Ξεκίνησαν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Με «προειδοποίηση» της εφορίας ότι ξέρει «τα πάντα όλα»…

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος: Με «προειδοποίηση» της εφορίας ότι ξέρει «τα πάντα όλα»…

Με τέσσερις αλλαγές («νέες καινοτομίες» ή «βελτιώσεις» κατά την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ) ξεκίνησε την Πέμπτη (31/3) η διαδικασία της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

ΟΙ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ»
1. Για πρώτη φορά οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε ένα συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο/μέλος συμφώνου συμβίωσης τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς, τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κλπ) όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).

Πληροφορίες που υπήρχαν και πέρυσι, αλλά εφέτος προσφέρονται σε συγκεντρωτικό πίνακα.

2. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ενημερώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν από την υποβολή της δήλωσης.

Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1η/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

3. Για πρώτη φορά συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς, τόσο τα κοινά τέκνα όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση, και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα. Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί.

4. Διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΑΔΕ
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε σχετικά: «Συνεπείς στη δέσμευσή μας η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων φέτος να γίνει νωρίς, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τους φορολογουμένους, προχωρήσαμε σε μια σειρά βελτιώσεων για τη διευκόλυνση των πολιτών στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά και την επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας τους, ώστε να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα τις δυνατότητες έγκαιρης ψηφιακής ενημέρωσής τους. Ευχαριστούμε τα αρμόδια υπουργεία και φορείς που συνέδραμαν άμεσα με την αποστολή των στοιχείων προσυμπλήρωσης των δηλώσεων, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών για τη στενή συνεργασία, με σκοπό την έγκαιρη έναρξη των φετινών δηλώσεων. Όπως κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων για να τους βοηθήσουν στην υποβολή της δήλωσής τους».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ TAXISNET
Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημερομηνία Γέννησης, Οικογενειακή Κατάσταση κ.λπ.).

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος:

–Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα

–Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση

–Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος

–Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.

–Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα

–Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση

–Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

ΚΑΙ ΜΕΤΑ, «ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ»
Με… «τσουνάμι διασταυρώσεων» ετοιμάζεται να «χτυπήσει» επαγγελματίες και επιχειρήσεις το 2022 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός:

•Εντοπισμός περιπτώσεων απόκρυψης φορολογητέας ύλης και αποφυγής πληρωμής φόρων

•Έλεγχος των φορολογικών υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή στις 31η Δεκεμβρίου 2021

•Εξονυχιστικές θα είναι και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και για τον εντοπισμό υπόχρεων οι οποίοι έχουν καταστρατηγήσει τις διατάξεις για τη χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας, όπως επίσης και για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών

•Στόχος θα είναι ακόμα ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις με αξιοποίηση δεδομένων από συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Επιμέλεια στήλης: Παναγιώτης Ξεροβάσιλας
Νομικός/ Οικονομολόγος