Παρέμβαση για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο

Παρέμβαση για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο

Ως μέλος του Δ.Σ. ΕΝΠΕ σε πρόσφατη συνεδρίαση η Μαργαρίτα Σπυριδάκου, περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας, σε παρέμβασή της για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, ανέφερε τα εξής επικεντρώνοντας την παρέμβασή της αυτή στο ρόλο της Περιφέρειας στα ακραία φυσικά φαινόμενα.

«Η Πελοπόννησος, με ενεργά μέτωπα ακόμα και σήμερα μια βδομάδα μετά το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών, μετράει τις πληγές της, με εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα, μόνο στη Μάνη 90 χιλιάδες στρέμματα, εκατοντάδες σπίτια, ζώα και υποδομές.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου, το παράπονο ότι αφέθηκαν στο έλεος του Θεού. Εκφράστηκε άλλωστε με ιδιαίτερη ένταση, με “κραυγή αγωνίας και απόγνωσης” από τις Δημοτικές αρχές κάθε φλεγόμενης περιοχής.

Συμπωματικά, μιλάμε για περιοχές που αποτελούν τον πυρήνα του ελλαδικού χώρου, από τον οποίο ξεκίνησε και στον οποίο διαδραματίστηκε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, 200 χρόνια πριν. Αυτή ήταν η ανταμοιβή του ιστορικού τόπου για τη συμβολή του στην Εθνική Παλιγγενεσία!

Αν θέλουμε να σταματήσουμε το τσουνάμι της Οργής, το κλειδί βρίσκεται στη λέξη παλιγγενεσία.

Το ελληνικό κράτος οφείλει να αποκαταστήσει πλήρως το τοπίο, τους τόπους και τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτές οι πυρκαγιές, για την Πελοπόννησο που βρίσκεται σε δημογραφικό μαρασμό, αποτελούν τη χαριστική βολή.

Υπάρχουν χωριά, εξ όσων γνωρίζω, στην Ανατολική Μάνη που καταστράφηκαν ολοσχερώς και κινδυνεύουν να μην κατοικηθούν ξανά.

Αίσθημα ανασφάλειας και απώλειας της εμπιστοσύνης προς το κράτος, θα οδηγήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις περιοχές και κυρίως τους νέους, που τα τελευταία χρόνια είχαν εγκατασταθεί στη Μάνη και δραστηριοποιούνταν στον πρωτογενή τομέα.

Τις συνέπειες της ερήμωσης της υπαίθρου τις βλέπουμε σήμερα και θα τις δούμε σε πολύ μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα χρόνια.

Ως ΕΝΠΕ πρέπει να βγούμε μπροστά με προτάσεις για ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου, διεκδικώντας πόρους και αρμοδιότητες, καθώς η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι πιο κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του.

Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους ώστε να παραμείνουν στην ύπαιθρο και στις πυρόπληκτες περιοχές, με προτεραιότητα κονδύλια και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Να επιχορηγηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους ώστε να τα ξαναφτιάξουν στον τόπο τους.

Να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές, τόσο όσον αφορά στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Θα πάρει πολλά χρόνια να ανακτηθεί το εισόδημα και θα χρειαστεί να φυτευτούν τα καμένα εδάφη.

Πιστεύω ότι είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε την αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Πρέπει να διεκδικήσουμε πόρους και αυξημένες αρμοδιότητες για τις φυσικές καταστροφές, γιατί εμείς γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών που πλήττονται.

Επιπλέον,  πρέπει να σταματήσει ο γνωμοδοτικός ρόλος μας σε σχεδιασμούς και αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον της Περιφέρειας και να γίνει αποφασιστικός.

Ως ΕΝΠΕ να διεκδικήσουμε ώστε να έχουν οι Περιφέρειες αποφασιστικό και όχι γνωμοδοτικό ρόλο στη χωροθέτηση επιχειρηματικών παρεμβάσεων, όπως τα αιολικά πάρκα και γενικά οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ και σίγουρα αυτές να εγκατασταθούν μόνο μετά την εκπόνηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Οφείλουμε να απαντήσουμε δυναμικά στην υφέρπουσα φημολογία των κατοίκων για τις αιτίες των πυρκαγιών και τη σύνδεσή τους με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτεία είναι βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των περιοχών μας.

Ας ξεκινήσουμε, ας διεκδικήσουμε, ας είναι αυτό το πρώτο βήμα για το νέο ρόλο που πρέπει να έχει η Περιφέρεια στο σήμερα και το αύριο του τόπου μας».

Της Μαργαρίτας Σπυριδάκου

Περιφερειακής συμβούλου Λακωνίας