιολογικό Γαργαλιάνων;»

Παναγιώτης Κατσίβελας: «Τι τρέχει με τον Βιολογικό Γαργαλιάνων;»

«Τι τρέχει με το Βιολογικό Γαργαλιάνων;» είναι ο τίτλος δημόσιας παρέμβασης του επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε» και πρώην δημάρχου, Παναγιώτη Κατσίβελα. 

Στην παρέμβαση του κ. Κατσίβελα αναφέρεται: «Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, ο Δήμος Τριφυλίας, δια της ΔΕΥΑΤ, κατέθεσε πρόταση για ένταξη του Βιολογικού καθαρισμού των Γαργαλιάνων στο ΕΣΠΑ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε κάθε λογική, όλες οι Δημοτικές Αρχές θα πανηγύριζαν για την κατάθεση της πρότασης ενός τόσο σημαντικού έργου για τον τόπο μας. Γιατί, άραγε, η Δημοτική Αρχή το κρατάει μυστικό; Αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αποκαλύπτεται κατ’ αρχάς ότι ήταν μπούρδα αυτό που έλεγαν, ότι χρειάζεται να έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό, οριστικά, για την κατάθεση της πρότασης. Αποδεικνύεται, παρότι δεν έχει λυθεί ακόμα οριστικά το ιδιοκτησιακό, ότι κατετέθη πρόταση, όμως αποκαλύπτεται το ψέμα τους, που μας παραμύθιαζαν τόσο καιρό. Και επιβεβαιώνουν εμάς, που τόσο καιρό τώρα επιμέναμε να κατατεθεί η πρόταση από την πρώτη στιγμή, για να κερδίσουμε χρόνο, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν επαρκή χρήματα στην πρόσκληση για τη χρηματοδότηση του έργου. Ψέμα ικανό όμως, για να κατηγορούν εμάς, που κοπιάσαμε για να φτάσουμε έως εδώ. Κατέθεσαν πρόταση έργου αξίας περί τα 17 εκατ. ευρώ. Η δική μας μελέτη, η μόνη που έχει παραλειφθεί από τα όργανα του Δήμου, ανέβαζε το κόστος του έργου στα 25 εκατ. ευρώ. Δεν την κρύψαμε από κανέναν. Την παρουσιάσαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά την παραλαβή της. Αλήθεια, αυτό που τροποποίησαν, γιατί το κρύβουν; Και δεν είναι μόνο αυτό. Κατά την ολιγοήμερη παραμονή μου στην Τριφυλία, επισκέφτηκα την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να πληροφορηθώ για τα θέματα του Δήμου και για το Βιολογικό προφανώς και, άκουσον- άκουσον, απαγόρευσε στην Υπηρεσία να μας δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Μήπως ο Δήμος κατάντησε κάποια δικτατορία της λατινικής Αμερικής, κατά Βενεζουέλα μεριά και γειτονιά εκεί γύρω; Αλλά αυτό δεν είναι της ώρας. Τι θέλει να κρύψει ο δήμαρχος; Γιατί, άραγε, κανείς από την Τεχνική Υπηρεσία δεν την παρέλαβε και δεν έβαλε υπογραφή στη «νέα μελέτη»; Ποιος αλήθεια παρέλαβε αυτή τη «μελέτη»; Μας έλεγαν ότι το εργοστάσιο επεξεργασίας των λυμάτων είναι μεγάλο και αντιστοιχεί στον πληθυσμό όλης της Δημοτικής Ενότητας και ότι αυτό την καθιστούσε άχρηστη. Αλλά το εργοστάσιο των λυμάτων στην προμελέτη κόστιζε περί το 1,5 εκατ. ευρώ. Και καθόλου εργοστάσιο να μην έκαναν, πράγμα αδύνατο, πώς τότε μειώθηκε το κόστος του έργου κατά 8 εκατ. ευρώ; Τι έκοψαν; 

Πιθανές απαντήσεις: 

1. Μπορεί να έκοψαν περιοχές της πόλης των Γαργαλιάνων, που δε θα έχουν βιολογικό καθαρισμό. Αλλά αυτό είναι έγκλημα. Εμείς σχεδιάσαμε να είναι ολόκληρη η πόλη στις υπηρεσίες του Βιολογικού. Δε βάλαμε ούτε εκατοστό δικτύου εκτός από το άκρως αναγκαίο. Για να μην ανέβει, δε, το κόστος του έργου, δεν εντάξαμε περιοχές που ο Δήμος προσπαθεί να εντάξει στο σχέδιο πόλεως. Για του λόγου το αληθές, παρουσιάζω το σχέδιο δικτύου του Βιολογικού, όπως ακριβώς το σχεδιάσαμε. 

2. Μπορεί να έκοψαν τις προδιαγραφές των εκσκαφών, που θα γίνουν στην πόλη, αλλά αυτό είναι έγκλημα. Μην ξεχνάμε ότι στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού του Κοπανακίου πλακώθηκε από τις εκχωματώσεις ένας εργάτης και σκοτώθηκε. 

3. Μπορεί να έκοψαν τις ασφαλτοστρώσεις, που είναι απαραίτητες να γίνουν μετά την εκτέλεση του έργου, όταν η πόλη θα σκαφτεί από άκρο σε άκρο και να παραδοθεί η πόλη σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Αλλά αυτό είναι έγκλημα. Μη μας διαφεύγει πόσο έχουν ταλαιπωρηθεί οι πόλεις και οι κάτοικοι των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας από αυτό. 

4. Μπορεί να έχουν υπο-υπολογίσει τα αδρανή υλικά των εκσκαφών και τα περισσότερα να τα σπείρουν στους λόγγους και τα ρέματα, ενδεχομένως και στη θάλασσα. Αλλά αυτό είναι έγκλημα. 

5. Μπορεί να τα έκαναν όλα μαζί. Αλήθεια, γιατί κρύβονται; Γιατί δεν την παρουσιάζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο; Ποιο όργανο του Δήμου παρέλαβε αυτή τη μελέτη; Ας τη δώσουν στη δημοσιότητα. Ποιοι επιστήμονες επέβλεψαν και παρέλαβαν αυτή τη μελέτη; Γιατί κατέφυγαν σε επιτροπή, ασχέτων ανθρώπων, που ήθελαν να εμπλέξουν; Γιατί κατέφυγαν στο Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας για να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες του Δήμου; Τι κρύβουν; Τι φοβούνται; Όταν έχω κάνει, περισσότερο από σαφές, ότι θα παρείχαμε οποιαδήποτε στήριξη για την ολοκλήρωση του έργου, για το οποίο έχουμε δουλέψει όσο κανείς. Τελικά, μήπως φοβούνται μη φάνε πόρτα και θέλουν να παίξουν «σιγουράκι». Άλλωστε, πολύ πρόσφατες οι αποτυχίες χρηματοδότησης των αναπλάσεων Φιλιατρών και Κυπαρισσίας. 

Υ.Γ. Χθες έμαθα ότι παρουσίασε σχέδιο, για την ανάπλαση της Πλατείας των Γαργαλιάνων. Ένα έκτρωμα υπό την έννοια ότι ακυρώνει τη χρήση της Πλατείας, όπως η κοινωνία έχει επιλέξει χρόνια τώρα να χρησιμοποιεί. Γράφοντας στα παλιότερα των υποδημάτων του κυρίως την κοινωνία και τους φορείς της, αλλά και ακόμα αυτά τα όργανα που η κοινωνία εξέλεξε και που δεν είναι εχθρικά απέναντί του. Και δε ρώτησε κανέναν και αποδεικνύεται ότι δεν ξέρει και τον τρόπο ζωής μας. Και αποφάσισε μόνος του! Απλά επισημαίνω, προς το παρόν, ότι τα “καουμποïλίκια” στην Τριφυλία δεν περνάνε».