Παίρνει… ζωή το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης, όπως και το ΔΗΠΕΘΕΚ

Παίρνει… ζωή το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης, όπως και το ΔΗΠΕΘΕΚ

Δύο προγραμματικές συμβάσεις, ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού, υπέγραψαν χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Μεσσηνία.

Η υπουργός, η οποία βρίσκεται από χθες το πρωί στη Μεσσηνία, καθώς το βράδυ παρέστη στην εναρκτήρια παράσταση του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, υπέγραψε με τον περιφερειάρχη τις προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν, αφενός, στην εκπόνηση της μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης και, αφετέρου, στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που παραχώρησε στο υπουργείο Πολιτισμού ο Δήμος Μεσσήνης, ενώ η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση των μελετών θα υπογραφεί από το υπουργείο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μεσσήνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Αθανασόπουλου, το προηγούμενο διάστημα, “η επένδυση στον τομέα του πολιτισμού αλλά και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελούν προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή.

Η προώθηση δε της κατασκευής νέου μουσείου, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων στην έκταση των 11 στρεμμάτων περίπου που αγοράστηκε από τον τέως Δήμο Ιθώμης γι’ αυτό το σκοπό και παραχωρεί ο Δήμος, είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Τόσο η κα Μενδώνη όσο και ο κ. Νίκας, αφού συμφώνησαν στη διαδικασία με τη οποία θα εκπονηθούν οι μελέτες, τόνισαν ότι θα προηγηθεί σύνταξη κτηριολογικού προγράμματος για το νέο μουσείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Να σημειώσουμε ότι η σύμβαση για το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης υπογράφηκε ανήμερα των γενεθλίων του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ψυχή της όλης προσπάθειας, κάτι που αποτελεί το καλύτερο δώρο για τον ίδιο…

Στη συνάντηση δε το προηγούμενο διάστημα, μεταξύ της υπουργού και του περιφερειάρχη, οπότε και αποφασίστηκε η υπογραφή της σύμβασης, η Λίνα Μενδώνη είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: “Το θέμα του νέου Μουσείου και της χωροθέτησής του ταλάνιζε χρόνια την τοπική κοινωνία. Είναι ευτυχής η συγκυρία που βρέθηκε η άριστη λύση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι τοπικοί παράγοντες, ο καθηγητής Π. Θέμελης, ως ανασκαφέας της Μεσσήνης, η Περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, σε όλη τη μακρά ιστορική διάρκεια. Πραγματικά, είναι για μένα ευτυχής συγκυρία. Η επένδυση στον τομέα του Πολιτισμού, τόσο στη σύγχρονη δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί προτεραιότητα”.
Α.Π.