Τριφυλία: «Κλειστόν» σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα σήμερα

Τριφυλία: «Κλειστόν» σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα σήμερα

«Ρολά» κατεβάζουν σήμερα η εστίαση, καθώς και το λιανεμπόριο στην Τριφυλία, σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών εμπορικών συλλόγων.

O Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας μετέχει στο σημερινό πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), και καλεί τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε καθολική συμμετοχή και κλείσιμο των καταστημάτων τους.

Σε σχετική ανακοίνωση αναγράφεται: «Αιτήματα του κλάδου: 1) Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στους παραβατικούς πελάτες. 2) Μεταβολή επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα. 3) Αναλογική στήριξη με βάση την πτώση τζίρου και της επισκεψιμότητας των καταστημάτων σε όλα τα λειτουργικά κόστη που προκύπτουν. 4) Απαραίτητη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με πιθανή συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές. 5) Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου. 6) Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών. 7) Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών. 8) Μείωση του ΦΠΑ στο 6%. 9) Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021. Διαρθρωτικά μέτρα: 1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης. 2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δε  λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ένταση επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, Σαββατοκύριακα) και τη μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων. 3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές».

Για το λόγο αυτό καλεί τα εμπορικά καταστήματα σε στάση εργασίας από 11.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ. ως ένδειξη συμπαράστασης, αλλά και ως παθόντες. «Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε από τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (ΕΣΕΕ – Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητα) πράττοντας τα αυτονόητα για την υπεράσπιση των αιτημάτων του κλάδου» όπως σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, με ίδια αιτήματα, και ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών μετέχει στο σημερινό πανελλαδικό κλείσιμο και καλεί τα μέλη του που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σε συμμετοχή.

Τέλος, ο Σύλλογος Καφεπωλών Γαργαλιάνων συμμετέχει επίσης στην πανελλαδική απεργία. «Συνεπώς τα καταστήματα εστίασης και τα καφενεία της πόλης μας θα είναι κλειστά την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Ζητάμε την κατανόηση και τη συμπαράσταση της σεβαστής πελατείας των καταστημάτων μας», τονίζεται σε σχετική του ανακοίνωση.

Του Ηλία Γιαννόπουλου