Ξεκινά το Σεπτέμβριο ο προσεισμικός έλεγχος των κτηρίων

Ξεκινά το Σεπτέμβριο  ο προσεισμικός έλεγχος των κτηρίων

Για την προετοιμασία των Δήμων συζήτησε η ΚΕΔΕ

Ο προσεισμικός έλεγχος των κτηρίων απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου έγιναν ανακοινώσεις από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και τη διοίκηση της ΚΕΔΕ για προετοιμασία των Δήμων, καθώς οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο.

Ταυτόχρονα, από το ΤΕΕ προχωρά η συγκρότηση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών – Ελεγκτών Προσεισμικού Ελέγχου, που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ταχεία διεκπεραίωση του απαραίτητου πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε σημαντικά και κρίσιμα δημόσια κτήρια.

Ανακοινώσεις

Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ να αναδεικνύει καλές πρακτικές των Δήμων με τη χρήση νέων τεχνολογιών σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας, καθώς «η γνώση πρέπει να διαχέεται και να μοιραζόμαστε καλές πρακτικές. Η προσιτή τεχνολογία, σε συνδυασμό με το συντονισμό, δίνει τα όπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γνωρίζει εγκαίρως και με αξιοπιστία τους κινδύνους, ώστε να είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα», όπως δήλωσε σχετικά.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Ο Προσεισμικός Έλεγχος είναι ένα πρόγραμμα που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν, χωρίς όμως υποχρεωτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των κτηρίων να μην έχει ελεγχθεί. Αποτελείται δε από δύο στάδια, τον Πρωτοβάθμιο και το Δευτεροβάθμιο Έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, με προτεραιότητα να δίνεται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια στα οποία μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών.

Ο Πρωτοβάθμιος Έλεγχος αφορά στη διαβάθμιση της αντισεισμικής επάρκειας των κτηρίων. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ, εισάγονται στη βάση δεδομένων, που χειρίζεται ο ΟΑΣΠ, και βαθμονομούνται. Τα αποτελέσματα αυτής της βαθμονόμησης καθορίζουν την προτεραιότητα για το Δευτεροβάθμιο Έλεγχο. Ο κ. Λέκκας είπε ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 35 εκ. ευρώ και σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα κτήρια που έχει δοθεί προτεραιότητα.

Σχετικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως «έτσι βάζουμε την πολιτική προστασία σε πρώτο πλάνο, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, θα είναι στο μέλλον σφοδρότερες».

Τα κτήρια που θα ελεγχθούν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το ΤΕΕ, βάσει των καταχωρήσεων των ελεγχόμενων κτηρίων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΣΠ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει τη δράση για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων μέσω των Ελεγκτών Μηχανικών. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν, κατά σειρά προτεραιότητας, σε κτήρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτήρια.