Όχι στην τσιμεντοποίηση του προλιμένα Καλαμάτας

Όχι στην τσιμεντοποίηση  του προλιμένα Καλαμάτας

Τις τελευταίες ημέρες από τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο σημαντικός αριθμός των πολιτών της Καλαμάτας ενημερώνεται για το προωθούμενο, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Καλαμάτας, περιβόητο Προγραμματικό Σχέδιο (Masterplan) του λιμένα Καλαμάτας, στο οποίο περιλαμβάνεται σύμφωνα με την ορολογία του και η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΙΜΕΝΟΛΕΚΑΝΗ, δηλαδή ο ΠΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ανατολικά από το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ.

Το σχετικό σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει: α) Την ανέγερση δύο (2) κτισμάτων συνολικής επιφανείας 1.500 τετρ. μέτρων και ύψους 8 μέτρων. β) Την ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ με το βιομηχανικό υλικό κυβόλιθος της μεγαλύτερης έκτασης του χερσαίου χώρου (ίσως πάνω από 20 στρέμματα) του προλιμένα. γ) Την επιχωμάτωση τμήματος έξι (6) στρεμμάτων σε επαφή με την προκυμαία του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ. δ) Τη δημιουργία ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΟΥ δίπλα στον αιγιαλό (δεν το έχω δει πουθενά στον κόσμο). ε) Τη μη πρόβλεψη σχεδόν καθόλου χώρου πρασίνου. στ) Την επέκταση του υπήνεμου μόλου στο ύψος του ΤΑΜΠΑΚΗ, μέχρι το τετράγωνο με τον φανό, στην είσοδο του λιμανιού.

Με όλα αυτά είναι σαφές ότι προωθείται η δημιουργία ενός κλειστού χώρου λιμανιού και η περιοχή θα χάσει οριστικά και αμετάκλητα τα χαρακτηριστικά που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Καλαμάτας, δηλαδή ως χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Φαίνεται ότι ο χώρος αυτός πλέον δεν προορίζεται για τους Καλαματιανούς και τους τουρίστες, με συνέπεια ακόμη τη δραματική αλλοίωση της ωραιότερης εικόνας της πόλης, όταν περπατάμε στο Πανελλήνιο.

Εκτιμώ ακόμη ότι η ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ με κυβόλιθους, πέραν της υπάρχουσας στον ελεύθερο χώρο μπροστά από τα καταστήματα, με την απορρόφηση θερμότητας κατά τους θερινούς μήνες θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο το μικροκλίμα της περιοχής.

Η επέκταση του ανατολικού μόλου με το κλείσιμο της μισής σχεδόν εισόδου στο λιμάνι θα επιβαρύνει ποιοτικά το νερό της θάλασσας, λόγω μη επαρκούς ανανέωσής του.

Όσον αφορά στην ανέγερση των κτισμάτων για τη στέγαση του ΝΟΚ, είναι πολύ ευχάριστο ότι ο φορέας αυτός έλαβε δημόσια αρνητική θέση για το επιχειρούμενο ανοσιούργημα και προτείνει τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας, ο χώρος του ΠΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ έχει καταγραφεί στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ των πολιτών της Καλαμάτας με τα χαρακτηριστικά της μαγικής εικόνας που βιώνουν οι Καλαματιανοί, πάνω από τρεις (3) γενιές.

Όσοι, λοιπόν, προσπαθούν να σβήσουν βίαια αυτή την ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, είναι με τους επιεικείς όρους ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΟΙ και ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ.

Το γεωγραφικό ανάγλυφο της πόλης μας, από τα ωραιότερα του πλανήτη μας, προσφέρει άπειρες λύσεις, δυτικά της σημερινής ΜΑΡΙΝΑΣ, για αξιοποίηση και ανάπτυξη.

Ο χώρος, λοιπόν, του ΠΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ πρέπει να παραμείνει χώρος πρασίνου και αναψυχής. Χρειάζεται, όμως, άλλου είδους παρεμβάσεις με αισθητική και ευαισθησία, για να αποκτήσει τα ελκυστικά χαρακτηριστικά που θα τον καταστήσουν σημείο αναφοράς, ορθολογικής προσέγγισης και υγιούς τουριστικής αξιοποίησης.

Η πόλη έχει το επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να προτείνει λύσεις, προκειμένου ο ΠΡΟΛΙΜΕΝΑΣ, ο καθρέφτης της πόλης, να γίνει ακόμη πιο λαμπρός.

Ο έγκριτος και καταξιωμένος διεθνώς συμπολίτης μας αρχιτέκτονας Κώστας Πουλόπουλος έχει εκφράσει δημόσια ενδιαφέρουσες απόψεις για το υπό εξέλιξη σχέδιο και μπορεί να δώσει με την επιστημονική του ματιά αξιόλογες λύσεις και προοπτικές.

Τέλος, επισημαίνω ότι θα ήταν ιστορική ευκαιρία για την πόλη η διεξαγωγή τοπικού ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για το σοβαρό αυτό θέμα, αλλά δυστυχώς είναι σε αναστολή για την παρούσα δημοτική περίοδο η σχετική διάταξη του Δημοτικού Κώδικα.

Του Τάσου Κανελλόπουλου