Κάστρο Καλαμάτας: Προεργασίες για αναβατόριο ΑμεΑ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

Κάστρο Καλαμάτας: Προεργασίες για αναβατόριο ΑμεΑ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

Ολοκληρώθηκε και αναμένεται να ξεκινήσει –εφόσον εγκριθεί- το επόμενο διάστημα η υλοποίηση της μελέτης για την εγκατάσταση αναβατορίου ΑμεΑ μέχρι το φουαγιέ του αμφιθεάτρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά.

Η προσθήκη αναβατορίου στο Kάστρο Καλαμάτας συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων, στο πρόγραμμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΑμεΑ», με στόχο να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε χώρους που μέχρι σήμερα είναι δυσπρόσιτοι.

Η ίδια, μιλώντας για τις παρεμβάσεις που οφείλουν να γίνουν ως προς τη λειτουργικότητα και την ευρύτερη βελτίωση του υφιστάμενου χώρου, ανέφερε: «Στο χώρο του φουαγιέ πρόκειται να κατεδαφιστεί το υφιστάμενο ξύλινο παράπηγμα που προσβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο και όλους μας, καθώς έχει σχεδιαστεί ένα μικρό κυλικείο, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι θεατές των εκδηλώσεων και οι θεατές του Κάστρου».

Στη συνέχεια εξήγησε ότι, αμέσως δίπλα σε αυτό, έχουν σχεδιαστεί εγκαταστάσεις υγιεινής για ΑμεΑ, ενώ από το χώρο του κυλικείου και την είσοδο έως το φουαγιέ θα υπάρχει διαδρομή για ΑμεΑ. Επίσης, έχει προβλεφθεί και χώρος 2-3 θέσεων πάνω στις κερκίδες του αμφιθεάτρου.

Παράλληλα, τμήμα της παραπάνω μελέτης για τη βελτίωση του χώρου είναι και ο περιμετρικός φωτισμός των τειχών του Κάστρου, που ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης της κεντρικής εισόδου που είχε γίνει νωρίτερα και έχει σταλεί στο υπουργείο Πολιτισμού προς έγκρισή του.

Κλείνοντας, η κα Μηλίτση σημείωσε: «Αμέσως μόλις εγκριθεί η συνολική μελέτη, θα ξεκινήσει η υλοποίησή της, ενώ τουλάχιστον το αναβατόριο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι».

Της Χριστίνας Μανδρώνη