Σενάρια για την έναρξη αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Σενάρια για την έναρξη αποπληρωμής  της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Σε διαδικασία ανάρτησης των εκκαθαριστικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό να μετατεθεί η ημερομηνία για όσους επιθυμούν να αποπληρώσουν εφάπαξ το ποσό που τους αναλογεί. Η ημερομηνία εκπνέει στα τέλη Μαΐου και όσοι πληρώσουν σε μία δόση, θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15% επί του οφειλόμενου ποσού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 8,3 δισ. ευρώ έχουν διοχετευθεί σε 605.586 μοναδικούς δικαιούχους μέσω των επτά  διαδοχικών κύκλων του μέτρου. Η αποπληρωμή των προκαταβολών που καταβλήθηκαν στις εταιρείες αναμένεται, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σταθερότητας, να μην ξεπεράσει το 50% των εκταμιευθέντων ποσών, βάσει κριτηρίων για τις ζημίες από τον κύκλο εργασιών που υπέστησαν οι εταιρείες εντός του 2020.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Παραπολιτικά 90,1»: «Βρισκόμαστε στη διαδικασία που θέλουμε να βγάλουμε τα εκκαθαριστικά, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να ξέρουν πόσο έχουν να πληρώσουν και μέχρι πότε θα πληρώσουν με ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση της τάξεως του 15%».

Επί της ουσίας ο υπουργός δεν αναφέρθηκε στο πότε θα ξεκινήσει η επιστροφή του κρατικού δανείου. Δηλαδή, δεν αποκλείεται να μετακινηθεί η ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Τι πρέπει να γνωρίζουν

όσοι έλαβαν το κρατικό δάνειο:

Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Ως ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της περιόδου χάριτος. Με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Ιουνίου.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης έως τα τέλη Μαΐου, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Το ποσό καταβάλλεται εντός της ανωτέρω προθεσμίας και η έκπτωση ισχύει ως την καταληκτική ημερομηνία αυτή.

Τι θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις:

Οι επιχειρήσεις που έχουν πτώση τζίρου άνω του 70% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% του κρατικού δανείου. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ θα επιστρέψουν το 21,25% του δανείου.

Οι επιχειρήσεις με πτώση τζίρου 30% έως 70% και πτώση ακαθαρίστων εσόδων το 2020 προς το 2019, θα επιστρέψουν το 33% του κρατικού δανείου.

Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις και για τους επτά κύκλους θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου.