Αρχαία Μεσσήνη: Εγκαινιάζεται σήμερα το στέγαστρο που στήθηκε στη Στοά του Γυμνασίου

Αρχαία Μεσσήνη: Εγκαινιάζεται σήμερα το στέγαστρο που στήθηκε στη Στοά του Γυμνασίου

Με δύο παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν τα σημερινά εγκαίνια του νέου στεγάστρου στη βορειοανατολική στοά του Γυμνασίου της Αρχαίας Μεσσήνης, που μελέτησε και υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με την αρωγή και συνεργασία του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης».

Εγκαίνια του στεγάστρου
Για τα εγκαίνια του στεγάστρου που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 6 το απόγευμα, από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, έκανε λόγο η προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά. Όπως σημείωσε , «το εκτεταμένο έργο που πραγματοποίησε η ΕΦΑ Μεσσηνίας, έχει να κάνει με την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και περιελάμβανε δύο υποέργα: αφενός την εγκατάσταση στεγάστρου στη ΒΑ στοά του Γυμνασίου της Αρχαίας πόλης, και, αφετέρου ένα μικρότερο υποέργο του στεγάστρου αυτού, το οποίο ήταν ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό έργο, υψηλής τεχνικής δυσκολίας». Παράλληλα, στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά το διάστημα υλοποίησης του παραπάνω έργου αναφέρθηκε η κ. Μηλίτση, υπογραμμίζοντας ότι «η πανδημία του κορωνοϊού μας πήγε αρκετά πίσω, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα σε όλα τα έργα που υλοποιεί αυτό το διάστημα η ΕΦΑ στην Μεσσηνία. Ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες και είμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε το έργο του στεγάστρου».

Ταυτόχρονα, η κ. Μηλίτση αναφέρθηκε στις παράλληλες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου. Όπως ανέφερε, αυτές οι εργασίες αφορούν στην τοποθέτηση φωτός ασφαλείας στους διαδρόμους εντός του χώρου, τοποθέτηση περίφραξης σε μεγάλα τμήματά του, προσθήκη ενημερωτικών πινακίδων σε νευραλγικά σημεία, ενώ παράλληλα με γνώμονα τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον χώρο, έγινε προμήθεια ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος για την περιήγηση των ΑμεΑ.

Τέλος, ανακοίνωσε ένα ακόμα έργο για την περαιτέρω ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, που αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου μουσείου, συνολικής έκτασης 2.400 τετραγωνικών μέτρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα έκθεσης όλων εκείνων των ευρημάτων της πόλης που έχουν ανασκαφθεί διαχρονικά.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Εγκαίνια της έκθεσης «ΑΓΟΡΑ, 11 Γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη»
Η εν λόγω έκθεση συνδιοργανώθηκε και επιμελήθηκε φέροντας την υπογραφή του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του καθηγητή και γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και της ιστορικού Τέχνης, Ίριδας Κρητικού. Πρόκειται για μεταλλικά έργα στο σύνολό τους, μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για το συγκεκριμένο χώρο, ενώ  η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, μιλώντας για την έκθεση «ΑΓΟΡΑ», τα εκθέματα της οποίας βρίσκονται ήδη στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς της πόλης, «το όνομά της επιλέχθηκε για το λόγο ότι και οι επισκέπτες-θεατές αυτών των έργων συμβάλλουν στη δημιουργία υπό την άποψη ότι βλέπουν, μιλούν και κρίνουν με τον οποιοδήποτε τρόπο την έκθεση, -κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο», όπως τόνισε κλείνοντας.

Στην εικαστική εγκατάσταση “ΑΓΟΡΑ” συμμετέχουν οι γλύπτες: Ανδρέας Αραπάκης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπύρος Λισγάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Λήδα Παυλή, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δημήτρης Φόρτσας, Αντώνης Χαλυβίδης και Γιώργος Χουλιαράς.

Συναυλία της Klaudia Delmer
Για την καλλιτεχνική παρουσία της στα εγκαίνια της παραπάνω διοργάνωσης, μίλησε η ερμηνεύτρια και συνθέτις Klaudia Delmer, που όπως υπογράμμισε η συναυλία αποτελεί συνδιοργάνωση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Όπως σημείωσε η ίδια χαρακτηριστικά «με την τέχνη και τις μουσικές ικανότητές μας, επιθυμούμε να τιμήσουμε σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο που έχει λάβει τόση φροντίδα όλο αυτό το διάστημα που πραγματοποιούνταν τα έργα, μιας και μας συγκινεί αυτή η ανάγκη του ανθρώπου να φροντίζει το παρελθόν και τις ρίζες του, ιδιαίτερα σε μια εποχή που ο περισσότερος κόσμος στρέφεται προς το μέλλον και κινείται με βάση την πρόοδό του».

Την ερμηνεύτρια που πρόκειται να παρουσιάσει ανέκδοτα τραγούδια της από το άλμπουμ «Σκλάβοι στον Παράδεισο», συνοδεύουν οι μουσικοί Ηλίας Κατελάνος, Βασίλης Καρράς, Billka, Γιώργος Δελλής.

Της Χριστίνας Μανδρώνη