Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι όροι για το έργο αναβάθμισης του ΓΟΕΒ Παμίσου

Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι όροι για το έργο αναβάθμισης του ΓΟΕΒ Παμίσου

Θα αναβαθμίσει τον προϋπολογισμό η περιφέρεια, ενώ μπορεί να φτάσει τα 8 εκατομμύρια ευρώ

Άργησαν, αλλά εγκρίθηκαν τελικά χθες από το γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όσον αφορά στη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση του κλειστού αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Το έργο αναμένεται να έχει προϋπολογισμό 2,2 εκατομμύρια ευρώ, όμως, όπως απάντησε ερωτώμενος από το «Θ» ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, η Περιφέρεια έχει πρόθεση να ετοιμάσει έργο μεγαλύτερου προϋπολογισμού, ο οποίος πιθανότατα να αγγίξει και τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι ένα έργο που θα δώσει σημαντική ανάσα και βοήθεια σε καλλιεργητές πολύ μεγάλης περιοχής, καθώς διοικητικά καλύπτει περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Μεσσήνης και του Δήμου Οιχαλίας.

Από το αρδευτικό δίκτυο του ΓΟΕΒ Παμίσου αρδεύονται πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Για το κλειστό δίκτυο

Η απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του κλειστού αρδευτικού δικτύου Ζώνης Αγίου Φλώρου του ΓΟΕΒ Παμίσου, που αποτελεί ένα υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο, συνολικής έκτασης 16.112 στρεμμάτων.

Το υπό μελέτη έργο συνιστά, αφενός, τη λειτουργία και εκσυγχρονισμό του κλειστού αρδευτικού δικτύου της ζώνης Αγίου Φλώρου του ΓΟΕΒ Παμίσου και, αφετέρου, την αντικατάσταση των υφισταμένων κύριων τροφοδοτικών αγωγών του κλειστού αρδευτικού δικτύου ζώνης Αγίου Φλώρου, διαμέτρων Φ900 και Φ600, για μήκος 0,85 km και 0,72 km αντίστοιχα.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή των νέων θυρών στο φράγμα και τη λειτουργία του συνόλου των έργων, ενώ βαρύνει τους φορείς τους, καθώς και κάθε κατά νόμο υπόχρεο για την εφαρμογή τους.

Καλύπτει μεγάλη έκταση

Το κλειστό αρδευτικό δίκτυο Ζώνης Αγίου Φλώρου του ΓΟΕΒ Παμίσου αποτελεί ένα υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο συνολικής έκτασης 16.112 στρεμμάτων. Το αρδευτικό δίκτυο αποτελείται από το φράγμα υδροληψίας επί του ποταμού Παμίσου, το αντλιοστάσιο του Αγίου Φλώρου, βάνες και στραγγιστικά και κλειστούς αγωγούς μεταφοράς νερού.

Το υπό μελέτη έργο συνιστά, αφενός, τη λειτουργία και εκσυγχρονισμό του κλειστού αρδευτικού δικτύου της ζώνης Αγίου Φλώρου του ΓΟΕΒ Παμίσου και, αφετέρου, την αντικατάσταση των υφιστάμενων κύριων τροφοδοτικών αγωγών του κλειστού αρδευτικού δικτύου ζώνης Αγίου Φλώρου.

Επίσης, με τη μελέτη προβλέπεται η προμήθεια υδρομέτρων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία καθ’ υπόδειξη της υπηρεσίας, για τη μέτρηση της κατανάλωσης του αρδευτικού νερού.

Τέλος, θα εκπονηθεί και μελέτη κατασκευής ξύλινης στέγης για το κτήριο του αντλιοστασίου, για την καλύτερη λειτουργία του. Παράλληλα με τη μελέτη θα εκπονηθεί και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εκσυγχρονισμού του αντλιοστασίου που βρίσκεται βόρεια του οικισμού του Αγίου Φλώρου και τροφοδοτεί το κλειστό αρδευτικό δίκτυο, έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η απόδοση άρδευσης του αρδευτικού δικτύου της ζώνης Αγίου Φλώρου.

Το υφιστάμενο δίκτυο χρειάζεται βελτίωση και εκσυγχρονισμό, ώστε να μειωθούν οι απώλειες του αρδευτικού νερού και να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι καλλιέργειες της περιοχής αυτής. Το κλειστό σωληνωτό δίκτυο εκτείνεται σε έκταση 16.112 στρ. ακαθάριστης ή 14.700 στρ. περίπου καθαρής.

Αύξηση προϋπολογισμού

Η περιοχή των δικτύων ανήκει στις Κοινότητες Βαλύρας, Σκάλας, Αγίου Φλώρου, Αρφαρών, Ανεμόμυλου, Λάμπαινας και Πλατέος. Την περιοχή διαρρέουν δύο ποτάμια, ο Πάμισος, ο οποίος εκβάλλει στον Μεσσηνιακό κόλπο και ο Άρις, ο οποίος απορρέει μέσω διαφόρων τάφρων (Λυγδού, Ρήνα, Στρογύλλη).

Στο ανατολικό όριο της περιοχής διέρχεται η εθνική οδός Καλαμάτας – Τρίπολης, ενώ η επαρχιακή οδός Καλαμάτας – Μεσσήνης διασχίζει την περιοχή με διεύθυνση ανατολή – δύση. H περιοχή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί το έργο βρίσκεται στο Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται διοικητικά στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Ιθώμης και τις Τοπικές Κοινότητες Βαλύρας Λάμπαινας και Αριστοδημείου του Δήμου Μεσσήνης, στις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών (Τοπικές Κοινότητες Αγίου Φλώρου, Αρφαρών και Πλατέος) και Άριος (Τοπικές Κοινότητες Ανεμόμυλου και Αλωνιών) του Δήμου Καλαμάτας, καθώς και στη Δημοτική Ενότητα Μελιγαλά (Τοπική Κοινότητα Σκάλας) του Δήμου Οιχαλίας.

Μιλώντας σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, σημείωσε ότι το εν λόγω έργο καλύπτει και δράσεις που αφορούν αντικαταστάσεις στο δευτερογενές δίκτυο. Παρατήρησε, επίσης, ότι πολύ καιρό τώρα η Περιφέρεια περίμενε αυτή την έγκριση, όμως πλέον υπάρχει το περιθώριο να διαμορφωθεί ένας μεγαλύτερος προϋπολογισμός, που μπορεί να φτάσει και τα 8 εκατομμύρια ευρώ.   

Της Βίκυς Βετουλάκη