Πυρετώδεις ετοιμασίες στην Καλαμάτα για την επανεκκίνηση της εστίασης

Πυρετώδεις ετοιμασίες στην Καλαμάτα  για την επανεκκίνηση της εστίασης

Έγκαιρη ανακοίνωση της ημερομηνία ζητούν οι επαγγελματίες

Αν και ακόμα η αμφιβολία για το τι τελικά θα γίνει είναι μεγάλη, η πλειοψηφία των καταστηματαρχών εστίασης στην Καλαμάτα, και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στην παραλία, έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες και εργασίες ανακαίνισης για τη μεγάλη μέρα της επανεκκίνησης.

Το αισιόδοξο μήνυμα, όπως μας το μετέφερε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, είναι ότι κανείς συνάδελφός τους δεν έχει εκφράσει πρόθεση να μην ανοίξει και όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς. Επιπροσθέτως, ετοιμάζονται και 3-4 νέες επιχειρήσεις εστίασης στην παραλιακή.

Ένα από τα βασικά που ζητούν, όμως, είναι η κυβέρνηση εγκαίρως να αποφασίσει και να ενημερώσει το πότε ακριβώς θα ανοίξει η εστίαση, καθώς, όπως τονίζεται, «δεν μπορούν να ανοίξουν από τη μια μέρα στην άλλη».

«Να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση»

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαγάκος, πάντα τέτοια εποχή τα περισσότερα καταστήματα άρχιζαν εργασίες προετοιμασίας. Φέτος αυτό είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς πρέπει να φροντίσουν για περισσότερα ζητήματα, διότι πλέον συμπληρώνουν 5 μήνες κλειστοί και γιατί θα πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια, είναι το πότε τελικά θα ανοίξουν, με τους πιο αισιόδοξους, όπως είπε ο κ. Ζαγάκος, να πιστεύουν πως αυτό θα γίνει πριν από το Πάσχα και τους πιο απαισιόδοξους να θεωρούν ότι θα γίνει μετά το Πάσχα. «Υπάρχει μια μικρή ελπίδα ότι μπορεί να ανοίξουμε πριν από το Πάσχα, αλλά η αμφιβολία είναι ακόμα μεγάλη. Δυστυχώς, ακόμα βλέπουμε πως ούτε αυτοί ούτε εμείς ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε. Πάντως, η ημερομηνία πρέπει να ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από το άνοιγμα, για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι. Για την εστίαση δεν μπορεί μια Παρασκευή η κυβέρνηση να πει τη Δευτέρα “ανοίγετε”. Ούτε εμπορικό κατάστημα είμαστε ούτε σχολείο. Τους προβληματισμούς αυτούς τους έχουμε όλοι και τους έχουμε συζητήσει και στο συμβούλιό μας και στις συσκέψεις που γίνονται», τόνισε ο κ. Ζαγάκος.

Παρατήρησε δε ότι έχει αρχίσει να ακούγεται πως θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση στα καταστήματα εστίασης από 1.000- 10.000 ευρώ για την αγορά πρώτων υλών και εφοδίων. Αν, όπως είπε, υπάρχει πρόθεση να ανοίξει η εστίαση σε 10 μέρες, θα έπρεπε ήδη αυτά τα χρήματα να έχουν δοθεί.

Εξωτερικοί χώροι

Ο κ. Ζαγάκος σημείωσε ότι και φέτος θα ισχύσει ό,τι και πέρυσι, με παραχώρηση μεγαλύτερων εξωτερικών χώρων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. «Θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρχει μια ανοχή και βοήθεια από τους Δήμους και τις κατά τόπους Ελεγκτικές Αρχές για όσους μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερο εξωτερικό χώρο, ώστε να μπορούμε και να δουλέψουμε και να υλοποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτοκόλλα. Και για όσους δεν υπάρχει μεγαλύτερος χώρος να διατεθεί, να τους γίνει γενναία έκπτωση. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει δέσμευση γι’ αυτό, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η έκπτωση. Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού, δεν έχει αλλάξει κάτι και θα εφαρμοσθεί η ΚΥΑ που βγήκε πέρυσι. Περιμένουμε μόνο να ανοίξει η διαδικασία», πρόσθεσε.

Εκτιμάται, πάντως, ότι με το άνοιγμα της εστίασης και την απελευθέρωση των μετακινήσεων θα γίνει «μια έκρηξη» από τον κόσμο, που θα μεταφρασθεί με πίεση στα καταστήματα εστίασης. «Νιώθουμε τη διάθεση του κόσμου να βγει να πιει έναν καφέ, να πάει για φαγητό, να κοινωνικοποιηθεί. Αναμένουμε ένα σχετικά καλό καλοκαίρι, όχι όπως το 2019, αλλά λίγο καλύτερα από πέρυσι. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα καταστήματα είναι υψηλές και σε ανεκτό οικονομικό επίπεδο.

Ελπίζουμε να καλύψουμε ένα μικρό τμήμα της ζημιάς. Είμαστε πέντε μήνες κλειστοί. Πρωτοφανές για επαγγελματική δραστηριότητα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, ο κ. Ζαγάκος είπε ότι επαφίεται στον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητα του κάθε επαγγελματία για να τα τηρεί, ενώ τόνισε πως πάντα υπάρχουν οι λίγοι κακοί επαγγελματίες, αλλά η πλειοψηφία τους δε θα ρισκάρει να νοσήσουν ούτε οι ίδιοι και η οικογένειά τους, ούτε οι εργαζόμενοί τους, αλλά ούτε και να υποστούν ένα υψηλό πρόστιμο και πολυήμερη αναστολή λειτουργίας του καταστήματός τους.

«Και πέρυσι δεν είχαμε μεγάλες παρατυπίες. Σίγουρα θα μπορούμε να είμαστε πιο συνεπείς, αν υπάρχει μια χαλαρότητα και από τις Αρχές. Εννοώ, ότι αν δεν ενοχλεί και πάει το τραπέζι και μισό μέτρο παραπέρα και τηρηθούν καλύτερα οι αποστάσεις, ας μην εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους οι ελεγκτικές αρχές. Για να μπορέσουμε κι εμείς να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας. Γιατί νοιαζόμαστε και για τους εργαζομένους μας, που είναι και αυτοί οικογένειά μας», εξήγησε.

Κέντρα διασκέδασης και αίθουσες εκδηλώσεων

Από τους τομείς της εστίασης που έχουν πληγεί περισσότερο είναι τα κέντρα διασκέδασης, τα κλαμπ και οι αίθουσες εκδηλώσεων. «Εκεί το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί είναι πολύ πιθανό να μη δουλέψουν ούτε φέτος. Πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά αυτοί οι επαγγελματίες. Τα κέντρα διασκέδασης και οι αίθουσες εκδηλώσεων είναι κλειστά ένα χρόνο τώρα, έχουν πάθει ολική καταστροφή. Κι αν δε δουλέψουν ούτε αυτό το καλοκαίρι, έχουν μπροστά τους ένα ζοφερό χειμώνα μέχρι να καταφέρουμε να φτάσουμε ένα ποσοστό ανοσίας, που θα επιτρέπει μεγάλο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους. Είχαμε πει εδώ και καιρό ότι θα μπορούσε να λειτουργεί η εστίαση με ασφάλεια και με κάποια από τα χρήματα να ενισχύαμε κι αυτούς τους συναδέλφους μας, αλλά δεν έγινε τίποτα», σχολίασε ο κ. Ζαγάκος.

Της Βίκυς Βετουλάκη