Τουρκία: Μαζική μετανάστευση ιατρών λόγω πληθωρισμού

Τουρκία: Μαζική μετανάστευση ιατρών λόγω πληθωρισμού

Τα εργασιακά ωράρια της πανδημίας, η ενισχυόμενη βία από μέρους ασθενών και οι μισθοί πείνας τους διώχνουν στο εξωτερικό

Ανησυχία επικρατεί στον ιατρικό κόσμο της Τουρκίας, καθώς τα εξοντωτικά ωράρια την περίοδο της πανδημίας, αλλά και οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομειακού προσωπικού, έχουν φέρει ιατρούς και νοσηλευτές στα όριά τους. Ειδικευόμενος ιατρός εγκατέλειψε τη σταδιοδρομία του αφού δέχθηκε μαχαιριές στον θώρακα από ασθενή του. Εγκυμονούσα νοσηλεύτρια εισήχθη στα Επείγοντα ύστερα από επίθεση ασθενούς, ο οποίος την κλώτσησε στην κοιλιά. Την ίδια ώρα, ο καλπάζων πληθωρισμός έχει εξανεμίσει τις ήδη πενιχρές απολαβές των ιατρών, εξισώνοντάς τις ουσιαστικά με τον κατώτατο μισθό. Πολλοί Τούρκοι ιατροί και νοσηλευτές αναζητούν τώρα καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Η μαζική φυγή τους αποτελεί στίγμα για την προεδρία Ερντογάν, ο οποίος επαίρετο για τη διεύρυνση του κρατικού συστήματος υγείας στα 18 χρόνια του στην εξουσία. Περισσότεροι από 1.400 Τούρκοι ιατροί εγκατέλειψαν πέρυσι τη χώρα, ενώ 4.000 επέλεξαν να φύγουν την τελευταία δεκαετία. Οι τουρκικές ιατρικές σχολές είχαν ανέκαθεν καλή φήμη, ενώ, τα τελευταία χρόνια, ακμάζουσα βιομηχανία ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης ήρθε να ενισχύσει το κρατικό σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση κατασκεύασε 15 νέα κρατικά νοσοκομεία, ενώ η πρόσβαση του κοινού στην περίθαλψη διευρύνθηκε. Το άνοιγμα των νοσοκομείων, χωρίς σύστημα παραπομπής από γενικούς ιατρούς, οδήγησε όμως στον κορεσμό τους.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν προχώρησε σε μερική ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης, βασίζοντας τη χρηματοδότηση κρατικών νοσοκομείων και ιατρικού προσωπικού στις εισαγωγές ασθενών. Το ανοικτό σύστημα αποδείχθηκε μη βιώσιμο. Τα νοσοκομεία άρχισαν να περιορίζουν τον χρόνο που αφιέρωναν σε κάθε ραντεβού και να αυξάνουν τις τιμές τους, εξοργίζοντας τους ασθενείς. «Το ιατρικό λειτούργημα φθίνει από τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους χαμηλούς μισθούς. Οι πολίτες δεν επιδεικνύουν πια καμία ανοχή απέναντι στους ιατρούς. Είναι δυστυχείς στα σπίτια και στις εργασίες τους και η βία αρχίζει να γίνεται πρόβλημα», λέει η δρ Σεπμέν Φιτσατσί, πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου.

Αλλοι ιατροί υποστηρίζουν ότι το τουρκικό σύστημα υγείας μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά εφόσον ενισχυθεί οικονομικά.

Carlotta Gall / The New York Times