Ούτε στον «αιώνα τον άπαντα» δεν πρόκειται να εξετασθούν οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Ούτε στον «αιώνα τον άπαντα» δεν πρόκειται να εξετασθούν οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες

Εξακολουθεί να συνεδριάζει μόνο μια από τις πέντε επιτροπές στη Μεσσηνία

Σαν ένα – από καιρό – χαμένο στοίχημα φαντάζει η αναμέτρηση του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους χιλιάδες φακέλους των αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί στη Μεσσηνία για τους δασικούς χάρτες και οι οποίοι δε φαίνεται να διεκπεραιώνονται ούτε στην επόμενη 5ετία!

Από τις πέντε επιτροπές που έχει ορισθεί ότι πρέπει να λειτουργούν για να εξετάζουν αντιρρήσεις, μόνο η μία συνεδριάζει τακτικά – αυτή για περιοχές Καλαμάτας και Μάνης- και από τις περίπου 2.500 αντιρρήσεις που έχει στην ευθύνη της, έχει καταφέρει να εξετάσει από το Φεβρουάριο που ξεκίνησε να συνεδριάζει περίπου 500-600.

Προβλήματα με τις επιτροπές

Στη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αχαΐα εξαρχής είχαν υποβληθεί οι περισσότερες αντιρρήσεις και συνολικά και στους τρεις νομούς πάνω από 41.000. Οι περισσότερες, δε, είχαν κατατεθεί στη Μεσσηνία, με τον αριθμό να αγγίζει τις 14.500. Στη συνέχεια προστέθηκαν κι άλλες και συνολικά πρέπει να υπολογίζονται πάνω από 15.000 αντιρρήσεις.

Αμέσως μετά ξεκίνησε αγώνας δρόμου για τη συγκρότηση των επιτροπών που θα εξετάσουν τις αντιρρήσεις. Αρχικά, συγκροτήθηκαν τέσσερις και γρήγορα άρχισαν τα προβλήματα από τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων – κυρίως προέδρων- άλλων νομών, οι οποίοι έπρεπε να μετακινούνται στη Μεσσηνία.

Γρήγορα το μοντέλο αυτό ναυάγησε, ο νόμος άλλαξε και ορίσθηκε οι επιτροπές να συγκροτούνται με πρόεδρο δικηγόρο. Μάλιστα, οι επιτροπές στη Μεσσηνία με το νέο μοντέλο ορίσθηκε να είναι πέντε.

Η πρώτη θα εξετάσει τις αντιρρήσεις σε όλη την Τριφυλία. Η δεύτερη (η μόνη που συνεδριάζει) εξετάζει τις αντιρρήσεις σε Δήμο Καλαμάτας και Μάνη. Η τρίτη θα εξετάσει τους φακέλους με τις αντιρρήσεις σε Δήμο Οιχαλίας και μέρος του Δήμου Μεσσήνης. Η τέταρτη σε Δυτική Πυλία και η πέμπτη τις αντιρρήσεις στον υπόλοιπο Δήμο Μεσσήνης και στην Ανατολική Πυλία.

Καμία εκτίμηση

Με τον πρώτο διορισμό των προέδρων στις επιτροπές, οι τέσσερις παραιτήθηκαν και εξέταση φακέλων αντιρρήσεων άρχισε να εξετάζει μόνο η δεύτερη. Ορίσθηκαν νέοι πρόεδροι και ανέλαβαν καθήκοντα, ενώ παραιτήθηκε εκ νέου ο πρόεδρος της τρίτης επιτροπής. Η τρίτη επιτροπή είναι και η πιο πολύπαθη, με την πρώτη πρόεδρο να παραιτείται αυθημερόν και το δεύτερο μέσα σε μια εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει μόνο η δεύτερη επιτροπή, που εξετάζει τις αντιρρήσεις για την περιοχή της Μάνης και της Καλαμάτας, αν και προσωρινά έχει σταματήσει, καθώς αναμένεται ορισμός νέου γραμματέα το μήνα αυτό.

Όπως διευκρίνισε ο αρμόδιος δασολόγος για τους δασικούς χάρτες στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, στις άλλες επιτροπές έχουν αναλάβει οι πρόεδροι, αλλά ενεργά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, αν και έχουν παραλάβει φακέλους υποθέσεων.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο που εκτιμά ο κ. Αγγελόπουλος ότι θα χρειασθεί για να εξετασθεί το σύνολο των αντιρρήσεων στη Μεσσηνία, είπε ότι δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση, καθώς εξαρτάται από τις προθέσεις των μελών των επιτροπών.

Της Βίκυς Βετουλάκη