«Πρώην εργοστάσιο Λέκκα»: Άλλαξε χέρια το ακίνητο και ξεκίνησαν εργασίες

«Πρώην εργοστάσιο Λέκκα»: Άλλαξε χέρια το ακίνητο και ξεκίνησαν εργασίες

Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια που λειτούργησαν στη Μεσσηνία τις τελευταίες δεκαετίες ήταν τα Κλωστήρια Μεσσηνίας, μια επιχείρηση που ανήκε στην οικογένεια Λέκκα, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και είχε φτάσει στο σημείο να απασχολεί πάνω από 320 εργαζομένους.

Το 1995 μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο λόγω χρεών, με τους εργαζομένους ξαφνικά να βρίσκονται χωρίς δουλειά, το δε ακίνητο κατασχέθηκε, ενώ σε πλειστηριασμό που ακολούθησε μέλος της οικογένειας των ιδρυτών κατάφερε να πλειοδοτήσει και έτσι αυτό επέστρεψε στην οικογένεια Λέκκα.

Το 2000 οι μηχανές του εργοστασίου πήραν ξανά μπροστά, με τους εργαζομένους πλέον να ανέρχονται σε 120 και να παράγει, όπως και παλαιότερα, βαμβακερά νήματα.

Εκείνη την περίοδο, ωστόσο, υπήρξε κρίση στη νηματουργία, και το εργοστάσιο, μη έχοντας κάνει επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, λειτούργησε με τα παλιά μηχανήματα, ηλικίας 25 ετών. Κατά συνέπεια, κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικό ήταν.

Τότε οι ιδιοκτήτες της  Cotton Fil (όπως είχε μετονομαστεί) δήλωναν αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν, ενώ είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμά μας μεσοπρόθεσμα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της δυναμικότητας».

Η μονάδα παρήγαγε καθημερινά 10 τόνους νήματος και το 2000, πραγματοποιώντας πωλήσεις της τάξεως του 1,9 δισ. δρχ., είχε οριακά θετικά αποτελέσματα.

Και τελικά φτάνουμε στο 2004, οπότε μπήκε το οριστικό λουκέτο στην εταιρεία. Το εργοστάσιο κατασχέθηκε και οι εργαζόμενοι έμειναν ξανά άνεργοι, με αρκετούς μη έχοντας άλλη λύση να προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Αυτά τα 20 χρόνια η κατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο έκτασης 77.722 τ.μ. (μεταξύ άλλων περιέχει και 8 κτήρια) γινόταν όλο και χειρότερη, αφού πυκνή βλάστηση είχε καλύψει τα πάντα, ενώ εκατοντάδες φορές λεηλατήθηκε, με «το κουφάρι» του να φέρει μόνο κάποια στοιχεία που θύμιζαν την παλιά του χρήση.

Να σημειωθεί ότι το ακίνητο εμφανίζεται σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από το 2018 με τιμές άνω του 1.350.000 ευρώ και κάπως έτσι φτάνουμε στο 2023. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με εγγραφή στο Κτηματολόγιο, το ακίνητο άλλαξε χέρια και πέρασε σε εταιρεία κυπριακών συμφερόντων, ενώ από την πρώτη στιγμή έγιναν κάποιες εργασίες.

Ο χώρος που για χρόνια ήταν πνιγμένος από μπάζα και πυκνή βλάστηση καθαρίστηκε, η παραβιασμένη είσοδος έκλεισε, ενώ το τελευταίο διάστημα φορτηγά μεταφέρουν χώμα, δείχνοντας έτσι ότι άμεσα το επιβλητικό αυτό ακίνητο (που τα τελευταία 20 χρόνια αποτέλεσε εστίας μόλυνσης  για την περιοχή) θα μεταμορφωθεί.

Το τι θα γίνει εκεί παραμένει ακόμα άγνωστο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η όλη εξέλιξη είναι θετική.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση