Δημήτρης Κουτσούλης: Μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή και νέο όραμα στην Πελοπόννησο

Δημήτρης Κουτσούλης: Μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή  και νέο όραμα στην Πελοπόννησο

Σε τέλμα θεωρεί ότι βρίσκεται η περιοχή της Πελοποννήσου ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής», και υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Κουτσούλης.

Σε συνέντευξή του στο “Θ” σημειώνει ότι “εκείνο που ζητάμε από τους πολίτες, είναι να αξιολογήσουν τον προγραμματικό μας λόγο. Θέλουμε να μας γνωρίσουν, να επικεντρωθούν στο πρόγραμμά μας και στη στάση μας απέναντι σε μία σειρά ζητημάτων. Βλέποντας όλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να διακρίνουν την ουσία και τις απαντήσεις που ερχόμαστε να δώσουμε σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων”.

Ο Δημήτρης Κουτσούλης είναι επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ, εκτελών χρέη διευθυντή στη Μαιευτική Γυναικολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Άργους. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ολοκλήρωσε το αγροτικό του ως ιατρός στην ορεινή Τριφυλία και στο Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, ενώ ειδικεύτηκε στη Μαιευτική Γυναικολογία σε νοσοκομεία της Ευρώπης και στα Ιωάννινα. Διετέλεσε δε για επτά χρόνια επιμελητής Β΄ στη Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Είναι, επίσης, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών.

Στην πολιτική του σταδιοδρομία έχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας και αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου 2014-2019.

-Κύριε Κουτσούλη, βρισκόμαστε ελάχιστες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς έναντι των ανθυποψηφίων σας;
Εκείνο που ζητάμε από τους πολίτες, είναι να αξιολογήσουν τον προγραμματικό μας λόγο. Θέλουμε να μας γνωρίσουν, να επικεντρωθούν στο πρόγραμμά μας και στη στάση μας απέναντι σε μία σειρά ζητημάτων.

Βλέποντας όλα αυτά, είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να διακρίνουν την ουσία και τις απαντήσεις που ερχόμαστε να δώσουμε σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων. Ο συνδυασμός μας αποτελείται από πρόσωπα που έσπευσαν να συστρατευτούν από ανιδιοτέλεια και με μοναδικό στόχο την προσφορά σε έναν τόπο που το έχει ανάγκη. Σε έναν τόπο που χρειάζεται πνοή, που χρειάζεται ανάσες για να μπορέσει να μετατραπεί σε έναν τόπο ισχυρό, που θα μπορεί να προσφέρει στους πολίτες του ποιότητα ζωής και όραμα για το μέλλον.

-Πού θεωρείτε ότι «πονάει» περισσότερο η Πελοπόννησος; Σε ποιον τομέα κατά τη γνώμη σας έχουν ανακύψει τα σημαντικότερα προβλήματα και στη βάση ποιας γενικής κατεύθυνσης θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;
Η Πελοπόννησος πονάει στο σχεδιασμό και στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι Περιφερειακές Αρχές δεν προχώρησαν στην υλοποίηση έργων πνοής. Δε νοιάστηκαν πραγματικά για να δώσουν σε αυτό τον τόπο με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το αύριο που το αξίζει.

Με αφορμή την ερώτησή σας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα μέρος της Πελοποννήσου στο οποίο εργάστηκα ως αγροτικός ιατρός. Στα χωριά της ορεινής Τριφυλίας.

Μέρη με μοναδικές ομορφιές, μέρη όμως που είναι καταδικασμένα να μείνουν πίσω, καθώς κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει ασχοληθεί μαζί τους. Δεν υπάρχει κανένα έργο σε εξέλιξη, και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το μέλλον.

Τέτοια μέρη στην Πελοπόννησο, δυστυχώς υπάρχουν πολλά. Και αυτό είναι η μεγάλη απογοήτευση. Η Πελοπόννησος πρέπει να βγει στη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού. Το οφείλουμε στους πολίτες της, το οφείλουμε στην ιστορία της.

-Πώς μπορεί ένα συγκεντρωτικό κράτος να γίνει περισσότερο αποκεντρωμένο;
Η δομή σήμερα είναι τέτοια που επιτρέπει στις περιφερειακές διοικήσεις να παράγουν έργο, αρκεί όμως να έχουν διάθεση. Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και η Περιφέρεια καλείται να λειτουργήσει νόμιμα μέσα σε αυτό. Φτάνει η «καραμέλα» ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Φυσικά και έχει, αρκεί να θελήσει να την αξιοποιήσει. Το συγκεντρωτικό κράτος σίγουρα μπορεί να λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως τροχοπέδη, αλλά πρέπει να είμαστε εκεί να δώσουμε λύσεις. Να ξεπεράσουμε προβλήματα και αγκυλώσεις. Ξέρετε, ο εκάστοτε αιρετός, στην προκειμένη περίπτωση ο περιφερειάρχης, δεν είναι μόνο για τις χαρές και τα πανηγύρια. Και για να το πω με μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι κυρίως για τις κρίσεις. Είναι για να επιλύει προβλήματα, για να ξεπερνά τους ανασταλτικούς παράγοντες και να θέτει τις βάσεις για μία κοινωνία ευημερούσα, για πολίτες που μπορούν να βλέπουν το αύριο με αισιοδοξία.

-Την κριτική από τους αντιπάλους σας πώς την αντιμετωπίζετε;
Με χιούμορ. Απλώς κάποιες φορές αναρωτιέμαι για το θράσος κάποιων.

-Η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου δεν έχει μόνο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αλλά και ευρύτερο πολιτικό περιεχόμενο. Δεν υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί η εκλογή σε πολιτική αναμέτρηση και να υποβαθμιστούν τα αυτοδιοικητικά ζητήματα;
Τα αυτοδιοικητικά ζητήματα και ο τρόπος αντιμετώπισης και πιθανής επίλυσής τους αναπόφευκτα έχουν ως αφετηρία την πολιτική τοποθέτηση του καθενός. Παράλληλα, κάθε εκλογική διαδικασία εμπεριέχει και την πολιτική, αλλά και την ιδεολογική στάση του καθενός. Είναι εκείνη που ορίζει εν πολλοίς τις επιλογές. Ωστόσο, βασική παράμετρος όλων των παραπάνω είναι τα αυτοδιοικητικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να παραμένουν στην κορυφή.

Το μεγάλο ζητούμενο κάθε δημοκρατικής παράταξης είναι η επίλυση των προβλημάτων. Η πολιτική στάση του καθενός είναι αυτή που θα δείξει το δρόμο που θα ακολουθηθεί. Ποιος θα πετύχει και ποιος όχι, θα φανεί στο πεδίο της αληθινής ζωής.
Α.Π.