Η δίνη του θεσσαλικού κάμπου παρασέρνει και τη Μεσσηνία

Η δίνη του θεσσαλικού  κάμπου παρασέρνει και τη Μεσσηνία

Π. Σιαμπής: “Η ακρίβεια και οι ελλείψεις που έρχονται σε φρούτα και λαχανικά θα είναι τεράστιες”

Ακόμα και τη Μεσσηνία θα παρασύρει σε σημαντικό βαθμό η δίνη των ελλείψεων και της ακρίβειας που έρχεται στην αγορά από τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή του θεσσαλικού κάμπου. Η πιο παραγωγική περιοχή της Ελλάδας, που τροφοδοτεί με σημαντικές ποσότητες την αγορά τροφίμων της χώρας, έχει υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά και υποδομές.

Όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Σιαμπής, εκπρόσωπος της εταιρείας «Βασίλειος Παν. Σιαμπής και ΣΙΑ Ο.Ε.» που δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία στη χονδρική και λιανική πώληση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι συνέπειες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να φαίνονται στην περιοχή μας και, δυστυχώς, σύντομα θα γίνουν πολύ έντονες για όλους.

Θα έχουμε ελλείψεις

«Αυτό που έχει γίνει, μας έχει επηρεάσει ήδη σε πολύ μεγάλο βαθμό και σύντομα θα είναι ορατό και στον καταναλωτή», τόνισε από την αρχή ο κ. Παναγιώτης Σιαμπής.

Όπως διευκρίνισε, στη Μεσσηνία δεν έχουμε ποσότητες υπαίθριων κηπευτικών τέτοιες που να επαρκούν για τις ανάγκες μας και προμηθευόμαστε αρκετά πράγματα από τη Θεσσαλία. «Χάθηκαν τεράστιες ποσότητες από μήλα, αχλάδια και κηπευτικά. Το 50% των αχλαδιών και το 1/3 των μήλων παράγεται στη Θεσσαλία. Όλα αυτά θα λείψουν από την αγορά και θα φέρουν ανατιμήσεις και ακρίβεια. Από τη βιομηχανική ντομάτα, το 25% της παραγωγής δεν είχε συγκομιστεί και το 65% της εγχώριας παραγωγής προέρχεται από τη Θεσσαλία. Καταστράφηκε, επίσης, μεγάλη ποσότητα από καρύδια και κάστανα. Χάθηκε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής κι αυτό θα λείψει και από την αγορά», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σιαμπής διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μόνο με την παραγωγή που χάθηκε στις πλημμύρες, αλλά και με αυτή που δεν έχει συγκομισθεί ακόμα και οι παραγωγοί δεν μπορούν να προσεγγίσουν λόγω των ζημιών στο οδικό δίκτυο της περιοχής. «Ακόμα κι αν καταφέρουν να πλησιάσουν αυτά τα χωράφια, η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί τα προϊόντα είναι πολύ μεγάλη, κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διακινηθούν πολύ γρήγορα και να πουληθούν. Υπάρχουν πολύ μεγάλες καταστροφές σε οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης και άλλα. Πότε θα επανέλθει όλο αυτό και πώς;», αναρωτήθηκε.

Άρχισαν να φαίνονται οι ελλείψεις

Οι ελλείψεις και στη Μεσσηνία έχουν αρχίσει να φαίνονται, όπως είπε ο κ. Σιαμπής, καθώς η εταιρεία προμηθευόταν πολλά κηπευτικά από τον Παλαμά και τον Δομοκό Θεσσαλίας που καταστράφηκαν. «Ακόμα, παίρναμε πολλά πράγματα από τα Τρίκαλα, όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα. Τα προβλήματα είναι τεράστια και ο κόσμος στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν το έχει καταλάβει. Η ακρίβεια και οι ελλείψεις που έρχονται θα είναι τεράστιες. Το 23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας εξαρτάται από το θεσσαλικό κάμπο. Ακόμα κι όταν υποχωρήσουν τα νερά, η εναπόθεση αργίλου και λάσπης μπορεί να φτάνει και το μισό μέτρο. Για να γίνουν γόνιμα πάλι αυτά τα χωράφια, χρειάζεται μια 5ετία. Κι αυτό έρχεται τώρα να προστεθεί σε μια ήδη ελλειμματική παραγωγή στη χώρα μας, την οποία συμπληρώνουμε με εισαγωγές. Η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα», τόνισε.

Αναπόφευκτες ανατιμήσεις

Και μπορεί, όπως είπε ο κ. Σιαμπής, σε θέματα ποσοτήτων η Μεσσηνία να μην αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα, καθώς σε ένα μήνα περίπου θα ξεκινήσουν τα θερμοκήπια στο νομό μας, όμως οι ανατιμήσεις είναι αναπόφευκτες, αφού η αγορά, όπως υπογράμμισε, κινείται σε πανελλαδικούς ρυθμούς. «Οι τιμές θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα ανά την Ελλάδα. Δε σημαίνει ότι η Μεσσηνία θα έχει τη δική της παραγωγή και θα είναι εντάξει. Όταν δεν έχει πράγματα ο θεσσαλικός κάμπος, η αγορά της Θεσσαλονίκης θα τα αναζητήσει από άλλους νομούς, όπως η Μεσσηνία. Τότε θα αυξηθεί η τιμή πανελλαδικά. Επίσης, αυτές οι περιοχές που έχουν πληγεί θα θέλουν να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και θα αναζητήσουν προϊόντα σε άλλες.

Όπως προείπα, το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού και, επίσης, η κλιματική αλλαγή, Τώρα χάνουμε κι ένα πολύ μεγάλο τροφοδότη της χώρας. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και ακρίβεια. Και δυστυχώς, δεν μπορεί να καταλάβει ο καταναλωτής ότι επειδή δεν υπάρχει εργάτης στη Θήβα να μαζέψει τα καρότα, παίρνουμε από την Ιταλία, που είναι πολύ πιο ακριβά. Η Ευρώπη, βέβαια, είναι σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα. Εκεί είναι ήδη πολύ ακριβότερα.

Στη Γερμανία ανακοίνωσαν μέτρα, γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν γίνει είδη πολυτελείας. Πρέπει όλοι μας πια να είμαστε μετρημένοι στις αγορές μας και να μην πετάμε πράγματα», κατέληξε ο κ. Σιαμπής.

Της Βίκυς Βετουλάκη