Αντικειμενικές αξίες: Φέρνει παράταση η «βροχή» αιτημάτων για «κούρεμα»

Αντικειμενικές αξίες: Φέρνει παράταση η «βροχή» αιτημάτων για «κούρεμα»

«Τσουνάμι» αιτημάτων από δεκάδες Δήμους της χώρας που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που ίσχυσαν από την 1η Ιανουαρίου 2022, έχει κατακλύσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία ενστάσεων ολοκληρώθηκε χθες, αν και στο υπουργείο σκέφτονται, και λόγω προεκλογικής περιόδου, να δώσουν παράταση, ούτως ώστε να προλάβουν να καταθέσουν όλοι οι Δήμοι τις γνωμοδοτήσεις τους με βάση τις οποίες ζητούν επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τους.

Στόχος των Δήμων είναι να «γλιτώσουν» τους δημότες τους από το «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ που θα έρθει φέτος λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους επαγγελματίες, καθώς η αύξηση των τιμών συμπαρασύρει σε ανοδική τροχιά περίπου 20 φόρους που βαρύνουν τα ακίνητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τη Μεσσηνία αίτημα αλλαγής των αντικειμενικών αξιών έχουν καταθέσει οι Δήμοι Καλαμάτας, Πύλου- Νέστορος και Οιχαλίας.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η αρμόδια επιτροπή κρίνει αναγκαία την επανάληψη της διαδικασίας των αντικειμενικών αξιών, οι νέες αξίες που θα καθοριστούν δε θα έχουν αναδρομική ισχύ.