Στην τελική ευθεία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μεσσηνία

Στην τελική ευθεία για την ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Μεσσηνία

Οι διαδικασίες για την ανάρτηση των αναθεωρημένων δασικών χαρτών στη Μεσσηνία ξεκίνησαν και ήδη δημοσιεύθηκε η απόφαση του διευθυντή Δασών Μεσσηνίας, Γιώργου Σωτηρόπουλου, για τη θεώρηση του δασικού χάρτη του συνόλου της περιοχής Ν. Μεσσηνίας.

Όπως έχει ανακοινωθεί, για τη Μεσσηνία η επίσημη ανάρτηση των δασικών χαρτών θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.

Θεώρηση
Με την απόφαση που υπέγραψε τις προηγούμενες ημέρες ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας θεώρησε το δασικό χάρτη του συνόλου της περιοχής του Ν. Μεσσηνίας που καταρτίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 Ν.3889/2010 και τροποποιήθηκε ή αναμορφώθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του Ν.4685/2020.

Στο θεωρημένο δασικό χάρτη περιλαμβάνεται και ο ιστορικός ορθοφωτοχάρτης που απεικονίζει τα πολύγωνα των δασικών εν γένει εκτάσεων, που προσδιορίστηκαν από τα φωτοερμηνευτικά στοιχεία των παλαιότερων αεροφωτογραφιών «Ορθοφωτοχάρτης έτους 1945 (1960).

Η θεώρηση αυτή είναι υποχρεωτική να γίνει μία εβδομάδα πριν από την επίσημη ανάρτηση των δασικών χαρτών. Οι χάρτες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσω της οποίας μπορούν να υποβληθούν και οι αντιρρήσεις. 

Αντιρρήσεις
Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους ηλεκτρονικά, στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων στην ιστοσελίδα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Θα πρέπει να συμπληρώνουν τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα, ενώ θα πρέπει να προσκομίσουν τίτλο ιδιοκτησίας, τοπογραφικό και μια τεχνική έκθεση φωτοερμηνείας, προκειμένου να αποδεικνύουν τη διαχρονική μορφή της έκτασης και γιατί είναι αγροτική και όχι δασική. Οι αντιρρήσεις, μπορούν να κατατίθενται από τους πολίτες σε προθεσμία 105 ημερών από την ανάρτηση.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η επίτευξη της κύρωσης των δασικών χαρτών έως το τέλος του 2021 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας -συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πλειονότητας των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ), σύμφωνα και με το νέο θεσμικό πλαίσιο συγκρότησής τους, αλλά και με τις εθνικές δεσμεύσεις της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εκδίκαση δύο προσφυγών κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών. Η υπόθεση έπειτα από δύο αναβολές έχει ορισθεί να εκδικασθεί στις 5 Μαρτίου.

Της Βίκυς Βετουλάκη