Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: «Η Καλαμάτα έχει λαμπρό παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη: «Η Καλαμάτα έχει λαμπρό παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση της Καλαμάτας, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

“Η Επιτροπή Ελλάδα 2021 είναι παρούσα στο σημερινό (σ.σ. χθεσινό) εορτασμό της 200ής επετείου της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας, για να τιμήσει όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Επανάστασης που πήραν μέρος σε αυτό το γεγονός, το οποίο κατέχει μια τριπλή συμβολική θέση στην εθνική ιστορία μας.

Στην Καλαμάτα βλέπουμε μεγάλους αγωνιστές της Επανάστασης να συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο, την απελευθέρωση της πόλης, και να τον πετυχαίνουν. Αμέσως μετά δημιούργησαν την πρώτη πολιτική εξουσία που συστάθηκε από Έλληνες για να ηγηθεί του Αγώνα των Ελλήνων, τη «Μεσσηνιακή Γερουσία».

Και με την πρώτη ενέργεια της Γερουσίας, που ήταν η αποστολή της «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στην Ευρώπη ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία μας. Πρόκειται για το πρώτο έγγραφο, πολιτικό και διπλωματικό, των Ελλήνων Επαναστατών, με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο.

Όμως, και σήμερα, η Καλαμάτα χαράσσει την ιστορία της προς το μέλλον με τους δικούς της ιδιαίτερους τρόπους. Το διαπίστωσα όταν επισκέφτηκα την πόλη σας πριν από μερικούς μήνες, αλλά και όταν είδα τις προτάσεις που κατέθεσε στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και την ολιστική προσέγγιση της συμμετοχής της στην Επέτειο των 200 χρόνων.

Η Καλαμάτα ξέρει να αξιοποιεί την τοπική της ιστορία και το φυσικό της πλούτο, την ελιά και το ελαιόλαδό της, ως «διπλωματικά εργαλεία». Μέσω της πρότασης της που υπέβαλε στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και κατέθεσε ήδη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του  υπουργείου  Εσωτερικών  φιλοδοξεί  να  αναδειχθεί  σε «Τόπο  Διπλωματίας»,  με  τη  δημιουργία  ενός  ψηφιακού «Μουσείου Διπλωματίας» που θα διηγείται στους επισκέπτες του την ιστορία του Απελευθερωτικού Αγώνα και θα τους καλεί με πολυθεματικές δράσεις σε ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη της Καλαμάτας.

Μέσα από τη δράση της που φέρει τον τίτλο «1821 φιάλες λαδιού για τα 200 χρόνια», η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής, η Καλαμάτα θα «κλείσει» μέσα σε 1821 αριθμημένες συλλεκτικές φιάλες το περίφημο καλαματιανό λάδι από τις υπεραιωνόβιες ελιές του μεσσηνιακού ελαιώνα. Στόχος της να αναδείξει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, το ρόλο της πόλης στην Επανάσταση, αλλά και την αξία του λαδιού στη μεσογειακή διατροφή.

Τέλος, στο πλαίσιο άλλης μίας δράσης υπό την αιγίδα της Επιτροπής, η Καλαμάτα θα φωτίσει ένα μνημείο της πόλης και την ίδια στιγμή θα καλέσει ευρωπαϊκές πόλεις να κάνουν το  ίδιο, σε  επιλεγμένα  κτήριά  τους.  Με  αυτόν  τρόπο  θα επιχειρήσει να τιμήσει το ιστορικό κείμενο που έστειλε πριν από 200 χρόνια η Μεσσηνιακή Γερουσία προς τις ευρωπαϊκές αυλές.

Μετά όλα αυτά είναι φανερό ότι όλοι μας γιορτάζουμε, σήμερα, την επέτειο μίας ιστορικής μέρας μίας πόλης που βρίσκει πάντα τον τρόπο να έχει θέση στην ιστορία: της Καλαμάτας”.