Εργάτες γης -Μεσσηνία: Η προσφορά πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση για να πέσουν τα μεροκάματα

Εργάτες γης -Μεσσηνία: Η προσφορά πρέπει να είναι  μεγαλύτερη από τη ζήτηση για να πέσουν τα μεροκάματα

Σοβαρά προβλήματα και με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη Μεσσηνία με την έλλειψη εργατών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα ύψη τα μεροκάματα. Κι αυτό, ειδικά στην ελαιοπαραγωγή, έχει ως συνέπεια να μην είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, παρά την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου.

Μετά την πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών για πλαφόν 45 ευρώ στο μεροκάματο στη συγκομιδή ελιάς, έχουμε και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, ο οποίος προτείνει επίσης να οριστούν ως πλαφόν τα 45 ευρώ στο ημερομίσθιο για τη συγκομιδή της ελιάς και να τηρηθεί αυστηρά από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους ετεροεπαγγεματίες.

Για το πρόβλημα που υπάρχει με τους εργάτες γης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών Θεμάτων, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε χθες ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει κάνει έγκαιρα πολλές παρεμβάσεις, με στόχο να έχει όσους περισσότερους γίνεται. Σημείωσε δε, ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς επισπεύτηκαν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των μετακλήσεων.

«Το θέμα είναι πολύπλοκο και εμπλέκονται πολλά υπουργεία. Πρέπει, λοιπόν, κεντρικά η κυβέρνηση να ξεπεράσει όλες αυτές τις παράλληλες αρμοδιότητες, να συντονίσει το ζήτημα και έγκαιρα να βρίσκονται στη Μεσσηνία εργάτες γης από τρίτες χώρες, ώστε να γίνεται ευκολότερα η συγκομιδή. Αν υπάρξουν μεγάλες ελλείψεις, αυτό μοιραία φέρνει και κάποιες αυξήσεις στα μεροκάματα.

Όμως για να είμαστε ειλικρινείς, δε δικαιολογούνται υπερβολικές αυξήσεις. Υπάρχει μια καλύτερη τιμή στο ελαιόλαδο και έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε μία μικρή αναπροσαρμογή. Βεβαίως, δε γίνονται αποδεκτά κάποια νούμερα που ακούγονται και υπερβολικές απαιτήσεις.

Πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και μεταξύ των ελαιοπαραγωγών και των συνεταιρισμών, ώστε να μη δοθούν τέτοιες δυνατότητες σε κάποιους που θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν σε αυτές τις υπερβολικές αυξήσεις», υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος.

Εν τω μεταξύ, τα αυξημένα μεροκάματα στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές επηρεάζουν και τις άλλες καλλιέργειες. Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα χρήματα για τα εργατικά είναι πολλές φορές «μαύρα», που σημαίνει ότι φορολογούνται οι αγρότες για αυτά. Αυτό δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση γιατί τους φόρους θα τους εισπράξει από την τσέπη του παραγωγού.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η παραγωγή ελιάς είναι μειωμένη. Όση παραγωγή, όμως, και να έχεις, τα καλλιεργητικά έξοδα είναι ίδια. Φέτος έχουμε μια μείωση της παραγωγής ελιάς κατά 30 – 50%. Από την άλλη, έχουμε μια αύξηση της τιμής του ελαιολάδου στα 30 – 50%. Αποτέλεσμα, μία η άλλη για τους ελαιοπαραγωγούς.

Υπάρχει όμως πρόβλημα και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, γιατί όταν ξεκινά η ελαιοσυγκομιδή – που έχει υψηλά μεροκάματα -, αμέσως και οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπίου αναγκάζονται να αυξήσουν τα μεροκάματα για να μη χάσουν τους εργάτες τους και πάνε στις ελιές.

Υπάρχει φόβος στους παραγωγούς να μη χάσουν τους ήδη λίγους εργάτες που έχουν. Για αυτό αναγκάζονται να μειώσουν τις φυτεύσεις κηπευτικών. Άρα, βλέπουμε ότι η έλλειψη εργατών γης επηρεάζει όλη την αλυσίδα της φυτικής παραγωγής».

Α.Π.