Βία κατά των γυναικών

Βία κατά των γυναικών

Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα το βράδυ της Δευτέρας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, τέταρτη για το 2024, που ακόμα δεν μπήκε καλά καλά, σας μεταφέρω πιο κάτω διάφορα, που ίσως μας βάλουν να σκεφτούμε για το πού βρισκόμαστε και πού πάμε.

Μια γεύση από μερικές γυναικοκτονίες του 2023 θα βοηθήσει:

22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023. ΝΙΚΑΙΑ: Η πρώτη στο μακάβριο κατάλογο των γυναικοκτονιών του 2023. 54χρονη γυναίκα, μητέρα ενός παιδιού, έπεσε νεκρή από τα χέρια του συζύγου της στο σπίτι της.

3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Γυναίκα, 71 χρόνων βρέθηκε δολοφονημένη από το παιδί της μέσα στο αυτοκίνητο, σε αγροτική περιοχή της Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, από πυροβολισμό κυνηγετικού όπλου.

22 ΜΑΪΟΥ 2023. ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Δολοφονήθηκε από τον 36χρονο σύζυγό της μπροστά στα μάτια του 8χρονου παιδιού της. Ήταν 39 χρόνων. Είχε δύο παιδιά 12 και 8 χρόνων.

22 ΜΑΪΟΥ 2023. ΚΟΖΑΝΗ: Ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μέχρι θανάτου 86χρονη από τον 61χρονο γιο της. Τη χτυπούσε για ώρα με γροθιές σε θώρακα και πλευρά. Την άφησε αβοήθητη και έφυγε.

23 ΜΑΪΟΥ 2023. ΑΘΗΝΑ: Δολοφόνησε με 20 μαχαιριές την 60χρονη πρώην σύντροφό του, Χρυσή Μπέζα, στην πλατεία της Βαρβακείου Αγοράς, στο κέντρο της Αθήνας και εξαφανίσθηκε.

12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023. ΚΩΣ: Αναστασία Ρουμπίνσκα, 27 ετών, από τη Ρουμανία. Βιάστηκε και δολοφονήθηκε με ασφυκτικό τρόπο στην Κω, όπου είχε φτάσει ένα μήνα πριν για να εργαστεί σε ξενοδοχείο.

20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023. ΧΑΛΚΙΔΑ: Το μεσημέρι της 20ής Ιουλίου 84χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής με κυνηγετική καραμπίνα από τον 88χρονο σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους.

26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023. ΠΑΤΡΑ: 55χρονη γυναίκα βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της μία μέρα μετά τη δολοφονία, δηλαδή την Πέμπτη 27 Ιουλίου, από φιλικό της πρόσωπο που ειδοποίησε την Αστυνομία.

12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 38χρονος αστυνομικός δολοφόνησε τη 42χρονη πρώην σύζυγό του με κυνηγετική καραμπίνα στο σπίτι της και μετά αυτοκτόνησε. Είχαν πάρει διαζύγιο το 2023. Είχαν δύο ανήλικα παιδιά ηλικίας 10 και 12 ετών.

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023. ΣΑΛΑΜΙΝΑ: 71χρονος εκτελεί με καραμπίνα τη 43χρονη σύντροφό του. Η γυναίκα ήταν μητέρα ενός παιδιού από προηγούμενο γάμο και είχε καταγγείλει το δράστη για βία.

6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μια νεαρή γυναίκα, η Δέσποινα, βρέθηκε νεκρή, ξυπόλυτη, στην άκρη χωματόδρομου πλησίον των ΚΤΕΛ “Μακεδονία”, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων της, η γυναίκα κακοποιούνταν επανειλημμένα από άντρες, με την Αστυνομία να παραμένει άπραγη.

Σε σύνολο 20 ευρωπαϊκών χωρών, φίλες και φίλοι, η Ελλάδα παρουσίασε τα τελευταία χρόνια αύξηση γυναικοκτονιών κατά 187 %.

Πάμε τώρα στα πιο γενικά περί της βίας κατά των γυναικών.

Η Διακήρυξη του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών αναγνωρίζει τρεις μορφές βίας κατά των γυναικών: αυτή που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της οικογένειας, αυτή που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της κοινότητας και αυτή που διαπράττεται ή συγχωρείται από το κράτος. Αναφέρει, επίσης, ότι «η βία κατά των γυναικών είναι η σημερινή εκδήλωση των ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στις περιοχές που δεν ανήκουν στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, εξαιτίας της πατριαρχικής δομής της κοινωνίας, της έλλειψης σχετικών νόμων και της ανεπαρκούς εφαρμογής των υπαρχόντων. Οι κοινωνικοί κανόνες που υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου εμποδίζουν την πρόοδο στον τομέα της προστασίας των γυναικών από την έμφυλη βία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες της Unisef, το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 15–49 ετών που θεωρούν ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες δικαιολογούνται οι άνδρες να χτυπήσουν τη γυναίκα τους φτάνει το 90% στο Αφγανιστάν και την Ιορδανία, το 87% στο Μάλι, το 86% στη Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ, το 81% στο Λάος και το 80% στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μια έρευνα του 2010, που διεξήχθη από το Κέντρο Ερευνών Πίου, διαπίστωσε ότι ο λιθοβολισμός ως τιμωρία για τη μοιχεία είναι αποδεκτή τιμωρία για το 82% των ερωτηθέντων στην Αίγυπτο και το Πακιστάν, το 70% στην Ιορδανία, το 56% τη Νιγηρία και το 42% στην Ινδονησία.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η εμπορία ανθρώπων (για σεξουαλικούς σκοπούς), η καταναγκαστική πορνεία, ο καταναγκαστικός γάμος (συνήθως με άτομο πολύ μεγαλύτερης ηλικίας), ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, οι δολοφονίες τιμής, η ρίψη οξέος και ο φόνος εξαιτίας της προίκας είναι μερικά εγκλήματα κατά των γυναικών. Οι κυβερνήσεις μπορεί να είναι συνένοχες στη βία κατά των γυναικών, επειδή ορισμένες εφαρμόζουν το λιθοβολισμό ως τιμωρία για τη μοιχεία κατά κύριο λόγο.

Επίσης, ορισμένες μορφές βίας κατά των γυναικών έχουν αναγνωριστεί ως ποινικά αδικήματα μόνο τις τελευταίες δεκαετίες σε ορισμένες χώρες, καθώς πολλές χώρες εξακολουθούν να τις επιτρέπουν. Ο βιασμός από το σύζυγο δεν έχει ποινικοποιηθεί σε όλο τον κόσμο. Στο Δυτικό Κόσμο, στις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μια τάση που έχει στόχο την εξασφάλιση της ισότητας των φύλων στο γάμο και τη δίωξη της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου οι γυναίκες εξακολουθούν να χάνουν αρκετά δικαιώματα που έχουν σε τέτοια θέματα, όταν συνάπτουν το γάμο τους.

Οι νόμοι και οι πολιτικές για τη βία κατά των γυναικών διαφέρουν ανάλογα με το νομικό σύστημα του κάθε κράτους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δίωξη για αδικήματα, όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η εμπορία ανθρώπων, ρυθμίζεται από τις ειδικές οδηγίες.

Περιμένοντας αυτές τις «ειδικές οδηγίες», μου ήρθε στο μυαλό τούτο: «Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος»…

Μιλάμε πάλι… 

Του Κώστα Δεληγιάννη