ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας: Κινδυνεύει με κατάρρευση και η ΚΤΥΠ ΑΕ το βάφει με απευθείας ανάθεση

ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας: Κινδυνεύει με κατάρρευση και  η ΚΤΥΠ ΑΕ το βάφει με απευθείας ανάθεση

Το κτήριο του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας, καθιζήσεων και ρηγματώσεων. Γι’ αυτό έχει αποκλειστεί η χρήση της νότιας πτέρυγας από το 2015.

Το γεγονός είναι χρόνια γνωστό στους καθ’ ύλην αρμόδιους, δήμαρχο, ΥΠ.ΕΣ., υπουργείο Παιδείας, ΚΤΥΠ Α.Ε., όπως, ενδεικτικά, προκύπτει από αμετροεπείς ανακοινώσεις του δημάρχου κ. Λεβεντάκη το 2021, από δημοσιεύματα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και κινητοποιήσεις μαθητών/τριών το 2022, από ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στους αρμόδιους υπουργούς στο Κοινοβούλιο το 2023.

Ο κ. Λεβεντάκης, ύστερα από συναντήσεις του με τον υπουργό κ. Πέτσα και τη διοίκηση της εταιρείας ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (ΚΤΥΠ ΑΕ), δήλωνε: «Άμεσα, σε χρηματοδότηση, έργο που θα αφορά στην πλήρη συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου του ΕΠΑΛ – Κυπαρισσίας… Το εν λόγω κτήριο φέρει, από το έτος 2015 ακόμα, πρωτόκολλο επικινδυνότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών… Τέτοια έργα, που για “κάποιους”, μέχρι χθες, φάνταζαν σαν ένα μακρινό όνειρο, για εμάς αποτελούσαν, από την αρχή, προτεραιότητα και εν τέλει, γίνονται πραγματικότητα…», «Οι “ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.”… θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων εργασιών και σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας, θα επισκευάσουν τις ζημιές….», από ανακοινώσεις στις 2/8 και 17/9/2021, αντίστοιχα.

Αντί, όμως, της ολοκληρωμένης και επείγουσας αντιμετώπισης, η ΚΤΥΠ ΑΕ ανέθεσε στις 17/3/2023 το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στη σχολική μονάδα του Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας του Δ. Τριφυλίας Ν. Μεσσηνίας», έναντι του ποσού των 39.000,37 ευρώ, με απευθείας ανάθεση (ΑΔΑ: ΕΚ54ΟΞΧΔ-ΜΒΠ).

Το έργο αφορά σε μικροεργασίες συντήρησης (σοβάδων, εξωστών και χρωματισμών!). Δεν αντιμετωπίζει το ουσιαστικό και εντοπισμένο πρόβλημα του συγκροτήματος του ΕΠΑΛ.

Οι εργασίες συντήρησης και επισκευής σχολικών κτηρίων είναι αρμοδιότητας των Δήμων. Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΚΤΥΠ ΑΕ δεν υπάρχει. Η Τεχνική Υπηρεσία και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ενημερωθήκαμε για το έργο από τα τοπικά Μέσα. Ποια Τεχνική Υπηρεσία συνέταξε τη μελέτη και ιεράρχησε τις εργασίες; Πώς θα εργαστούν στο δημοτικό κτήριο χωρίς σύμβαση με το Δήμο; Θέσαμε τα ερωτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαντήσεις δεν πήραμε. Ούτε εμείς, ούτε οι δημότες και η σχολική κοινότητα.

Με ποιο κριτήριο έγινε η απευθείας ανάθεση και η επιλογή του αναδόχου από την ΚΤΥΠ ΑΕ; Φανταζόμαστε όχι με αυτό της στενής συγγενικής σχέσης με τον πρόεδρο της τοπικής Νέας Δημοκρατίας.

Απαιτείται σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος που χρονίζει. Αφορά ζήτημα ασφάλειας σχολικού συγκροτήματος σε μια σεισμογενή περιοχή. Αφορά δημόσια χρήματα που πρέπει «να πιάσουν τόπο».

Του Δημήτρη Δριμή