Στο… Μαντείο για την τύχη του Εφετείου Καλαμάτας!

Στο… Μαντείο για την τύχη του Εφετείου Καλαμάτας!

Αντιφατικά δημοσιεύματα χθες, το έκλειναν και το… άνοιγαν

Άκρως αντιφατικά δημοσιεύματα για το τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων στη Μεσσηνία είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα καμία βεβαιότητα πλέον να μην υπάρχει πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Εφετείο Καλαμάτας, το μεν χθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» μιλούσε για κατάργηση, το δε δημοσίευμα της «Καθημερινής», που αναρτήθηκε λίγα λεπτά μετά, ανέφερε πως όχι μόνο δε θα καταργηθεί, αλλά θα επεκτείνει την αρμοδιότητά του και στο Πρωτοδικείο Γυθείου, όπως άλλωστε λένε και οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί στους φορείς της Μεσσηνίας.

Άμεσα το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως να τεθεί σε διαβούλευση.

Αναβαθμίζεται…

Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» παρουσιάζεται το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του χάρτη της Δικαιοσύνης. Όπως αναφέρεται, το εγχείρημα για νέο δικαστικό χάρτη και δομικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα παρουσιάστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο εντός του μηνός.

Η ψήφισή του προωθείται άμεσα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που συνδέονται άρρηκτα με την εκταμίευση σημαντικών δόσεων.

Επίσης, τονίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως προκύπτει από το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ιωάννη Μπούγα, δεν υιοθετεί το σύνολο των προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι δε αποκλίσεις του σχεδίου από τη φόρμουλα της Τράπεζας είναι σοβαρές.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της «Καθημερινής», σε κάθε νομό μένει μόνον ένα κεντρικό πρωτοδικείο, στην πρωτεύουσα του νομού, ενώ όλα τα ειρηνοδικεία που λειτουργούν στις πρωτεύουσες των νομών κλείνουν.

Σε ό,τι αφορά τα εφετεία, τονίζεται ότι σήμερα λειτουργούν 19 και δεν κλείνει κανένα. «Όμως, σε πολλά επεκτείνεται η αρμοδιότητα. Για παράδειγμα, στο Εφετείο Καλαμάτας θα υπάγεται στο εξής και το μικρό Πρωτοδικείο του Γυθείου, ενώ μέχρι τώρα υπαγόταν στο Ναύπλιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

…ή κλείνει;

Στον αντίποδα, το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι καταργούνται και ενοποιούνται 5 Εφετεία. Επίσης, τονίζεται ότι το νομοσχέδιο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης με στόχο να συντομεύσει ο χρόνος τελεσίδικης απόφασης, που σήμερα είναι 1.400 μέρες, να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και να εξοικονομηθούν πόροι.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία έγκυρων φορέων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έλαβε υπόψη του το υπουργείο Δικαιοσύνης, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης εστιάζεται κατά κύριο λόγο στα Πρωτοδικεία και έπονται τα Εφετεία και ο Άρειος Πάγος.

«Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για το δικαστικό χάρτη, το σχέδιο νόμου του οποίου θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, έλαβε υπόψη τη σχετική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία περιλαμβάνονται και μεταρρυθμιστικές προτάσεις, όπως και τις προτάσεις της επιτροπής Μικρούδη για αλλαγές στο χώρο της Θέμιδας.

Βασικοί άξονες στη φιλοσοφία των παρεμβάσεων του νέου δικαστικού χάρτη είναι τέσσερις:

-Η ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων

-Οι παράλληλες επετηρίδες των δικαστών κατά την ενοποίηση των δικαστηρίων του πρώτου βαθμού (Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία)

-Ο χωροταξικός δικαστικός σχεδιασμός με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων

-Οι τροποποιήσεις των αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των δικαστικών σχηματισμών.

Αναφορικά με τα 19 Εφετεία που υφίστανται σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Επιτροπής Μικρούδη (αφού προηγουμένως ελήφθησαν υπόψη ορισμένα κριτήρια όπως είναι οι κτηριακές υποδομές, οι χιλιομετρικές αποστάσεις κ.λπ.), κρίνεται αναγκαία η μείωσή τους τουλάχιστον κατά πέντε. Προς κατάργηση είναι τα Εφετεία Αγρινίου, Καλαμάτας και Χαλκίδας και σε δεύτερη φάση της Κέρκυρας και των Χανίων. Πάντως, δεν κρίθηκε απαραίτητη η χωροταξική μεταρρύθμιση των Εφετείων, αλλά θεωρείται αναγκαία η ανακατανομή των εφετειακών περιφερειών, μεταξύ των Εφετείων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γυθείου, Σπάρτης και Ναυπλίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».

Της Βίκυς Βετουλάκη