Τελικά Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε 60 ή 72 δόσεις;

Τελικά Επιστρεπτέα Προκαταβολή σε 60 ή 72 δόσεις;

Κάθε εβδομάδα και μια νέα πληροφορία, ακόμα και την τελευταία στιγμή

Την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των κρατικών δανείων, που έλαβαν οι επιχειρήσεις μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών, εξετάζει άλλη μια φορά το οικονομικό επιτελείο, ακόμα και λίγες μόλις ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας εφάπαξ πληρωμής με επιπλέον έκπτωση.

Κατά την άποψή μας, δεν είναι τόσο θέμα (πολιτικο-οικονομικής) δυνατότητας όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών να καταστούν μη επιστρεπτέες, αλλά κυρίως θέμα ανάγκης, πολλώ δε μάλλον σήμερα, που οι επιχειρήσεις έχουν δοκιμαστεί πρώτα από την οικονομική κρίση, αμέσως μετά από την πανδημία και τώρα από την ενεργειακή ακρίβεια.

Την άποψή μας στηρίζουμε στο γεγονός ότι και μέχρι σήμερα με τα μέτρα για την πανδημική κρίση, αλλά και στο άμεσο μέλλον στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπεται αλλαγή χρήσης των κονδυλίων ΕΣΠΑ, με ευελιξία κρατικών ενισχύσεων και στο… βάθος ανακατανομή Ταμείου Ανάκαμψης.

Γεγονός που μαρτυράει ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν…

Τώρα εξετάζεται εξόφληση δόσεων…

Eπί τάπητος έχει τεθεί η πρόταση να αυξηθούν οι δόσεις από 60 σε τουλάχιστον 72, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πιέζονται από το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος.

Οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, αλλά το ζήτημα της αύξησης των δόσεων θα εξεταστεί σε συνάρτηση με την πρόσθετη πίεση που δημιουργεί ο πόλεμος στις επιχειρήσεις.

Συνολικά, οι επιχειρήσεις κατά τους επτά γύρους των επιστρεπτέων, έλαβαν 8 δισ. ευρώ, αλλά το επιστρεπτέο ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.

Μέχρι τέλος Μαρτίου η εφάπαξ εξόφληση

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος, προκειμένου να λάβουν έξτρα έκπτωση 15%, ή αν θα αποπληρώσουν την οφειλή σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Ιουνίου.

Για να αποφασίσουν, όμως, οι δικαιούχοι, θα πρέπει η ΑΑΔΕ έως τα μέσα Μαρτίου να αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλόμενων ποσών, στο λογαριασμό των φορολογούμενων στην ψηφιακή πύλη myAADE, διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί!

Το ποσό της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι «κουρεμένο» έως και 75% και θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr, στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».