Συνεργασία Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης και Παγκόσμιας Τράπεζας

Συνεργασία Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Δυτικής Μάνης και Παγκόσμιας Τράπεζας

Ανοιχτή διαβούλευση με τη συμμετοχή πολιτών, φορέων και αιρετών για το πώς θέλουν να διαμορφωθεί το παράκτιο μέτωπο, πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο πάρκο του “Πανελληνίου” στο Λιμάνι Καλαμάτας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συνεργαζόμενων μελετητικών γραφείων Superwien της Βιέννης και Urbana της Αθήνας.

Τις ιδέες και τις απόψεις τους κατέθεσαν οι πολίτες πάνω σε ένα δορυφορικό χάρτη που είχαν στήσει οι επιστημονικές ομάδες έργου, ενώ τα μικρά παιδιά ζωγράφισαν πώς φαντάζονται την παραλία της πόλης τα επόμενα χρόνια.

Το επόμενο διάστημα δε, θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε επίπεδο φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να συγκεντρωθούν όλα στα στοιχεία και τα δεδομένα για το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη δράση αυτή θα αξιοποιήσει ο Δήμος Καλαμάτας, ώστε με την υποστήριξη και την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας να διαμορφωθεί μια ενιαία πρόταση για ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου από τις Κιτριές μέχρι και το Πεταλίδι.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση συμμετοχικού σχεδιασμού έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα, και  χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είχαν προηγηθεί το τελευταίο εξάμηνο και άλλες συναντήσεις του Δήμου Καλαμάτας με τις επιστημονικές ομάδες εργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας, με στόχο να καταγραφεί αρχικά η εικόνα για την υφιστάμενη κατάσταση και να ξεκινήσουν να διαμορφώνονται οι σχεδιασμοί για το παραλιακό μέτωπο της πόλης μας, όπως το οραματίζονται δημότες, φορείς, επαγγελματίες και η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας.

“Με συνεργασίες, με σχέδιο, με ανοιχτό πνεύμα και με την τοπική κοινωνία συμμέτοχο μπορούμε να επιτύχουμε πολλά. Η συζήτηση για τις προοπτικές του παράκτιου μετώπου της Καλαμάτας και ευρύτερα της περιοχής έχει ξεκινήσει, με στόχο την ολιστική ανάδειξη και αξιοποίησή του”, επισήμανε -μεταξύ άλλων- σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Αναφέρθηκε, δε, στις επόμενες συναντήσεις των ομάδων έργου τον προσεχή Οκτώβριο με τους δημάρχους Δυτικής Μάνης και Μεσσήνης, αφού τα σχέδια θα αφορούν συνολικά στην παράκτια περιοχή των τριών Δήμων.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα προσφέρει την τεχνογνωσία και την τεχνική υποστήριξή της και στα θέματα τρωτότητας των διατηρητέων κτηρίων της πόλης, όπως και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας στην πόλη της Καλαμάτας, μελετώντας τα και προτείνοντας παρεμβάσεις.

“Πρέπει να σχεδιάζουμε με στόχο και όραμα τουλάχιστον 50 χρόνια μπροστά. Πιστεύω ότι θα φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα για την πόλη μας. Άλλωστε, το μέλλον πρέπει να το βλέπουμε με αισιοδοξία, να μη φοβόμαστε το νέο, να το επιδιώκουμε και να το αναζητούμε”, κατέληξε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Θεματικά εργαστήρια και συναντήσεις
Με θεματικά εργαστήρια, συναντήσεις και συνεντεύξεις με εκπροσώπους φορέων της Καλαμάτας, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων ομάδων εργασίας που συγκρότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Κατά το διήμερο, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχικής δράσης, υπήρξε καταγραφή απόψεων και ιδεών, ενώ συλλέχθηκαν στοιχεία και δεδομένα που αφορούν την Καλαμάτα και τις προοπτικές της, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει.

Στόχος σε πρώτη φάση, η ανάδειξη και αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου του Δήμου Καλαμάτας από τη Μικρή Μαντίνεια έως τις εκβολές του Παμίσου και ακολούθως, σε δεύτερη φάση, από τις Κιτριές του Δήμου Δυτικής Μάνης έως το Πεταλίδι του Δήμου Μεσσήνης.

Οι δε επαφές σε υπηρεσιακό επίπεδο, ανάμεσα στο Δήμο Καλαμάτας και στις ομάδες εργασίας και τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνεχίζονται.