Σικελία – Καλαμάτα – Ηράκλειο: Έσφιξαν ψηφιακά τα χέρια συνεργασίας στην πρώτη τηλεσυνεδρίαση

Σικελία – Καλαμάτα – Ηράκλειο: Έσφιξαν ψηφιακά τα χέρια συνεργασίας στην πρώτη τηλεσυνεδρίαση

Ορίσθηκε στις 26 και 27 Νοεμβρίου συνάντηση και των τριών μερών στην Καλαμάτα

Η πρώτη κοινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Σικελίας, της Καλαμάτας και του Ηρακλείου Κρήτης, για την ακτοπλοϊκή σύνδεση αρχικά των τριών εν λόγω περιοχών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.  

Σε αυτή την τηλεσυνεδρίαση της ομάδας συντονισμού «Ευρωγονία» εκτιμήθηκε ως θετική και αμοιβαία συμφέρουσα η συνεργασία των λιμένων και των τοπικών φορέων για την κατάθεση προτάσεων συγχρηματοδότησης σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μάλιστα, ήδη κλείσθηκε το επόμενο ραντεβού να πραγματοποιηθεί δια ζώσης, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου, στην Καλαμάτα, όπου θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση «έσφιξαν τα χέρια» ψηφιακά ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής Ανατολικής Σικελίας Francesco di Sarcina, ο σύμβουλος και τεχνικός προγραμματιστής του PAUPS0 (Ένωση Λιμένων Ανατολικής Σικελίας) Massimo Scatα, η γραμματέας του PAUPS0 Alessandra Lombardo και ο υπεύθυνος ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου A.Ε., Μανώλης Φραγκάκης.

Συνεργασία σε τρεις άξονες

Στην πρώτη αυτή ψηφιακή συνάντηση, όπως δημοσιοποίησε ο εμπνευστής της συνεργασίας, Ευάγγελος Αλεξανδρής, αρχικά έγινε παρουσίαση και γνωριμία των μελών της ομάδας συντονισμού, ενώ ακολούθησε προκαταρκτική εκτίμηση σκοπιμότητας του έργου, επίσημη ανακοίνωση της αξιολόγησης και πρόσκληση σε νέους εταίρους, Δήμους, Περιφέρειες, εμπορικά και επαγγελματικά επιμελητήρια, για συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται και η συνεργασία με τη Λεμεσό της Κύπρου και τη Χάιφα του Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση εκτιμήθηκε ως θετική η συνεργασία των λιμένων και των τοπικών φορέων για την κατάθεση προτάσεων συγχρηματοδότησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων αρχικά σε τρεις άξονες:


-Προς εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό της υλικοτεχνικής υποδομής των λιμένων από κοινού με βέλτιστες πρακτικές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα CEF

-Ναυτιλιακής σύνδεσης με κατάλληλο πλοίο οχηματαγωγό και επιβατικό για την τόνωση των πολιτισμικών, τουριστικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των περιοχών

-Τerminal porta Filoxenia, πρωτότυπο σταθμό επιβατών και πολυχώρο πολιτισμού.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συνεργασίας για την επεξεργασία κοινών προτάσεων, σε επίπεδο τεχνικών συμβούλων, για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προκηρύξεις και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου θα συνεδριάσουν όλοι μαζί δια ζώσης, το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Νοεμβρίου.

Οι εργασίες της συνάντησης ξεκίνησαν με τον εντοπισμό των ευκαιριών που προσφέρουν οι αμέσως επόμενες ευρωπαϊκές προσκλήσεις – προκηρύξεις, ενώ η ομάδα προχωρά εντατικά στην έρευνα και την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνικού υλικού για την προετοιμασία και σύνταξη δομημένων προτάσεων επί των τριών έργων.

Οι φορείς

Στην πρώτη αυτή συνάντηση, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους και ξεκίνησε τις εργασίες, καλώντας τους να παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα, επεκτείνοντας αν είναι εφικτό τη συμμετοχή σε Λεμεσό και Χάιφα.

Ο κ. Francesco di Sarcina, πρόεδρος της Λιμενικής Αρχής Ανατολικής Σικελίας, εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση για την πρωτοβουλία, την οποία αγκάλιασε αμέσως με πεποίθηση ότι θα τελεσφορήσει και την οποία στηρίζει ανεπιφύλακτα.

Ο κ. Massimo Scatα, σύμβουλος και τεχνικός προγραμματιστής του PAUPS0, παρουσίασε εν συντομία τις δυνατότητες συνεργασίας που πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο, ενώ ο συντονισμός θα επικεντρωθεί στην τεχνική ομάδα του έργου MΟS (Ευρωπαϊκοί Δρόμοι της Θάλασσας).

Η κα Alessandra Lombardo, γραμματέας του PAUPS0, θα στηρίξει το συντονισμό της ιταλικής πλευράς του δικτύου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανώλης Φραγκάκης, υπεύθυνος ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου A.Ε., περιέγραψε την πραγματικότητα του λιμανιού, ενός από τα καλύτερα στην Ελλάδα, με την έντονη επιθυμία να συνδεθεί με τη Σικελία προς τα δυτικά και την Κύπρο και το Ισραήλ στα ανατολικά. Η τεχνική ομάδα του έργου CEF (υλικοτεχνικές υποδομές λιμένων) θα επικεντρωθεί στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Τέλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την Καλαμάτα, που θα διευκολύνει την κινητικότητα μεταξύ ανθρώπων, τουρισμού, ιδιαίτερα αγαθών κι εμπορευμάτων που θα βρουν διέξοδο απευθείας από την Κρήτη και την Πελοπόννησο στην Ιταλία.

Κι αυτό σε λίγες ώρες πλοήγησης, χωρίς να χρειάζεται να περιηγηθούν στη βόρεια Ελλάδα και την Απουλία, για να ξανακατεβαίνουν μετά στη νότια Ιταλία, σε δύσκολες συνθήκες, με μεγάλο κόστος και χρόνους απαγορευτικούς για τα αγροτικά προϊόντα.

Της Βίκυς Βετουλάκη