Στις 19 Μαρτίου μετατέθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες

Στις 19 Μαρτίου μετατέθηκε η  συζήτηση στο ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες

Ουδέτερη χαρακτηρίζουν την εισήγηση των δικαστών

Για τις 19 Μαρτίου μετατέθηκε για άλλη μια φορά η συζήτηση των προσφυγών που αφορούν στους δασικούς χάρτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η συζήτηση είχε προγραμματισθεί για τις 5 Μαρτίου και είναι η τρίτη αναβολή που δίνεται.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress, η εισήγηση των δικαστών προς την Ολομέλεια του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες χαρακτηρίζεται από «ελβετική ουδετερότητα».

Τρέχουν οι προθεσμίες

Την ώρα που η πραγματική μάχη κρίνεται στο ΣτΕ, χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα έχουν στρέψει την προσοχή τους στους αναρτημένους δασικούς χάρτες για να διαπιστώσουν εάν έχει «πρασινίσει» ή όχι η περιουσία τους.

Κι αυτό, γιατί- όπως και στη Μεσσηνία- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησης των αναθεωρημένων δασικών χαρτών από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ενώ η προθεσμία των 105 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων και ενστάσεων «τρέχει».

Παράλληλα, εκδηλώνονται αντιδράσεις για το περιεχόμενο των αναρτημένων δασικών χαρτών, με τους διαμαρτυρόμενους να επισημαίνουν ότι βρίθουν από σφάλματα και ελλιπείς αποτυπώσεις ακινήτων, όπως επίσης ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα στοιχεία που υπoβλήθηκαν κατά τη φάση αναμόρφωσης των δασικών χαρτών.

Προσφυγή

Στο μεταξύ, πήρε αναβολή για τρίτη φορά, με πολλές πιθανότητες αυτή τη φορά να γίνει, η εκδίκαση στην ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής – αίτησης ακυρώσεως του ΓΕΩΤΕΕ της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων κατά της υπουργικής απόφασης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Οι οικολογικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι: η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, η Καλλιστώ, η Greenpeace και το WWF Ελλάς.

Σημειώνεται ότι η εκδίκαση της προσφυγής στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχε οριστεί αρχικά για τις 4 Δεκεμβρίου 2020, πήρε παράταση για τις 15 Ιανουαρίου 2021, εν συνεχεία για τις 5 Μαρτίου 2021 και τώρα μετατίθεται για τις 19 Μαρτίου 2021.

Νομικοί κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση και έχουν γνώση της εισήγησης των δικαστών προς την Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρουν ότι η εισήγηση με ουδέτερο τρόπο καταγράφει τα επιχειρήματα των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, χωρίς να καταλήγει σε συγκεκριμένη πρόταση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την τελική έκβαση της υπόθεσης στο δικαστήριο.

Β.Β.