Περί του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΤ

Περί του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΤ

Την Τρίτη 19 Μάρτη συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ με θέμα τον προϋπολογισμό του 2024. Βασικό κριτήριο για την τοποθέτησή μου, στο θέμα αυτό, είναι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα –κερδοφόρα επιχείρηση για το κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση προωθεί πρωτοβουλίες, που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο το Ταμείο Ανάκαμψης, για την παραχώρηση νερού και αστικών αποβλήτων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεθοδεύει παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, με τη συγχώνευσή τους. Βρίσκει το άλλοθι για την κατάργηση των ΔΕΥΑ, λόγω της αδυναμίας τους, μεταξύ άλλων, να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ΔΕΥΑ από τη φύση τους, αλλά και στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που γίνεται όλο και πιο αντιλαϊκή, είναι πλήρως ανταποδοτικές επιχειρήσεις. Δε χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό .Το βάρος της λειτουργίας τους, της μισθοδοσίας των εργαζομένων, της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, οι λογαριασμοί του ρεύματος για τη λειτουργία αντλιοστασίων και βιολογικών καθαρισμών, όλα αυτά βγαίνουν από την τσέπη του λαϊκού νοικοκυριού.

Σε αυτά το πλαίσιο λειτουργεί η ΔΕΥΑΤ στο Δήμο μας και τι έχουμε: ΔΕΥΑΤ χωρίς το προσωπικό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται, βλάβες κ.λπ., ενώ μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι με συμβάσεις χωρίς μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας. Δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης σαθρό, με πολλές βλάβες που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαρροές νερού που χάνεται και τα αντλιοστάσια να δουλεύουν ακατάπαυστα για να καλύψουν τις απώλειες, οδηγώντας σε βλάβες και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Μεγάλο μέρος δικτύου απαρχαιωμένο, ακόμα και με αμιαντοσωλήνες, χωρίς να προβλέπεται εκσυγχρονισμός του. ΔΕΥΑΤ με μεγάλο χρέος κύρια στην ενέργεια, εκτοξεύτηκαν τα τιμολόγια ρεύματος χωρίς καμία οικονομική επιδότηση από το κράτος .Το χρέος της ΔΕΥΑΤ για το ρεύμα είναι σχεδόν 3 εκατομμύρια. Ακόμα και να εξοφληθούν όλες οι ανείσπρακτες οφειλές, ακόμα και να πληρωθούν όλα τα τέλη των δημοτών στην ώρα τους, δε φτάνουν για να πληρωθεί αυτό και μόνον το χρέος.

Ο πρόεδρος, λοιπόν, της ΔΕΥΑΤ, που είναι σήμερα ο κ. δήμαρχος, εισηγήθηκε έναν προϋπολογισμό πλασματικό χωρίς να αντιμετωπίζονται οι σοβαρές ανάγκες που έχει ο τόπος μας στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, αποδεχόμενος τις κυβερνητικές επιλογές ανταποδοτικότητας κ.λπ. Έναν τέτοιο προϋπολογισμό τον καταψηφίσαμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην ανταποδοτικότητα.

Ζητάμε ενίσχυση της ΔΕΥΑΤ με προσωπικό και χρηματοδότηση από το κράτος της οικονομικής επιβάρυνσης. Ζητάμε κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού. Ζητάμε ακόμα και σε αυτό το σφιχτό νομικό πλαίσιο ο Δήμος να εξαντλεί ό,τι περιθώρια υπάρχουν για διευκόλυνση των λαϊκών νοικοκυριών με περισσότερες ελαφρύνσεις και διακανονισμούς.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κρίσιμο για το μέλλον της ΔΕΥΑΤ και την παραπέρα απαξίωσή της, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίησή της.

Χρειάζεται να είμαστε σε επαγρύπνηση για να προασπιστούμε το χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού για το νερό και ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας ενάντια στο νομοθετικό πλαίσιο που κυβέρνηση και Ε.Ε. προωθούν.

Της Κατερίνας Τσίγκανου,

Δημοτικής συμβούλου