«Αν ψηφισθεί, πρέπει να ξεχάσετε τραπέζι και καρέκλα δίπλα στο κύμα»

«Αν ψηφισθεί, πρέπει να ξεχάσετε  τραπέζι και καρέκλα δίπλα στο κύμα»

Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Εστίασης Καλαμάτας για το νομοσχέδιο αιγιαλού

Κρίσιμα θέματα που αφορούν στον αιγιαλό και κρίνουν τη  βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εστίασης, καταγράφει σε ανοικτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές της Μεσσηνίας και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του νομού ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας.

Τονίζεται, μάλιστα, σε αυτή ότι με το πλαίσιο που θεσπίζεται θα πρέπει όλοι να ξεχάσουν «κάθε φωτογραφία με τραπέζι και καρέκλα δίπλα στο κύμα» που διαφημίζουν την Ελλάδα.

Παρεμβάσεις

«Παρακαλούμε όπως προασπίσετε τα δίκαια αιτήματά μας, διαφορετικά θα πρέπει να ξεχάσετε κάθε φωτογραφία με τραπέζι και καρέκλα δίπλα στο κύμα. Όλο αυτό το μαγικό σκηνικό που διαφημίζει η χώρα μας στην κεντρική της διαφημιστική καμπάνια, θα πρέπει να γίνει ανάμνηση. Στην πραγματικότητα, με αυτό το αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας που θεσπίζετε είναι ανέφικτο να δημιουργηθούν εικόνες σαν αυτή», ξεκινά η ανοικτή επιστολή του συλλόγου και στη συνέχεια θέτει τρία κρίσιμα σημεία που χρήζουν παρέμβασης, προκειμένου η εστίαση, όπως σημειώνει, να έχει ισότιμη και βιώσιμη λειτουργία επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αιγιαλό

Τα σημεία που ζητούν να γίνει παρέμβαση είναι τα εξής:

-Αλλαγή των μέτρων από τα 4 στα 3 κάθετα της ακτογραμμής, ώστε να αδειοδοτηθούν και οι επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται σε μικρές παραλίες

-Απόσταση μεταξύ των παραχωρούμενων τμημάτων όμορων επιχειρήσεων: Τα 6 μέτρα να παραμείνουν όταν τα όμορα καταστήματα δεν εφάπτονται. Στην περίπτωση εφαπτόμενων όμορων καταστημάτων να γίνουν 3 τα μέτρα (όσα και κάθετα απ’ την ακτογραμμή). Τα 3 μέτρα είναι αρκετά για να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση προς την ακτογραμμή. Το μέτρο αυτό είναι κρίσιμο για χιλιάδες επιχειρήσεις που εφάπτονται και δεν έχουν μεγάλη πρόσοψη καταστήματος.

«Αν ψηφισθεί…»

-Άρθρο 11: Στην παρ. 3 και 4 υπάρχει εξαίρεση για τα ξενοδοχειακά καταλύματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Προτείνουν στις αντίστοιχες περιπτώσεις των παρ. 3 και παρ. 4 να εξαιρεθούν και τα καταστήματα εστίασης. Σε κάθε περίπτωση, τη δυνατότητα απευθείας παραχώρησης έως 500 τ.μ. να την έχουν ανεξαρτήτως προβολής τα καταστήματα εστίασης σε συνδυασμό με το ελεύθερο τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του εμβαδού της παραλίας.

«Δυστυχώς, οι εξαιρέσεις των ακραίων παραβατικών συμπεριφορών ολίγων αδικούν τον κανόνα πολλών επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό.  Το νομοσχέδιο, αν ψηφιστεί χωρίς τις προτεινόμενες αλλαγές, θα συρρικνώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.  Η επιβολή εξοντωτικών ποινών, χωρίς ίσους όρους αδειοδότησης, ισοδυναμεί με κλείσιμο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων εστίασης», καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου της Καλαμάτας.