Καλαμάτα: Κλειστά επιλέγουν να είναι πολλά καταστήματα εστίασης τις καθημερινές

Καλαμάτα: Κλειστά επιλέγουν να είναι πολλά καταστήματα εστίασης τις καθημερινές

Όλο και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για την εστίαση και τη διασκέδαση και οι επιχειρηματίες μάταια ψάχνουν να βρουν «φως» στο τούνελ που έχουν μπει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Εκτός από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν συρρικνώσει τον κύκλο εργασιών τους, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα και στην Καλαμάτα πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης να επιλέγουν να κρατούν κλειστά τα καταστήματά τους τις καθημερινές και να τα ανοίγουν μόνο 2-3 μέρες, Παρασκευή και Σαββατοκύριακο.

Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις διασκέδασης, οι οποίες με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ούτε να υπολειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο, αλλά παραμένει η καθήμενη διασκέδαση.

Αποφεύγουν εσωτερικούς χώρους
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους η εστίαση και η διασκέδαση αναφέρθηκε από το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος.

«Η κατάσταση πλέον έχει γίνει πολύ δύσκολη. Ήρθε κι αυτό τώρα με τις καιρικές συνθήκες και τα έκανε ακόμα χειρότερα. Μπορεί εμείς εδώ στη Μεσσηνία να μην είχαμε χιόνια, αλλά με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες είναι αδύνατον ο κόσμος να καθίσει σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό περιόρισε στο ελάχιστο τις επιλογές του κόσμου και των καταστημάτων», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι μόνο για τους μη εμβολιασμένους που επιτρέπεται να κάθονται μόνο έξω. Ο κ. Ζαγάκος εξήγησε ότι, λόγω της εύκολης μετάδοσης του ιού, πλέον και πολλοί εμβολιασμένοι επιλέγουν να κάθονται σε εξωτερικούς χώρους και αποφεύγουν τους εσωτερικούς. Επίσης, δε γίνονται αλλαγές πελατών στα τραπέζια, όπως γινόταν παλιά, για να υπάρχει οικονομικό όφελος στις επιχειρήσεις.

Κλειστά τις καθημερινές
Πλέον έχει καταγραφεί ότι τουλάχιστον στην Καλαμάτα πάρα πολλά καταστήματα εστίασης επιλέγουν να μην ανοίξουν τις καθημερινές, καθώς η κίνηση είναι από μηδαμινή έως ανύπαρκτη. «Τα μέτρα στήριξης είναι ανύπαρκτα και οι δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα οικονομικής στήριξης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βέβαια, αντιμετωπίζουν οι χώροι διασκέδασης και τα μπαρ. Δόθηκε αναστολή για το προσωπικό, αλλά δεν είναι μόνο το θέμα με το προσωπικό. Είναι τα ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ηλεκτρικό ρεύμα και το υγραέριο που χρησιμοποιούμε στις κουζίνες έχουν φτάσει  σε δυσθεώρητα ύψη. Περιμέναμε στήριξη στο ενεργειακό κόστος και τα ενοίκια, αλλά τίποτα. Έχουμε μόνο τις αναστολές σε εργαζομένους, που είναι στη θετική κατεύθυνση, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό», υπογράμμισε ο κ. Ζαγάκος

Και συμπλήρωσε: «Οι καθημερινές είναι πεσμένες πλέον από κίνηση και για την εστίαση και για τα καφέ. Πάρα πολλές επιχειρήσεις εστίασης δεν ανοίγουν τις καθημερινές. Σε πλήρη σύνθεση λειτουργούν 2-3 μέρες την εβδομάδα. Αυτό έχει αρνητική επίδραση και στους εργαζομένους και στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και στους προμηθευτές και σε όλο τον κύκλο που ζει γύρω από την εστίαση και τη διασκέδαση».

Καταλήγοντας ο κ. Ζαγάκος είπε ότι όλοι οι καταστηματάρχες ελπίζουν και περιμένουν ένα καλό καλοκαίρι που θα έχει διάρκεια και με βασική προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν άσχημες εκπλήξεις τον επόμενο χειμώνα.

Της Βίκυς Βετουλάκη