Τετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες

Τετράμηνη παράταση  για τους δασικούς χάρτες

Τετράμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες προβλέπει το σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η 4μηνη παράταση δεν είναι οριζόντια, αλλά υπολογίζεται κατά περίπτωση ανάλογα με την ημερομηνία που αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες σε κάθε περιοχή και τη λήξη της παράτασης 6 μηνών που είχε δοθεί τον περασμένο Μάιο. Ουσιαστικά η νέα παράταση θα λήγει κατά περίπτωση στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου 2022.

Η παράταση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ethnos.gr, θα αφορά στις εξής διαδικασίες: Τις εσωτερικές διορθώσεις στο θεματικό περιεχόμενο των δασικών χαρτών. Το χρονικό περιθώριο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες να υποβάλλουν στις δασικές υπηρεσίες των νομών διοικητικές πράξεις που έχουν στη διάθεσή τους. Το χρόνο άσκησης αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 59 του νομοσχεδίου, η 4μηνη νέα παράταση θα επεκτείνεται για επιπλέον είκοσι μέρες για όσους κατοικούν μόνιμα ή διαμένουν στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης που είχε προκληθεί σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας από την ανάρτηση δασικών χαρτών, οι οποίοι «πρασίνιζαν» – εμφανίζοντάς το ως δασική έκταση – μεγάλο τμήμα της χώρας, είχε δοθεί ακόμα μία οριζόντια παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων διαρκείας 6 μηνών.

Η παράταση δικαιολογείται στην έκθεση συνεπειών από τη ρύθμιση, καθώς λόγω των πυρκαγιών αρκετές Διευθύνσεις Δασών αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ταυτόχρονη ενασχόληση με την αποκατάσταση των εν λόγω περιοχών και τη διαχείριση των δασικών χαρτών.

Επίσης, όπως επισημαίνεται, «αντιμετωπίζεται η ανάγκη διεύρυνσης των υποψηφίων και εξεύρεσης νέου αναδόχου εντός ασφυκτικά μικρού και πεπερασμένου χρόνου λόγω των αλλαγών του ν. 4412/2016».

Αυτό το οποίο επιδιώκεται με τη χορήγηση μεγαλύτερης προθεσμίας λόγω των έκτακτων συνθηκών που επέφεραν οι πυρκαγιές είναι να λυθεί το ζήτημα της αποφυγής λαθών κατά τη διόρθωση των δασικών χαρτών και να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός τους με την ενσωμάτωση των διορθώσεων που προβλέπονται.

Όσον αφορά στους δικαιούχους οι οποίοι είχαν ήδη υποβάλει αντιρρήσεις για εκτάσεις στις οποίες θα γίνουν εσωτερικές διορθώσεις από τις υπηρεσίες, προβλέπεται και επιστροφή των πληρωθέντων τελών αντίρρησης.

Όπως, μάλιστα, αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το εν λόγω άρθρο προϋπολογίζεται «ενδεχόμενη δαπάνη σε περίπτωση επιστροφής τυχόν καταβληθέντος ειδικού τέλους στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αντιρρήσεις κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες εκτάσεις».

Το ύψος της δαπάνης αυτής, βέβαια, δεν μπορεί να προεκτιμηθεί, δεδομένου ότι εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα και συγκεκριμένα τον αριθμό των δικαιούχων, το ύψος του ειδικού τέλους κ.λπ.