Προχωρούν οι διαδικασίες για προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία και σε νοσοκομεία

Προχωρούν οι διαδικασίες για προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία και σε νοσοκομεία

Να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με θέμα την αντισεισμική κατάσταση της χώρας.

Η σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέχεια της σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία. Ακόμη, όπως σημειώνει το υπουργείο, οι αποφάσεις θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Μετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γεώργιος Στασινός, καθώς και ο διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Αλεξανδρής.

Στο μικροσκόπιο 30.000 δημόσια κτήρια

Όπως έγραφε στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου η «Καθημερινή», μέσα στο επόμενο διάστημα θα οργανωθεί η επανέναρξη των προσεισμικών ελέγχων δημοσίων κτηρίων, με έμφαση σε περίπου 30.000 κτήρια που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, όπως σχολεία και νοσοκομεία.

Ο ΟΑΣΠ θα αναλάβει την οργάνωση του σχήματος με την υποστήριξη του ΤEE. Επίσης, με δεδομένο ότι ο ΟΑΣΠ έχει την ευθύνη της αντισεισμικής πολιτικής, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φορείς του Δημοσίου να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, αναζητείται η νομική φόρμουλα με την οποία η διενέργειά τους θα καταστεί υποχρεωτική.