Επί τάπητος όλα τα έργα της Μεσσηνίας

Επί τάπητος όλα τα έργα της Μεσσηνίας

Σε χθεσινή συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας

Αναλυτικά στα έργα που εκτελούνται στη Μεσσηνία, στην πορεία τους, αλλά και σε αυτά που προγραμματίζονται, αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι για την 1η επαρχιακή οδό θα υλοποιηθούν άμεσα επιπλέον παρεμβάσεις συντήρησης – βελτίωσης από τον κόμβο «Φωτεινής» έως τη γέφυρα της Κοσκάρακας, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, ενώ πρόκειται να δημοπρατηθεί έργο βελτίωσης από Στούπα έως Άγιο Νίκωνα, με ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ.

Για το δε πολύπαθο έργο Τζάνε – Καλαμάκι, είπε ότι το θέμα χειρίζεται ο περιφερειάρχης και χθες είχε επαφές στην Αθήνα.

Έργα ΕΣΠΑ
Για τα έργα του ΕΣΠΑ που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Πελοποννήσου, σημείωσε ότι η βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού, τμήματα Μεσσήνη -Εύα και Εύα – Λάμπαινα, προϋπολογισμού 8.670.000 ευρώ, βρίσκεται στη διαδικασία προσδιορισμού του ποσού προσωρινής αποζημίωσης των παρόδιων ιδιοκτητών και αμέσως μετά την έγκριση του πίνακα των επικειμένων και των αντίστοιχων αποζημιώσεων, αναμένεται άμεσα να ξεκινήσει το έργο.

Για τη βελτίωση της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη (τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι) και το έργο που αφορά στον οδοφωτισμό των ισόπεδων κόμβων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, προϋπολογισμού 29.899.900 ευρώ, ενημέρωσε ότι για το έργο έχει εκδοθεί η απόφαση επίταξης, έχει εγκριθεί το πρακτικό αποζημιώσεων, γίνονται διορθώσεις και εκτιμάται ότι η καταβολή της αποζημίωσης των επιταγμένων ακινήτων στους θιγόμενους ιδιοκτήτες θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, επίσης, οι εργολαβίες των εξής έργων:

-Αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας Αίπειας, προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ

-Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου Μαραθούπολης, προϋπολογισμού 5.388.580 ευρώ

-Αναδιαρρύθμιση – αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ

-Τμήμα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου, προϋπολογισμού 15.507.673 ευρώ

-Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτήριο του Νοσοκομείου Μεσσηνίας- νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας, προϋπολογισμού 3.786.367 ευρώ. Για το έργο αυτό, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι αρχές Μαΐου θα εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης.

Επίσης είπε ότι πρόσφατα κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η πρόταση, άνω των 19 εκ. ευρώ, για τη βελτίωση του τμήματος από Λάμπαινα έως αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ την προσβασιμότητα της Αρχαίας Μεσσήνης έρχεται να συμπληρώσει και η μελέτη που βρίσκεται σε δημοπράτηση αυτή την περίοδο, για τη διάνοιξη νέου έργου από την έξοδο του αυτοκινητόδρομου στα Αρφαρά έως τη Λάμπαινα.

Πολιτιστικά έργα
Στον τομέα του Πολιτισμού, ανέφερε ότι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υλοποιούνται τα εξής έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας:

-Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μίλα, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ

-Συντήρηση του κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου του Νέστορος, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ

-Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου Κάστρου Ανδρούσας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ

-Αποκατάσταση του καθολικού Παναγίας Γριβιτσιανής, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ

Από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού υλοποιείται το έργο στερέωσης βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου της Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.565.712 ευρώ

Πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης την ΕΦΑ Μεσσηνίας, εντάχθηκαν και τα εξής έργα:

-Αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίτσας Αίπειας, προϋπολογισμού 185.000 ευρώ

-Αποκατάσταση καθολικού και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Ι.Μ. Ελληνικών (Παλαιοκάστρου) στην Άνθεια, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ

-Αποκατάσταση Ι.Ν. Ταξιάρχων Κάστρου Πολίχνης και του οχυρωματικού του περιβόλου, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ

-Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πηδήματος και συντήρηση τοιχογραφιών, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης, ενώ δρομολογούνται και οι διαδικασίες για την ένταξη των Μουσείων Χώρας και Αρχαίας Μεσσήνης.

Ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι στο πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας περιλαμβάνονται και έργα πολιτισμού, που μέσω προγραμματικών συμβάσεων θα υλοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων.

Αυτά είναι:

-Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην Τ.Κ. Σελλά Τριφυλίας, προϋπολογισμού 245.000 ευρώ

-Ανάπλαση προαύλιου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Τ.Κ. Χριστιάνων Τριφυλίας, προϋπολογισμού 625.000 ευρώ

-Ωρίμανση μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου, που βρίσκεται στη θέση Γαρμπελιά, στον Κάμπο Αβίας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ.

Οδικά έργα
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται στη Μεσσηνία έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, εθνικού και επαρχιακού, αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αθλητικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, ενώ υπό δημοπράτηση βρίσκονται έργα 4 εκ. ευρώ και υπό μελέτη έργα 5 εκ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά έργα είναι η βελτίωση της 82ης εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα – Σπάρτη αλλά και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, στο τμήμα Καλαμάτα – Σπάρτη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος, από εργολαβία 3 εκ. ευρώ, στα πρανή της εθνικής οδού για την αποτροπή της πτώσης βραχωδών υλικών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού. Η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ανάδοχος έχει λάβει εντολή για τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σήμανση και θα ακολουθήσουν οι ασφαλτικές εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Για το ίδιο τμήμα του οδικού δικτύου ολοκληρώθηκε η μελέτη αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στο 24ο χιλιόμετρο και έχει προωθηθεί η έγκρισή της προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Επίσης στην 82η και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος έχουν υλοποιηθεί κατά τμήματα ασφαλτικές παρεμβάσεις, με διάφορες εργολαβίες, στα τμήματα Ανάληψη – Βελίκα, Ριζόμυλος προς Πύλο, Δάρα και Πεταλίδι, Νερόμυλος – Καζάρμα, ενώ προγραμματίζεται και η βελτίωση των στροφών από Χανδρινού προς Πύλο.

Επιπλέον, στην εθνική οδό Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ασφαλτικές εργασίες από την έξοδο του αυτοκινητόδρομου έως τη διασταύρωση Ζευγολατιού, ενώ με εργολαβίες που πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθούν θα συνεχιστούν οι ασφαλτοστρώσεις, όπου απαιτείται, μέχρι το Καλό Νερό, για την αποκατάσταση των φθορών του ασφαλτοτάπητα και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε θέσεις όπως στο Κοπανάκι, στο Δώριο κ.λπ.

Στην εθνική οδός Πύργος – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη το υπουργείο με έργο ενταγμένο στο ΥμΕΠΕΡΑΑ υλοποιεί το τμήμα από γέφυρα Νέδας έως κόμβο Καλού Νερού για την αντιμετώπιση της οδικής ασφάλειας. Με το έργο γίνεται αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα, βελτίωση οδοφωτισμού στους κόμβους και στις σημαντικές προσβάσεις. Για το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιβλέπουσα Υπηρεσία, κατόπιν αιτημάτων των προέδρων της περιοχής για ενίσχυση της κάλυψης του οδοφωτισμού από το υλοποιούμενο έργο.

Παράλληλα στο τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Τερψιθέας και η βελτίωση της οδοποιίας στην είσοδο των Φιλιατρών με τη διαμόρφωση κλίσεων των στροφών, ενώ με υπόλοιπες εργολαβίες βελτιώνεται ανά τμήματα και όπου απαιτείται.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με έργα βελτίωσης υλοποιούνται και στο επαρχιακό δίκτυο, όπως για παράδειγμα: στην 19η επαρχιακή, τμήμα Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Χριστιάνοι, στην 8η επαρχιακή, τμήμα Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία, στη 15η επαρχιακή Φιλατρά – Μάραθος, στην 4η επαρχιακή, τμήμα Θουρία – Πολιανή και στην 36η επαρχιακή, τμήμα Κέντρο – Τσέρια.

Παράλληλα, στην 1η επαρχιακή οδό θα υλοποιηθεί άμεσα, πλέον αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, έργο συντήρησης – βελτίωσης από τον κόμβο «Φωτεινής» έως τη γέφυρα της Κοσκάρακας, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ. Τέλος, έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας και πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο βελτίωσης από Στούπα έως Άγιο Νίκωνα, με ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ.

Κλείνοντας ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων είναι θετικό βήμα η ένταξη του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής με περίπου 80 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προοπτική τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας με έργα συμβασιοποιημένα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ύψους 850.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη