Το Σάββατο 9 Μαρτίου ο 6ος Διαγωνισμός Μαθηματικών Ικανοτήτων «Πυθαγόρας» για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου

Το Σάββατο 9 Μαρτίου ο 6ος Διαγωνισμός Μαθηματικών Ικανοτήτων «Πυθαγόρας» για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου

Το 10ο Πειραματικό Δ.Σ. Καλαμάτας «Πέτρος Θέμελης» εξεταστικό και συντονιστικό κέντρο

Το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας «Πέτρος Θέμελης» έχει αναλάβει για τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024 το συντονισμό για τη Μεσσηνία του 6ου Διαγωνισμού Μαθηματικών Ικανοτήτων «Πυθαγόρας», τον οποίο διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) και θα λειτουργήσει ως επικουρικό εξεταστικό κέντρο.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά σε χώρο που θα επιλεγεί από τον ίδιο μαθητή/τρια (π.χ. στην οικία του/της), αρκεί να έχει στη διάθεσή του/της ένα ψηφιακό μέσο (pc, laptop, tablet κ.λπ.). Μία συγκεκριμένη ώρα θα εισέλθει σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ψηφιακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό κωδικό. Θα έχει ορισμένο χρόνο να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας. Τα ερωτήματα του διαγωνισμού στην πλειοψηφία τους δε θα είναι περίπλοκα ούτε θα απαιτούν υψηλό γνωστικό υπόβαθρο, αλλά εκείνες τις μαθηματικές δεξιότητες που είναι απαραίτητο να διαθέτει ο μαθητής/τρια με βάση την ηλικία του.

Ειδικότερα, θα υπάρχουν 6 ομάδες θεμάτων ανάλογα με την ηλικία του συμμετέχοντος:

1η ομάδα – Β’ Δημοτικού, 2η ομάδα – Γ’ και Δ’ Δημοτικού, 3η ομάδα – Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, 4η ομάδα – Α’ Γυμνασίου, 5η ομάδα – Β’ Γυμνασίου, 6η ομάδα – Γ’ Γυμνασίου.

Οι εγγραφές για το διαγωνισμό γίνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση του εξεταστικού κέντρου pythagoras.hms@gmail.com, έως τις 6 Μαρτίου 2024. Ο μαθητής/ τρια θεωρείται εγγεγραμμένος όταν έχει εξοφλήσει τη συνδρομή του για το περιοδικό «Πυθαγόρας» της ΕΜΕ, που είναι 10 ευρώ, και εφόσον ο γονέας-κηδεμόνας έχει υπογράψει σχετική δήλωση γονικής συναίνεσης. Τόσο η εξόφληση όσο και η υπογραφή της γονικής συναίνεσης γίνονται ηλεκτρονικά.

Λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού όλοι οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν ώστε να παραλάβουν το περιοδικό από το εξεταστικό κέντρο, που είναι για τη Μεσσηνία το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (οδός Κρήτης 46). Στους διακριθέντες μαθητές θα απονεμηθεί έπαινος από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Ο διαγωνισμός τελεί υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και αποτελεί τη βάση και το συνδετικό κρίκο της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με τους διαγωνισμούς της ΕΜΕ «Θαλής», «Ευκλείδης», «Αρχιμήδης», που καταλήγουν στη συγκρότηση της ελληνικής ομάδας η οποία μετέχει σε διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς, με αποκορύφωμα την Παγκόσμια Ολυμπιάδα των Μαθηματικών.

Στόχοι του διαγωνισμού είναι οι μαθητές: Να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη, να αναγνωρίσουν τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα και να εμπλακούν σε μαθηματικές δράσεις στις οποίες θα αξιοποιήσουν εκείνες τις ικανότητες που ανήκουν στο φάσμα του μαθηματικού τρόπου σκέψης.

Αναλυτικά οι οδηγίες εγγραφής στην ιστοσελίδα του εξεταστικού κέντρου:

peiramatikodimkal.gr

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής στη διεύθυνση της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html

Δοκιμαστικά διαγωνίσματα από σήμερα

Προκειμένου να εξοικειωθούν οι μαθητές/τριες με το διαγωνισμό έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το περιβάλλον της πλατφόρμας μέσα από δοκιμαστικά διαγωνίσματα που μπορούν να τα εκτελέσουν όσες φορές επιθυμούν και τα οποία θα είναι ανανεωμένα από σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά οι προθεσμίες που αφορούν στην εξέλιξη του διαγωνισμού

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 00.00:

Έναρξη 2ου σετ δοκιμαστικής εξέτασης (ανανέωση δοκιμαστικών διαγωνισμάτων)

Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 00.00:

Λήξη δοκιμαστικών εξετάσεων

Σάββατο 2 Μαρτίου στις 9.30:

Διεξαγωγή επίσημου τεστ προσομοίωσης για όλες τις τάξεις ταυτόχρονα

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024:

Επίσημος διαγωνισμός σε ώρες που θα ανακοινωθούν σύντομα από την ΕΜΕ.