Είναι μακρύς ο δρόμος για τους δασικούς χάρτες

Είναι μακρύς ο δρόμος  για τους δασικούς χάρτες

Πολύ δρόμο επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι έχει το ζήτημα των δασικών χαρτών, αφού, σύμφωνα και με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, «το θέμα για να λυθεί θα πάρει λίγο χρόνο, γιατί για να διορθώσουμε χάρτες που αφορούν 60 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή το 50% της έκτασης της χώρας, θέλει χρόνο».

Εξαιτίας δε όλων αυτών των προβλημάτων με τους δασικούς χάρτες έχουν μπλοκάρει οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Από Αύγουστο
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι αυτή την περίοδο το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, γιατί αυτές είναι που θα αναθέσουν σε τεχνικούς συμβούλους τη διόρθωση των δασικών χαρτών. «Εκτιμούμε ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου, οπότε οι Αποκεντρωμένες θα έχουν εκείνη την τεχνική βοήθεια, ώστε να ξεκινήσουν οι μελετητικές εταιρείες να διορθώνουν τους δασικούς χάρτες και με αυτό τον τρόπο να λυθούν πολλά από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με φρυγανώδεις εκτάσεις, με ασπάλαθους, αλλά και με άλλες αποφάσεις της διοίκησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των προβλημάτων θα λυθεί και, βέβαια, εφόσον υπάρξουν κάποια προβλήματα τα οποία παραμένουν, ανοίγει το επόμενο διάστημα η δυνατότητα οι πολίτες να καταθέσουν αντιρρήσεις και μέσα από τις τριμελείς επιτροπές να λυθούν αυτές οι αντιρρήσεις και έτσι θα αποδοθεί το δίκαιο στους πολίτες», σημείωσε ο υπουργός.

Χωρίς κόστος για τους πολίτες
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι εσωτερικές διορθώσεις οι οποίες θα συμβούν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και από τα κατά τόπους Δασαρχεία, με τη βοήθεια του Τεχνικού Συμβούλου, δε θα επιβαρύνουν με κόστος τους πολίτες και δε θα ζητηθεί από τους πολίτες να προβούν σε κάποια ενέργεια που θα τους ταλαιπωρήσει.

«Θα φροντίσουμε να το κάνουμε χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών. Μέχρι τέλος Ιουλίου, λοιπόν, θα έχει ολοκληρωθεί η ανάθεση των μελετών στις τεχνικούς συμβούλους για να προχωρήσουν στις διορθώσεις. Οι διορθώσεις θα πάρουν ένα εύλογο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό έχουμε δώσει μια παράταση των αντιρρήσεων μέχρι τέλος Νοεμβρίου και εφόσον χρειασθεί, θα δώσουμε και επιπλέον χρόνο για να διορθωθούν τα προβλήματα», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Της Βίκυς Βετουλάκη