Σύλλογος Εστίασης Καλαμάτας: Δυναμική η κίνηση του τριημέρου για την πόλη

Σύλλογος Εστίασης Καλαμάτας: Δυναμική η κίνηση του τριημέρου για την πόλη

Ως «ανάσα» σημειώνεται για την πόλη της Καλαμάτας η κίνηση που καταγράφηκε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τα καταστήματα εστίασης της περιοχής, και όχι μόνο, να είναι γεμάτα λόγω και των παράλληλων αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Στην κορύφωση του τριημέρου, την Καθαρά Δευτέρα, ιδιαίτερα ικανοποιητική φάνηκε να είναι η κίνηση στην εστίαση, κυρίως της παραλιακής ζώνης, καθώς και φέτος, παρά το συννεφιασμένο καιρό, έγινε το παραδοσιακό πέταγμα του χαρταετού από πολλούς μικρούς και μεγάλους που βρέθηκαν στην παραλία.

Εκεί, την αυλαία άνοιξε από την ακτή του ΝΟΚ το «Φεστιβάλ Χρωμάτων», το οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. «Φάρις», ενώ στη συνέχεια αρκετοί ήταν οι χαρταετοί που πέταξαν ψηλά στο μεσσηνιακό ουρανό μέχρι αργά το απόγευμα.

Εκ μέρους του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ), μιλώντας για την κίνηση των προηγούμενων ημερών και το κατά πόσο αυτή ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των επιχειρηματιών της εστίασης, ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος κάνει λόγο για μια πόλη γεμάτη από κόσμο και πολύ σημαντική επισκεψιμότητα. «Τόσο η Καθαρά Δευτέρα όσο και το τριήμερο ανταποκρίθηκαν, πραγματικά, στις προσδοκίες μας», επιβεβαιώνει, για να προσθέσει: «Κυρίως τα καταστήματα με εξωτερικό χώρο αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα την Κυριακή που ήταν άσχημες οι καιρικές συνθήκες, αλλά το Σάββατο και η Δευτέρα μάς επιβράβευσαν με το παραπάνω».

Από εδώ και πέρα

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας για το επόμενο διάστημα, οπότε θεωρητικά ο καιρός πρόκειται να παρουσιάσει βελτίωση καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και, κατά συνέπεια, ακολουθεί το «άνοιγμα» της φετινής σεζόν, τονίζει: «Νομίζω ότι από εδώ και πέρα η κάθε μέρα θα είναι σιγά σιγά και καλύτερη, αφού γενικά μπαίνουμε σταδιακά στην ευθεία της καλοκαιρινής σεζόν. Σε είκοσι ημέρες θα έχουμε την 25η Μαρτίου, και ας ελπίσουμε ότι θα αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται η φετινή σεζόν!».

Έλλειψη προσωπικού

Στο μεταξύ, το ζήτημα έλλειψης προσωπικού στα καταστήματα εστίασης της πόλης –όπως και στον υπόλοιπο νομό ή τη χώρα- συνεχίζει να απασχολεί, χωρίς να έχει δοθεί ακόμα αποτελεσματική λύση. «Η έλλειψη προσωπικού ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονη στην εστίαση και τον τουρισμό λόγω της εποχικότητας», αναφέρει σχετικά ο κ. Ζαγάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί «εμπόδιο» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσει να δυσκολεύει την κατάσταση και τα επόμενα χρόνια. «Νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα τόσο στις εργασιακές σχέσεις όσο και στη λειτουργία των καταστημάτων, π.χ. στο ωράριό τους, όπως συμβαίνει ήδη στο εξωτερικό», λέει ο ίδιος στο «Θ».

Όσον αφορά στις μελλοντικές συνέπειες από ένα τέτοιο φαινόμενο, αναφέρει ότι «θα πρέπει όλοι σιγά σιγά να συνηθίσουμε κάποιες ώρες και μέρες τα καταστήματα να είναι κλειστά, προσαρμοζόμενα στις σημερινές απαιτήσεις και στα ευρύτερα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Της Χριστίνας Μανδρώνη