Υποτονική η διαδικασία για τους δασικούς χάρτες και στη Μεσσηνία

Υποτονική η διαδικασία για  τους δασικούς χάρτες και στη Μεσσηνία

Λήγει και τυπικά στις 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών, καθώς εκπνέει η παράταση που δόθηκε οριζόντια με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες για τις περιοχές όλης της χώρας, 

Ωστόσο, στη Μεσσηνία η όλη κατάσταση κινείται υποτονικά, παρότι δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση του υπουργείου για άλλη παράταση.

Το υπουργείο έχει αναλάβει δέσμευση έναντι των θεσμών να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση και να γίνει η κύρωση των δασικών χαρτών για το 90% της ελληνικής επικράτειας εντός του καλοκαιριού του 2022. Κάτι τέτοιο, πάντως, αυτή τη στιγμή μοιάζει ουτοπικό.

Υποτονικοί ρυθμοί
Όπως σημείωσε ο αρμόδιος δασολόγος για τους δασικούς χάρτες στη Διεύθυνση Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, μέχρι τέλος Μαΐου αντιρρήσεις μπορούν να γίνουν μόνο στις εποικιστικές εκτάσεις, εκεί που ήταν παλιές διανομές του υπουργείου Γεωργίας για αποκατάσταση. Στην περιοχή μας πρόκειται για ένα τμήμα της περιοχής στη Χρυσοκελλαριά, κάποιες εκτάσεις στην περιοχή της Ιθώμης και όπου υπήρχαν αρνητικά πρόδηλα σφάλματα. Αντίστοιχα είναι και περιοχές στην Τριφυλία.

Γενικότερα η διαδικασία των δασικών χαρτών στη Μεσσηνία κινείται με υποτονικούς ρυθμούς και σε ό,τι αφορά τη συνεδρίαση των επιτροπών για την εξέταση των αντιρρήσεων, δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

Στην ουσία συνεδριάζει μόνο μία επιτροπή, αφού από τις άλλες τρεις της Μεσσηνίας έχουν παραιτηθεί οι πρόεδροι και ακόμα δεν έχει γίνει η αντικατάστασή τους, ώστε να συγκροτηθούν και να συνεδριάσουν για την εξέταση των αντιρρήσεων

Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) εξετάζουν τα αιτήματα και αποτελούνται από δικηγόρο (ως πρόεδρο), μηχανικό από τον ιδιωτικό τομέα και δασολόγο από το δημόσιο τομέα. Τρεις, λοιπόν, από τις Επιτροπές της Μεσσηνίας αναζητούν ακόμα τον πρόεδρό τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

Της Βίκυς Βετουλάκη