«Αδυνατούμε πλέον…», φώναξε χθες και η εστίαση από τη Μεσσηνία

«Αδυνατούμε πλέον…», φώναξε χθες  και η εστίαση από τη Μεσσηνία

Κλειστά έμειναν χθες εκατοντάδες καταστήματα εστίασης στη Μεσσηνία, με τη συμμετοχή σε επίπεδο νομού στην πανελλαδική κινητοποίηση να είναι καθολική. Ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και αναψυχής μαζί με τους εργαζομένους τους θέλησαν με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν από την κυβέρνηση να εξορθολογήσει τα μέτρα που έχει λάβει για τα καταστήματα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, όπως και να λάβει αποφάσεις που θα τους βοηθήσουν οικονομικά, όπως μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

Η πόλη της Καλαμάτας χθες θύμιζε αρκετά από ολικό «lockdown», αφού δεν υπήρχαν τα καταστήματα εστίασης για να δώσουν ζωή στην καθημερινότητα.

Το πρωί, λίγα μέλη του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής πραγματοποίησαν συμβολική διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και, όπως εξήγησαν, λόγω της πανδημίας επέλεξαν να μη γίνει μεγάλη συγκέντρωση ούτε και πορεία.

Αμέσως μετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου επισκέφθηκαν το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν για τα προβλήματα του κλάδου και του επέδωσαν ψήφισμα.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του συλλόγου της Καλαμάτας, Νίκος Μαλαπέτσας, ως μέλος αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας, μαζί με άλλος προέδρους από όλη την Ελλάδα, βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέδωσαν ψήφισμα στον κ. Γεραπετρίτη,  λόγω απουσίας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

«Αδυνατούμε πλέον…»
Οι επαγγελματίες της εστίασης τόνισαν ότι ο κλάδος τους συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που χτυπήθηκαν με σφοδρότητα από την πανδημία. Και μπορεί να προηγήθηκε ένα καλό τετράμηνο, αλλά δεν είναι αρκετό να καλύψει τις απώλειες 16 μηνών, καθώς ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μέτρα που περιορίζουν τη δραστηριότητά του.

«Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε χωρίς κέρδη ή και με ζημιές, έχοντας μάλιστα συσσωρεύσει υποχρεώσεις που αδυνατούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε.

Για μία ακόμη φορά εργαλειοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης για την αύξηση της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, παρόλο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τέλος, για μια ακόμη φορά τονίζουμε πως είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτών, αλλά και των εργαζομένων του κλάδου, να εμβολιαστούν, όμως είναι παράλληλα αναγκαίο η κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις εστίασης από τη στιγμή που έχει θέσει τον κλάδο σε ένα νέο mini lockdown», επισημάνθηκε χθες στις συγκεντρώσεις.

Όλοι ενωμένοι
Στη συμβολική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, ο β’  αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Καλαμάτας, Αντώνης Κούτρης, τόνισε: «Η συμμετοχή είναι καθολική στην κινητοποίηση και έτσι είναι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι συγκινητικό και δείχνει ότι όλη η εστίαση είναι ενωμένη. Παράλληλα, οι εμπορικοί σύλλογοι σε αρκετές πόλεις δήλωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση, και είναι κι αυτοί κλειστοί. Αυτό είναι χαρά για εμάς, να βλέπουμε έναν κλάδο ενωμένο, να βλέπουμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας ενωμένο. Γιατί δεν είμαστε μόνο εμείς οι επιχειρηματίες που πληττόμαστε, είναι και 450.000 άνθρωποι που δουλεύουν σε εμάς, οι οποίοι σήμερα (σ.σ. χθες) δε θα δουλέψουν. Κάνουν κι αυτοί μια μικρή θυσία.

Η εστίαση ξεκίνησε τις δράσεις της, σιγά σιγά και με πολιτισμένο τρόπο. Πρώτα με τις “άδειες καρέκλες” που είχαμε κάνει και τώρα με το κλείσιμο των καταστημάτων. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει κάποια βοήθεια ή να έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει. Αν δε γίνει, όμως, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας πιο δυναμικά».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, Παναγιώτης Κομπογιαννίτης, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Και σημείωσε: «Πρώτη φορά γίνεται αυτό. Έχουμε ενθουσιασθεί που βγάζουμε ένα μήνυμα προς τα έξω ότι είμαστε ενωμένοι. Διεκδικούμε κάποια πράγματα που είναι λογικά και ζητάμε από την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι να βρούμε ένα σχέδιο που θα μας βγάλει όσο πιο σύντομα γίνεται απ’ όλο αυτό. Θέλουμε μέτρα, αλλά λογικά μέτρα. Να βοηθήσουμε, αλλά να μας βοηθήσουν κι αυτοί»

Τέλος, ο σύμβουλος του συλλόγου, Παναγιώτης Χρυσομάλλης πρόσθεσε:

«Δεν είμαστε επαίτες. Θέλουμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει και να μας αφήσει να δουλέψουμε. Να μειώσει το ΦΠΑ στο 6% και να μας δώσει ερεθίσματα χωρίς να κάνουμε τους αστυνόμους στα μαγαζιά μας».

Στο Δημαρχείο
Η αντιπροσωπεία που συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον κ. Βασιλόπουλο αναφέρθηκε στα αιτήματα του κλάδου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, αφού άκουσε με προσοχή την επιτροπή, είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά, αφού και ο ίδιος προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα, τόσο τα προβλήματα που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν όσο και το πόσο η πανδημία πλήγωσε την οικονομία.

Όπως τόνισε, είναι κρίσιμο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, να υπάρξει βοήθεια από το κράτος, καθώς μόνο αν μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Δήμος είναι ανοιχτός σε συζητήσεις προκειμένου στο μέτρο των δυνατοτήτων του να «στηρίξουμε την πραγματική οικονομία».

Κατά τη συζήτηση οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ζήτησαν τη συνεργασία με το Δήμο, ενώ αναγνώρισαν ότι η Δημοτική Αρχή έχει κάνει όσα μπορούσε για τη στήριξη του κλάδου τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί.

Της Βίκυς Βετουλάκη