Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καταγράφει τα επικίνδυνα και διατηρητέα κτήρια

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος καταγράφει τα επικίνδυνα και διατηρητέα κτήρια

Νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία φορέα που θα παρεμβαίνει για την αποκατάστασή τους

Σε μητρώο καταγραφής όλων των κτηρίων, επικίνδυνων ή διατηρητέων που απαιτούν αποκατάσταση σε όλη την επικράτεια, προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη Βουλή από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά, ο οποίος είπε ότι αποφασίστηκε η καταγραφή, αλλά και η  δημιουργία φορέα που θα παρεμβαίνει για την αποκατάσταση επικίνδυνων ή διατηρητέων κτηρίων  σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας παράλληλα πόρους και θεσμικά εργαλεία που προβλέπονται στο σχέδιο του υπουργείου για τις αναπλάσεις, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτοιμο νομοσχέδιο
Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Ταγαράς είπε:

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας διαπιστώσει, όχι τώρα γιατί είναι διαχρονικό το πρόβλημα, τις αδυναμίες άμεσης επέμβασης και αποκατάστασης στον δημόσιο χώρο, κτηρίων εμβληματικών, είτε εγκαταλελειμμένων, είτε διατηρητέων ή μνημείων, σε κάθε περίπτωση σημαντικών κτηρίων και σημαντικών παρεμβάσεων που απαιτούνται στο δημόσιο χώρο, θέλαμε να δημιουργήσουμε -και έχουμε γι’ αυτό έτοιμο νομοσχέδιο- έναν φορέα ο οποίος άμεσα και αποτελεσματικά θα μπορεί να παρεμβαίνει στην αποκατάσταση της επικινδυνότητας και στο να σωθούν στοιχεία πολιτισμού, σε όλη την Ελλάδα.

Το ΥΠΕΝ «τρέχει» ήδη αυτή τη στιγμή τέτοιες αποκαταστάσεις- αναπλάσεις, που είμαι μάλιστα εμβληματικές. Θέλει δε να επεκτείνει τις αναπλάσεις αυτές, με την αξιοποίηση και του Ταμείου Ανάκαμψης. Βούληση του υπουργείου, που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, είναι να καταγραφούν σε ένα εθνικό μητρώο, όλα αυτά τα κτήρια τα οποία χρήζουν άμεσης επέμβασης, αποκατάστασης είτε για λόγους επικινδυνότητας, είτε για λόγους διάσωσης του πολιτισμού και τις ιστορίας μας» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι το από το 2020 είχε εξαγγελθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το πρόγραμμα «Διατηρώ», το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες αποκατάστασης αξιόλογων ιστορικών, διατηρητέων, αλλά και επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια, κτισμάτων. Ωστόσο, έχει καθυστερήσει δραματικά.

Β.Β.