«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Φεβρουαρίου 1934: Ο εορτασμός της Υπαπαντής του Σωτήρος

«ΘΑΡΡΟΣ» 4 Φεβρουαρίου 1934: Ο εορτασμός της Υπαπαντής του Σωτήρος

Η περιφορά εγένετο υπό την απειλήν της βροχής εμποδίσασα σημαντικά τον μεγαλοπρεπή εορτασμόν

Παρά τας καταβληθείσας προσπαθείας των αρμοδίων όπως ο εορτασμός της επετείου της Υπαπαντής του Σωτήρος προσλάβη λαμπρόν και επιβλητικόν τόνον, εν τούτοις η πρωΐα της 2ας Φεβρουαρίου καθ’ ην εγένετο ο εορτασμός παρουσιάσθη εστερημένης της επιβαλλομένης λαμπρότητος και επιβολής λόγω της ακαταστασίας του καιρού.

Αι αδιάλειπτοι νεροπονταί, η ασυνήθης χάλαζα και οι κεραυνοί της 1ης – 2αν Φεβρουαρίου ηνάγκασαν τον φιλόθρησκον κόσμον της υπαίθρου Μεσσηνίας όπως απόσχη της εορτής. Ελάχιστοι άνθρωποι των μεσσηνιακών χωρίων παρηκολούθησαν την τελετήν. Αλλά και η πρωία της 2ας Φεβρουαρίου από καιρικής απόψεως δεν ήτο οία ήτο άλλα έτη καθ’ α ο εορτασμός παρουσίαζε κάτι το μεγαλοπρεπές και επιβλητικόν. Εντεύθεν και τα σπανιώτερα των άλλων ετών αναθήματα και αι ολίγισται εισπράξεις του ναού.

Αι ακτίνες του ηλίου κρυπτόμεναι όπισθεν των νεφών από ημερών μόνον ολίγας στιγμάς κατά την διάρκειαν της δοξολογίας έκαμον την εμφάνισίν των, δια να εξαφανισθούν και πάλιν κατά την περιφοράν της εικόνος και παραχωρήσουν – θα ελέγομεν – την θέσιν των εις ελαφράν βροχήν, αρχίσασαν από της στιγμής καθ’ ην η σεπτή εικών ευρίσκετο εις την οδόν Ταϋγέτου. Η τάξις ευτυχώς ετηρήθη χάρις εις τα έκτακτα μέτρα της Διοικήσεως και την στάσιν των κατωτέρων αστυνομικών οργάνων.

Η Λειτουργία
Από της πρωίας της προχθεσινής ημέρας ήρχισαν αι πολύηχοι ομοβροντίαι από του Φρουρίου και οι χαρμόσυνοι τόνοι των συμφωνικών κωδώνων του εορτάζοντος ναού. Ο όρθρος είχε λήξει και η λειτουργία ήρχιζε. Το θέαμα του εσωτερικού της εκκλησίας κατά την 8.30 – 9.00 πρωινήν ώραν ήτο λαμπρότατον. Η σεπτή εικών λάμπουσα υπό τον χρυσόν του βαρυτίμου πλαισίου κατηυγάζετο από απειραρίθμους λαμπάδας ανανεουμένας ανά πάσαν στιγμή από τους ευλαβείς προσκυνητάς. Ο ευρύς χώρος του ναού ήτο κατάμεστος κόσμου πάσης ηλικίας και τάξεως, στένει δε ο γυναικωνίτης υπό το βάρος του ωραίου φύλου.

Εχοροστάτει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Μελέτιος, περιβεβλημένος την επίσημον στολήν, την καταλάμπουσαν από λίθους βαρυτίμους. Ο υπό τον κ. Κατσαΐτην χορός έψαλλε μελωδικώτατα.

Η προσέλευσις των επισήμων
Eν τω μεταξύ έξω, κατά μήκος της οδού Υπαπαντής, έχει παραταθή εις δύο φάλαγγας η διαθέσιμος δύναμις της φρουράς επί κεφαλής τον λοχαγόν Παναγή ως τελετάρχην έφιππον, και τον υπολοχαγόν Ρουμελιώτην.

Από τις 9.30 ήρξαντο προσερχόμενοι οι επίσημοι.

Ο Νομαρχών κ. Διδάχος εν επισήμω περιβολή, ο Δήμαρχος Κροντήρης, ο Διοικητής του Συντάγματος συνταγματάρχης Παναγόπουλος και άλλοι αξιωματικοί με παράσημα. Εκ των δικαστικών αρχών εν επισήμω περιβολή ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών, ο Εισαγγελεύς και άλλοι Πρωτοδίκαι. Εκ των άλλων επισήμων παρευρίσκονται εις τον Ναόν ο Έφορος, ο Λιμενάρχης κ.λπ. Επίσης ο διοικητής της Χωροφυλακής μετά πολλών αξιωματικών. Ακολούθως προσέρχονται τα διάφορα σωματεία και αι συντεχνίαι μετά των λαβάρων των, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών κ.λπ. Μεθ’ ο καταφθάνουν και καταλαμβάνουν τον προ του ναού χώρον η Φιλαρμονική της πόλεώς μας, το Ορφανοτροφείον υπό την ηγεσίαν του πρωτοψάλτου του Αγίου Γεωργίου κ. Β. Φίλια, το οποίον έψαλε αρμονικώτατα. Έπονται αι μαθήτριαι των ενταύθα σχολείων με ένδυμα λευκόν και κυανούν, αι οποίαι σχηματίζουν παράταξιν συμβολίζουσαν την κυανόλευκον και αι οποίαι ψάλλουν τους ύμνους της Θεοτόκου υπό την ηγεσίαν του πρωτοψάλτου της Αναλήψεως κ. Φιλανδριανού. Ακολουθεί ιδιωτική μουσική υπό τον μουσικόν Γ. Φοίφαν. Προσέρχονται ακόμη μαθηταί και άλλαι μαθήτριαι των διαφόρων σχολείων μετά των διδασκάλων των και διδασκαλισσών.

Την 10ην π.μ. η Θεία Λειτουργία εγγίζει το τέλος. Ο ναός έχει κατακλυσθή ασφυκτικώς. Επίσημοι και ανεπίσημοι συμφύρονται εν ασφυκτικώ συνωστισμώ όταν αι τελευταίαι ιεραί μελωδίαι ηχούν την λήξιν της Θείας Λειτουργίας. Από το Φρούριον εκρήγνυνται βαρείς οι κρότοι των κανονιοβολισμών και οι κώδωνες ηχούν χαρμοσύνως.

Εκτός του ναού η πλατεία κατακλύζεται από μυρμηκιάν πλήθους.

Οι εξώσται των περί την Υπαπαντήν οικιών, παρά την απαγορευτικήν διάταξιν, παρουσιάζουν θέλγουσαν εικόνα. Και το πλήθος εκτείνεται πυκνόν εις τας παρόδους της πλατείας.

Η έξοδος

Την 10ην και ημίσειαν υπό τους κρότους των κανονιοβολισμών και τους ήχους των κωδώνων επιφαίνεται εις την μεσημβρινήν Πύλην του Ναού η πάνσεπτος εικών της Θεομήτορος. Η εικών έχει μέγα βάρος και υποβαστάζεται υπό ιερέων.

Την στιγμήν της εξόδου ο στρατός παρουσιάζει όπλα.

Η μουσική παιανίζει, αι σάλπιγγες ηχούν, ο κόσμος ασκεπής σταυροκοπείται.

Η πομπή βραδύτατα βαίνουσα εξελίσσεται κατά την εξής διάταξιν:

Ηγείται η νέα Φιλαρμονική υπό την διεύθυνσιν του κ. Φοίφα, ήτις έκαμε την πρώτην της εμφάνισιν, έπονται η Φιλαρμονική της πόλεως, η Φιλαρμονική του Συντάγματος, τα λάβαρα των σωματείων, μαθηταί και μαθήτριαι.

Ακολουθεί ο στρατός εις δύο μακροτάτους στοίχους βαίνων, και τέλος η Αγία Εικών της οποίας προηγείτο ο κλήρος και χορός ψαλλόντων.

Η πρώτη παράκλησις ψάλλεται εν τη πλατεία της 23ης Μαρτίου, ασφυκτικώς πεπληρωμένη κόσμου. Οι εξώσται του Εμπορικού Συλλόγου και του Δημαρχείου έχουν το ρεκόρ της ωραιοφυλικής αίγλης. Η πορεία της πομπής προς την λεωφόρον Αριστομένους παρουσιάζει θέαμα μοναδικής επιβολής. Η κεφαλή της πομπής είναι έξω της Εθνικής Τραπέζης και η Εικών ακόμη εις την πλατείαν.

Η επιστροφή
Η Λιτανεία βαίνουσα βραδέως με τους συνήθεις σταθμούς των παρακλήσεων διέρχεται την οδόν Αριστομένους, κάμπτει την οδόν Ταϋγέτου και εισέρχεται εις την οδόν Φαρών, όπου ο κόσμος ασφυκτικώς συμφύρεται. Η πομπή διέρχεται και την Φαρών και καταλήγει εις την πλατείαν Φραγκολίμνης όπου εψάλη δέησις. Εν τω μεταξύ αρχίζει να πίπτη ελαφρά βροχή και η πομπή επιταχύνη την περιφοράν της Εικόνος. Η Εικών αποτίθεται, τέλος την 12ην μεσημβρινήν εν τη εκκλησία υπό τα σαλπίσματα του στρατού, τους παιανισμούς της μουσικής, τους κρότους των πυροβόλων και τας συμφωνίας των κωδώνων.