Κληροδότημα «Χανδρινού»: Από ακίνητο «φιλέτο» του Δήμου Καλαμάτας… κρησφύγετο ανομίας

Κληροδότημα «Χανδρινού»: Από ακίνητο «φιλέτο» του Δήμου Καλαμάτας… κρησφύγετο ανομίας

Στη συμβολή των οδών Δειράδων και Σφενδόνης στη Νέα Κηφισιά βρίσκεται ένα ακίνητο 562,47 τ.μ., το οποίο ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας.

Πέραν του ότι παραμένει αναξιοποίητο εδώ και χρόνια, έχει μετατραπεί σε κρησφύγετο ανομίας, με τους περίοικους, παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς το Δήμο Καλαμάτας, να έχουν φτάσει σε απόγνωση.

Αναζητώντας κάποιος τι συμβαίνει με το Κληροδότημα «Αικατερίνης Χανδρινού», συναντά ένα χάος. Ευθύνη δε, δε φέρει μόνο η παρούσα Δημοτική Αρχή, αλλά και προηγούμενες, καθώς άφησαν από το 2005 (που ήταν τελευταία φορά νοικιασμένο σε εταιρεία καλλυντικών) ένα ακίνητο «φιλέτο» (κάποιοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προσφέρει στο Δήμο Καλαμάτας πάνω από 4.000 ευρώ μηνιαίως, αν είχε δοθεί προς μίσθωση) να λεηλατηθεί και πλέον να αποτελεί άντρο πάσης φύσεως εγκληματιών, όπως το χαρακτηρίζουν περίοικοι σε επιστολή που απέστειλαν στο δήμαρχο Καλαμάτας και έχουν κοινοποιήσει στο Δήμο Κηφισιάς και το ΑΤ της περιοχής.

Γυρνώντας πάλι στο τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπήρξε κίνηση να παραχωρηθεί στο Δήμο Κηφισιάς έναντι ανταλλάγματος, έγιναν επισκέψεις μελών προηγούμενων Δημοτικών Αρχών για να δουν την κατάσταση που επικρατεί, υπήρξαν σκέψεις ενοικίασης, υπήρξαν διορισμοί δικηγόρων για να λύσουν ζητήματα, υπήρξαν… υπήρξαν… Τελικά, όλα τα «υπήρξαν» κατέληξαν στο απόλυτο τίποτα.

Όσο για το τι γίνεται τα τελευταία χρόνια και πώς η παρούσα αντιπολίτευση έχει ασχοληθεί με το ζήτημα, ψάχνοντας τα πρακτικά των Οικονομικών Επιτροπών η τελευταία σοβαρή παρέμβαση ήταν στις 14 Απριλίου 2021, όταν διορίστηκε δικηγόρος για να γίνει έλεγχος στο συγκεκριμένο ακίνητο και να αποφασιστεί μετά πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε μέσω εκμίσθωσης είτε μέσω εκποίησης.

Έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη σε επίπεδο Οικονομικών Επιτροπών, ούτε στον έλεγχο που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021.

Στις 22 Νοεμβρίου 2022 περίοικοι του συγκεκριμένου ακινήτου απέστειλαν στο δήμαρχο Καλαμάτας επιστολή, που συνοδεύεται από δεκάδες υπογραφές, μέσω της οποίας τον ενημερώνουν για την παρούσα κατάσταση και απαιτούν να προβεί σε κινήσεις που θα διασφαλίσουν την προστασία τους, όπως χαρακτηριστικά γράφουν.

Δυστυχώς παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους εδώ και χρόνια, ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει κάνει κάτι, ούτε έλαβαν απάντηση στην επιστολή τους που ακολουθεί.

Η μόνη δε εξέλιξη είναι ότι πρόσφατα για ακόμα μια φορά κάλεσαν την Αστυνομία, με ομάδα ΔΙΑΣ να καταφθάνει στο χώρο, ενώ έπειτα από συνεχείς οχλήσεις τους και προς το Δήμο Κηφισιάς, που δηλώνει αναρμόδιος, προχώρησε σε μερικό καθαρισμό του ακινήτου, το οποίο έχει λεηλατηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ο τελευταίος ενοικιαστής έφυγε από το ακίνητο, το παρέδωσε σε καλή κατάσταση, όπως μας πληροφόρησαν περίοικοι. Χαρακτηριστικά μας είπαν ότι υπήρχαν μέχρι και περσίδες στα τζάμια, ενώ σήμερα έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα.

Σαράντος Μαρινάκης: Λύση η εκποίηση 
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη δήλωσε ότι κατά το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί επίσημα η γνωμοδότηση της νομικού που είχε αναλάβει την υπόθεση του Κληροδοτήματος Χανδρινού και έπειτα ο Δήμος Καλαμάτας θα κινήσει διαδικασίες, προκειμένου το συγκεκριμένο ακίνητο να μην αποτελεί εστία κινδύνου για την περιοχή.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι έχει πολύ ενδιαφέρον η διαδικασία της εκποίησης του ακινήτου, αφού πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα του Δήμου να ενταχθεί σε χρηματοδότηση εκτός της γεωγραφικής του περιφέρειας.

Η επιστολή
ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΔΕΙΡΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΦΕΝΔΟΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΗΦΙΣΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1) Δήμο Κηφισιάς (γραφείο Δημάρχου), 2) Αστυνομικό Τμήμα Κηφισιάς

22/11/2022

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Κατ’ αρχάς πιθανολογούμε ότι αγνοείτε πλήρως το ζήτημα το οποίο θα σας διεκτραγωδήσουμε παρακάτω.

Στη γωνία των οδών Δειράδων και Σφενδόνης στη Νέα Κηφισιά Αττικής έχει ανεγερθεί προ ετών ένα κτήριο, το ακίνητο Χανδρινού, το οποίο μεταγενέστερα δωρήθηκε στο Δήμο σας. Πρόκειται για οικοδόμημα με υπόγειο, ισόγειο και όροφο, προορισμένο για επαγγελματική χρήση, μέχρι δε το 2004 ή 2005 το είχε μισθωμένο μια εταιρεία αντιπροσωπείας καλλυντικών.

Έκτοτε παραμένει κενό και αδέσποτο!

Έχει συν τω χρόνω μετατραπεί σε άντρο πάσης φύσεως εγκληματιών, δηλαδή ναρκομανών, κλεπτών, αστέγων και γενικά παραβατικών ατόμων. Ακολούθησε ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η όποια περίφραξη, να σπάσουν όλες οι τζαμαρίες, όλες οι πόρτες, τα φωτιστικά, τα είδη υγιεινής κ.ά.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, διότι ο μεν Δήμος Κηφισιάς δηλώνει αναρμόδιος, η δε Αστυνομία, την οποία καλούμε συνεχώς και ανταποκρίνεται, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Φοβόμαστε για τα χειρότερα, διότι το ακίνητο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το 3° Δημοτικό Κηφισιάς και οι ανήλικοι μαθητές γυμνασίων, οι οποίοι παραβιάζουν το χώρο του σχολείου πηδώντας τα κάγκελα της περίφραξής του, συνεχίζουν τις «δραστηριότητες» τους στο εν λόγω κτήριο, ανεβαίνοντας και στη σκεπή του, απ’ όπου εκσφενδονίζουν διάφορα αντικείμενα στο δρόμο!

Έχοντας ως στέκι το κτήριο, οι μεν ανήλικοι προκαλούν δολιοφθορές σε γειτονικά σπίτια και αυτοκίνητα, πετούν φρούτα και σκουπίδια σε κήπους και μπαλκόνια και προβαίνουν σε χυδαίες ύβρεις και χειρονομίες, οι δε ενήλικοι κατασκοπεύουν μέσω του κτηρίου την περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη διαρρήξει μια σειρά από νοικοκυριά.

Κύριε δήμαρχε, ζούμε σε μια περιοχή που φημίζεται για την ομορφιά της, σε αυτή δε την περιοχή έχει το προνόμιο ο Δήμος σας να κατέχει το παραπάνω ακίνητο. Με δυσαρέσκεια λοιπόν και θλίψη σάς λέμε ότι η περιοχή αυτή υποβαθμίζεται αφάνταστα, καθώς και οι ακίνητες περιουσίες μας, λόγω της εικόνας που περιγράψαμε.

Εκφράζουμε την έκπληξή μας για την παντελή αδιαφορία των υπηρεσιών του Δήμου σας, οι οποίες, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας (ρωτήστε τους υπαλλήλους σας), μας στέλνουν από τον Αννα στον Καιάφα. Είναι ανεξήγητο το γεγονός ότι ο Δήμος σας, επί μια δεκαπενταετία, εγκατέλειψε στην τύχη του ένα μεγάλης αξίας ακίνητο, το οποίο, και μόνο από τη μίσθωσή του, θα απέφερε στο Δήμο σας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, δεδομένου ότι εμφανίζονται κατά καιρούς ενδιαφερόμενοι που ψάχνουν τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να το ενοικιάσουν και να το επισκευάσουν.

Κύριε δήμαρχε, δεν προτιθέμεθα να σας υποδείξουμε το καθήκον σας, έχουμε όμως το δικαίωμα ως περίοικοι, που κινδυνεύει και η περιουσία μας και η ακεραιότητά μας ανά πάσα στιγμή, να απαιτήσουμε να λάβετε κάθε πρόσφορο μέτρο που θα διασφαλίζει την προστασία μας από αντικοινωνικές συμπεριφορές που έχουν ως πηγή το κτήριο-σφηκοφωλιά.

Συνοδευτικά σας στέλνουμε φωτογραφίες για του λόγου το αληθές, αν και μάλλον θα έχετε δει κάποιες».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση