Απογοητεύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την εστίαση

Απογοητεύουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την εστίαση

Στη Δικαιοσύνη για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης θα προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, ενώ στις 31 Μαρτίου, σε μια συμβολική κίνηση, θα παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου τα κλειδιά που έχουν συγκεντρώσει καταστηματάρχες από όλη την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δράσης «Τα κλειδιά της εστίασης», η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλη τη χώρα στις 10 Φεβρουαρίου.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε ότι η παράδοση των κλειδιών στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει στις 31 Μαρτίου. Στη συνέχεια δόθηκαν τα βασικά μεγέθη του κλάδου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, ανακοινώθηκε η απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος και προτάθηκαν τα πρώτα μέτρα στήριξής του κατά την επανεκκίνησή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης στην Ελλάδα, βάσει ΕΛΣΤΑΤ του 2018, είναι 80.000 και είναι ο δεύτερος  μεγαλύτερος κλάδος.

Το σύνολο των απασχολούμενων είναι 432.000. Επίσης είναι σε αυτό είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος, όπως και το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων είναι 354.000.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ ή κατά 37,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας.

Μέτρα στήριξης
Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Όπως τονίσθηκε, αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις, εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης, δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δε θα γίνει αυτόματα, αλλά σταδιακά.

Τα μέτρα στήριξης κατά την επανεκκίνηση του κλάδου, όπως προτάθηκαν από την Ομοσπονδία, είναι:

-Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης)

-Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση

-Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων

-Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους κατά τη διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση

-Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων

-Ένταξη του κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ

-Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Της Βίκυς Βετουλάκη