Επιχειρηματικό Πάρκο και η Βιομηχανική Περιοχή Σπερχογείας

Επιχειρηματικό Πάρκο και η Βιομηχανική Περιοχή Σπερχογείας

Σε Επιχειρηματικό Πάρκο Τύπου Α1 μετατρέπεται και η Βιομηχανική Περιοχή της Σπερχογείας, έπειτα από αυτή του Μελιγαλά, με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη. Σύμφωνα με την απόφαση, η ΒΙ.ΠΕ. Καλαμάτας – Τμήμα Α΄ (Σπερχογείας) υπάγεται στις διατάξεις του νέου ν. 4982/2022.

Να σημειωθεί πως η βιομηχανική ζώνη της Καλαμάτας καθορίσθηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημοσίων Έργων και Βιομηχανίας στις 30 Μαΐου του 1974, ενώ τον Ιούλιο του 1980 με κοινή απόφαση των υπουργών Βιομηχανίας και Ενέργειας και Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος καθορίσθηκε έκταση για την ίδρυση, εγκατάσταση και εκμετάλλευση της Βιομηχανικής Περιοχής Καλαμάτας.

Δραστηριότητες
Το εμβαδόν της οριοθετημένης περιοχής του Επιχειρηματικού Πάρκου Καλαμάτας – Τμήμα Α΄ (Σπερχογείας) Τύπου Α1 είναι 783.318,15 τ.μ.

Ως εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου ορίσθηκε η ETBA ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.

Βάσει του νέου νόμου, στην κατηγορία που εντάσσεται το Επιχειρηματικό Πάρκο Σπερχογείας εγκαθίστανται και ασκούνται κάθε είδους επιχειρηματικές παραγωγικές δραστηριότητες του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα.

Τέτοιες δραστηριότητες, μεταξύ άλλων, είναι:

-Μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες, καθώς και μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών

-Δραστηριότητες εφοδιαστικής (logistics), κέντρα αποθήκευσης και διανομής, αποθήκες και συγκροτήματα αποθηκών.

-Ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια που σχετίζονται με εφαρμοσμένη βιομηχανική, ενεργειακή, μεταλλευτική έρευνα, κέντρα τεχνολογικής υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, εργαστήρια παροχής υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας, καθώς και εγκαταστάσεις που αξιοποιούν ή συνδέονται με τα αποτελέσματα των εργασιών των ερευνητικών κέντρων ή των εργαστηρίων, σχολές τεχνικής κατεύθυνσης και παραρτήματα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

-Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών

-Δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο

-Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων

-Συνεργεία επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων

-Κέντρα δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (Data Centres)

-Δραστηριότητες αγροτοκτηνοτροφίας, καθώς και δραστηριότητες υποστηρικτικές ή υποβοηθητικές της λειτουργίας τους, εφόσον τα παραγόμενα προϊόντα τους τυγχάνουν επεξεργασίας από μεταποιητικές δραστηριότητες εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου.

Η απόφαση της υπουργού θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Της Βίκυς Βετουλάκη